Cultura trece prin stomac

Din pricina lefurilor extrem de mici, o bună parte din personalul angajat al Muzeului “Vasile Pârvan” a preferat să părăsească sistemul. În ultimii doi ani, grila de personal a instituției s-a dimunuat cu o treime.
De la o lună la alta, numărul angajaților Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad scade din cauza salariilor mici. Activitatea
instituției a ajuns să fie desfășurată de numai 28 de oameni. Cu numai doi ani în urmă, muzeul avea 49 de salariați. Blocarea posturilor în sistem bugetar, cumulat cu diminuarea lefurilor a dus la subțierea forței de muncă.
“Nu știu cum ne vom descurca în momentul în care vom deschide clădirea principală a muzeului. Este prevăzut un sistem de supraveghere video, dar chiar și așa va fi imposibil să facem față. Mai avem doar patru muzeografi și se muncește într-un ritm susținut pentru a menține calitatea manifestărilor și pentru a continua munca de cercetare”, ne-a declarat Mircea
Mamalaucă, directorul instituției.
Numai în ultimele luni și-au dat demisia mai mulți angajați de bază ai muzeului, parte cu studii superioare, parte cu studii medii. Unii au ales să plece în străinătate pentru a face menaj în casele occidentalilor, alții s-au angajat în sistem privat sau alte domenii bugetare. Un muzeograf, de exemplu, care câștiga net aproximativ 700 de lei/lună, a ales să-și continue activitatea în învățământ pentru un salariu de profesor care este dublu față de cel avut în instituția noastră. Un supraveghetor care avea studii superioare a ales să muncească ca inginer în sistem privat pentru un salariu triplu (la muzeu câștiga circa 550 lei/lună).
“Salariile sunt foarte mici, atât la supraveghetori și custozi, cât și la muzeografi. Avem oameni care pleacă acasă după o lună de muncă cu numai 540 de lei”, a spus Mircea Mamalaucă. Media salariile nete la nivel de instituție este de aproximativ 700 de lei.

muzeu_vasile_parvan.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu