Nu mai vreau sã fiu sclav în spitalul lui Petcu!

Barlad Online

RÃBDÃRII Ieri, Octavian Marcu, medic primar chirurg din cadrul spitalului bârlãdean de urgentã, a demisionat din functie, nemaidorind sã intre în sala de operatie fãrã a avea la dispozitie materialele sanitare necesare. Acestea se pare cã lipsesc din spital, iar dupã cum precizeazã medicul demisionar, cele existente sunt de proastã calitate. „Eu nu mai vreau sã fiu sclav în spitalul lui Petcu si a lui Vasiliu. M-am sãturat sã nu pot sã-mi fac meseria asa cum stiu, la standarde ridicate si sã improvizez pentru a salva pacienti”, a spus nervos medicul Marcu, punând pe masa managerului Viorel Petcu demisia sa de la 1 Martie.
Medicul primar chirurg Octavian Marcu, din cadrul sectiei Chirurgie a Spitalului de Urgentã Bârlad, cel care din 2003 a tinut sã-si facã meseria la acest spital, desi este originar din Husi, a demisionat ieri din functie. El si-a motivat solicitarea de a pleca din rândul cadrelor medicale din institutia sanitarã mentionatã, deoarece nu are cu ce sã opereze la standarde înalte si nu numai. Chirurgul a trimis cãtre conducerea spitalului o adresã pentru a-i informa cã nu-si poate face meseria în conditii optime si cã prin aceste lipsuri se riscã vietile pacientilor, iar el nu vrea sã-si pãteze cariera sa profesionalã din cauza managementului defectuos al spitalului din Bârlad. În replicã, managerul spitalului Viorel Petcu spune cã medicul chirurg demisionar este mofturos, cã nu vrea sã facã gãrzi si cã acesta are alte motive pentru care pleacã, nu acelea cã nu ar avea cu ce sã-si facã treaba.
„Nu sunt sclav pe mosia lui Petcu si a lui Vasiliu!”
„Eu am anuntat printr-o adresã trimisã conducerii spitalului cã nu am conditiile necesare pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, respectiv nu existã materiale de suturã, nu existã o continuitate cu aprovizionarea cu diverse antibiotice, seruri sau orice material sanitar. Materialele de suturã nu mai existã în spital de pe 29 octombrie anul trecut. Dupã ce ne-au anuntat cã ata chirurgicalã nu mai este omologatã, au fãcut astfel încât sã nu fie nici alte materiale. Eu i-am anuntat cã renunt la linia de gardã, pentru cã nu am cu ce sã fac operatii si nu vreau sã moarã pacientii si sã fiu eu acuzat. Iar ei (conducerea spitalului – n.r.) mi-au rãspuns cã sunt obligat sã fac de gardã! Gresit, eu sunt obligat la doar 20 de ore de gardã pe lunã! Nu mã intereseazã pe mine cã ei sunt în deficit de personal de cel putin trei ani de zile. I-am anuntat cã nu se poate face de gardã în chirurgie în conditiile în care am rãmas doar patru chirurgi! Refuz sã fiu sclav la spitalul lui Petcu, riscându-mi libertatea mea si reputatia mea ca medic, adicã efectuarea de operatii chirurgicale precare pentru cã asa vrea domnul doctor Petcu! Eu i-am solicitat sã-mi rãspundã la adresã unde ceream explicatii despre lipsurile crase din spital, iar ei mi-au trimis o adresã în bãtaie de joc (vezi facsimil – n.r.). Am cerut concediul fãrã platã, dreptul meu, pe care mi l-au refuzat de asemeni. În aceste conditii, nu-mi rãmâne decât sã-i dau demisia. Eu consider aceastã demisie ca o autosuspendare pentru cã nu pot sã-mi desfãsor activitatea în conditii de calitate. Cine vrea sã lucreze în conditiile acestea, sã lucreze. Au fost probleme în sala de operatie în conditiile în care am operat urgente pe rãspunderea noastrã, fãrã a avea materiale de suturã! Au fost cazuri când am operat leziuni vasculare pe care nu le-am putut rezolva din cauza lipsei materialelor de suturã! Ata chirurgicalã nu este omologatã, sã fie clar, cã si ei ne-au trimis o adresã cu aceastã informatie! Medicul Danes ne-a informat cã, dacã o folosim, o facem pe rãspunderea noastrã! Le-am semnalat disfunctionalitãtile de multe ori! Acestea ar trebui rezolvate de seful de sectie (medicul Vasile Vasiliu – n.r.) dar nici pe el nu-l doare capul, pentru cã are o prietenie prost înteleasã cu domnul manager Petcu. Ei nu au decât sã facã câte gãrzi vor! Eu plec din acest haos! Munca este un drept, nu este o obligatie! Managerul Petcu continuã sã meargã la cacealma, în stil comunist cu presiuni, iar eu nu rãspund la aceste presiuni. O sã îmi caut sã lucrez în altã parte!”, a spus medicul Octavian Marcu.
„Dacã vrea sã plece, sã plece!”
Managerul spitalului bârlãdean Viorel Petcu era ieri un pachet de nervi, având în vedere „revolta” chirurgului Octavian Marcu, care este unul dintre cei mai buni chirurgi pe care îi are Bârladul. Scolit prin Anglia, la clinici de nivel european, specializat în chirurgie laparoscopicã, este si normal ca medicul Octavian Marcu sã cearã sã lucreze în conditii similare, chiar dacã salariile nu sunt „similare” ca în UE. Din aceastã cauzã, Petcu îl considerã un medic rãzvrãtit, nemultumit si mofturos. „Eu nu am treabã cu el, sã fie clar. Existã un medic sef de sectie, tot ce trimite la mine trebuie sã fie aprobat de seful de sectie. Fie cerere de concediu fãrã platã, fie orice adresã, fie demisie! El decide dacã aprobã sau nu. Vorbiti cu un specialist în chirurgie nu cu mine, eu i-am asigurat materialele necesare de a opera. Dacã vrea sã plece, sã plece!”, a spus managerul Viorel Petcu. Medicul Vasile Vasiliu, seful sectiei Chirurgie, a refuzat sã comenteze demisia chirurgului Octavian Marcu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu