Pãrintii vasluieni nu contestã clasa pregãtitoare

Barlad Online

Prescolarii sustin zilele acestea primul examen din viata lor, ei fiind în perioada 20 februarie – 2 martie evaluati psihosomatic de specialisti, în vederea înscrierii în clasa pregãtitoare sau în clasa I pentru anul scolar 2012 – 2013. Desi clasa pregãtitoare a dat nastere mai multor nemultumiri în rândul pãrintilor, unii contestând în instantã introducerea acesteia în ciclul primar, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui sustine cã pãrintii vasluieni nu au nicio problemã legatã de aceastã clasã.
Data limitã a evaluãrii psihosomatice a prescolarilor, în vederea înscrierii în clasa pregãtitoare sau în clasa I pentru anul scolar 2012 – 2013, a fost prelungitã pânã vineri, 2 martie, printr-o notã internã a MECTS. Potrivit recensãmântului, numãrul copiilor care urmeazã sã intre în sistemul de învãtãmânt în anul scolar 2012 – 2013 se ridicã la 8163, 3841 în clasa pregãtitoare si 4322 în clasa I. Pânã la data de 24 februarie, la centrele de evaluare psihosomaticã din judetul Vaslui s-au prezentat 186 copii însotiti de pãrinti, pentru sãptãmâna viitoare existând alte 95 de programãri. Din cele 186 cazuri evaluate, 93 copii urmeazã a intra în clasa I, 87 în clasa pregãtitoare, 6 dintre cazuri neîncadrându-se în nici una dintre cele 2 variante, pãrintii fiind îndrumati sã-si înscrie micutii la o scoalã specialã. Desi oficial programul centrelor de evaluare se încheie la ora 16, acesta a fost prelungit pânã la ora 17,30, mãsurã luatã în avantajul pãrintilor cãrora locul de muncã nu le permite sã plece mai devreme de ora 16. La nivelul judetului Vaslui, existã 8 centre în care se realizeazã evaluare psihosomaticã în vederea înscrierii copiilor în clasa pregãtitoare si în clasa I pentru anul scolar 2012 – 2013. Pãrintii pot merge cu micutii la Centrul Judetean de Resurse si Asistentã Educationalã (CJRAE) Vaslui si la Scoala nr. 6 “Mihai Eminescu”, în Bârlad la Scolile nr. 2 si nr. 8, dar si la Liceul Pedagogic “Alexandru Vlahutã”, în Husi la Scolile nr. 1 si nr. 2, iar în Negresti la Scoala “Mihai David”. Cererile prin care pãrintii / tutorii legali solicitã evaluarea psihosomaticã vor fi furnizate de cãtre centrele de evaluare si vor fi completate în ziua evaluãrii copilului. “Trebuie sã se înteleagã faptul cã evaluarea psihosomaticã vine în ajutorul pãrintilor si a copiilor. Evaluarea va evidentia gradul de dezvoltare a unor procese psihice, precum si gradul de achizitionare a unor abilitãti specifice nivelului de vârstă si solicitãrilor la care este supus scolarul din clasa I, respectiv clasa pregãtitoare. Fiecare pãrinte va fi informat personal asupra situatiei copilului sãu si la linia telefonicã gratuitã Telverde. De asemenea, pãrintii se pot informa si de pe site-ul Inspectoratului.” a declarat Mihaela Cososchi, inspector scolar general al ISJ Vaslui. Un caz special a fost cel de la Murgeni unde, mai multe familii cu o situatie materialã precarã, nu au avut posibilitatea de a-si aduce micutii la centrele de evaluare, astfel încât o echipã de psihologi se va deplasa pentru a evalua acesti copii.
În Vaslui, clasa pregãtitoare nu este contestatã
Cu toate cã un grup de pãrinti din Ilfov a anuntat cã a contestat în instantã ordinul ministrului privind clasa pregãtitoare, în Vaslui pãrintii nu sunt atât de revoltati, mai mult, potrivit declaratiilor conducerii ISJ Vaslui, acestia par a fi chiar încântati de introducerea acestei clase în ciclul primar. Câteva chestiuni rãmase însã sub semnul întrebãrii se referã la mobilarea claselor în care vor învãta copiii, având în vedere cã ministerul nu a semnat încã ordinul care prevede investitiile pentru dotarea sãlilor, dar si pregãtirea cadrelor care se vor ocupa de elevi, acestea urmând sã meargã începând cu luna mai la cursuri de formare, finantate din fonduri europene. O nemultumire a pãrintilor este faptul cã nu îsi pot înscrie copiii la scolile la care doresc. Cei care doresc sã-si înscrie copilul la o scoalã anume, care nu face parte din circumscriptia la care este arondat, o vor face la cerere specialã si se vor bate pe locurile rãmase libere la scoala respectivã.
Rezultatul nu poate fi contestat
În evaluarea psihosomaticã a copilului vor fi implicati specialisti ai CJRAE Vaslui, personal de specialitate din alte institutii, totul realizându-se în prezenta pãrintilor. Potrivit legii, rezultatul evaluãrii dezvoltãrii psihosomatice a copilului este comunicat, în scris, pãrintelui care a solicitat evaluarea. Rezultatul evaluãrii nu poate fi contestat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu