Anchetă în cazul muncitorului mort: Directorul de la Paloda, cercetat penal

Barlad Online

Dumitru Tomescu, directorul general al SC Paloda SA Bârlad, ar putea să intre sub incidență penală, dacă anchetatorii îl vor găsi vinovat pentru decesul lui Vintilă Papuc (43 de ani), angajatul societății, care a murit, acum două zile, zdrobit de un bloc de gheață.
Decesul bârlădeanului Vintilă Papuc (43 de ani), survenit acum două zile, după ce un bloc de gheață s-a prăbușit peste el, ar putea să atragă răspunderea penală a societății angajatoare. Dumitru Tomescu, directorul general al Paloda SA, ne-a declarat însă că nu el a dispus efectuarea lucrărilor de deszăpezire și nici măcar nu era în incinta magazinului în momentul când s-a produs tragicul accident.
“A fost întocmit dosar penal pe numele directorului general al SC Paloda SA, nu împotriva patronului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 178 din Codul penal (ucidere din culpă) și în baza Legii nr. 319/2006, privind Protecția și securitatea muncii. Deocamdată, nu am intrat în posesia raportului medico-legal și nici nu au fost audiați toți martorii”, ne-a declarat Loredana David, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui.
Aniela Adimi, inspector-șef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, ne-a declarat: “Colegii mei sunt și acum la fața locului și este prematur să ne pronunțăm. La prima vedere, a fost folosită o procedură greșită, iar omul nu avea niciun echipament de protecție. Nu e neapărat să fie considerat accident de muncă, chiar dacă evenimentul s-a produs în timpul serviciului. Dacă un salariat face altceva decât ce prevede fișa postului și nu a primit instrucțiuni de la șefi să facă așa ceva, nu va putea fi încadrat ca accident de muncă. Concluzia finală o vom trage în termen de zece zile de la data când vom avea la dosar toate documentele. Deci mai durează. Conform procedurilor, după finalizarea cercetării, trebuie să primim și aviz de la București. Amenzile aplicate de noi sunt usturătoare și e posibil ca angajatorul să primească amenzi pentru fiecare abatere în parte”.
Vintilă Papuc, angajatul model Dumitru Tomescu, directorul SC Paloda SA, a ținut să scoată în evidență faptul că incidentul nu s-a petrecut pe trotuar, respectiv pe spațiul public, ci pe terasa magazinului, situată la etajul I.
“Accidentul s-a petrecut pe terasa Paloda și vreau să subliniez că viața și integritatea trecătorilor nu au fost puse în pericol. Nu a afectat domeniul public absolut deloc. La momentul respectiv, eu eram cu treburi la Judecătorie și nu am dat dispoziție oamenilor să dea jos țurțurii. A fost inițiativa lor”.
El ne-a mai spus că inginerul Vicențiu Roseti, salariat al SC Paloda SA, l-a însoțit pe Papuc pe terasa magazinului pentru a vedea de aproape cum poate fi făcută deszăpezirea. Muncitorul avea un ciocan și a lovit ușor țurțurii pentru a-și da seama cum pot fi desprinși. În acel moment, s-a desprins un bloc de gheață lung de circa doi metri, care l-a doborât la pământ.
“A fost un angajat model și nu o spun pentru că e mort. Lucra la noi cu carte de muncă de un an și o lună. Era forte harnic. Noi ne vom ocupa de cheltuielile cu înmormântarea, nici nu se pune problema să fie altfel”, a mai spus Tomescu.
Vintilă Papuc locuia împreună cu mama sa. Nu era căsătorit și nici nu a avut copii. În urmă cu trei săptămâni, și-a îngropat tatăl. Peste câteva zile urma să împlinească 44 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu