Pe cine aruncă democrat-liberalii în lupta electorală? Epigonii lui Vrânceanu, “jmecheri” în PDL

Barlad Online

dan_marian 111.jpg
Pe vremea în care Ion Vrânceanu conducea cu mână de fier PNL Vaslui către cel mai bun rezultat din istorie, Dan Marin conducea cu mari impresii echipa de lipitori de afișe a organizației. Între timp, lipitorul șef Dan Marian a trecut în grupa mare a politicii, însă fără a lăsa în urmă recorduri pozitive. A distrus PNL și a trecut la PDL, partid care va avea aceeași soartă. Dan Marian va pune pe listele de candidați pentru alegerile din acest an doar aghiotanții săi, al căror potențial electoral lăsă mult de dorit. Iată câția dintre ei: Corneliu Mihalache, Cornel Pleșu, Mihai Ponea, Cătălin Dogaru, Marius Arcăleanu sau Alexandru Nechifor. Greii PDL de la centru au sondat potențialul electoral al lui Dan Marian în teritoriu și au constat că acesta nu este deloc favorabil. Ca atare, au decis că județul Vaslui este unul de sacrificiu, iar alocarea de fonduri pentru investiții aici nu se justifică.
Alegerile locale bat la ușă, iar PDL nu găsește candidați pe care să îi pună pe liste. Indiferent că este vorba de primăriile de orașe și municipii sau de cele rurale, portocaliii au o mare problemă: foarte puțini sunt cei care ar accepta o nouă candidatură pe listele PDL.

Există și o categorie a doritorilor, dar nu putem vorbi aici de persoane care să fie creditate cu șanse reale nici măcar de colegii de partid. Într-o astfel de situație și în contextul în care deputatul traseist Dan Marian a fost părăsit de o parte din proprii primari și de edilii dalmațieni, care în urmă cu un an îi purtau trena prin județ, liderul local al portocaliilor se confruntă cu o mare problemă: a scăpat din mână frâiele partidului. Gașca lui Marian este tot mai subțire și mai lipsită de putere de la o zi la alta.
Printre puținii susținători ai lui Marian se numără mai nou Corneliu Mihalache, actualul șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vaslui. În trecut, Mihalache a plecat din PNL din cauza lui Marian. A venit la PDL pe funcția de președinte al Organizației județene, dar cum la scurt timp și Dan Marian a migrat către portocalii, Mihalache a fost detronat de deputatul traseist.
Cine sunt candidații PDL
Pentru Primăria Vaslui, PDL l-a propus pe actualul deputat Dragoș Iftime, numai că în cadrul ultimei ședințe a Biroului Permanent Județean (BPJ) a mai apărut un doritor. Este vorba despre directorul Casei Județene de Pensii Vaslui,
Marius Arcăleanu. În condițiile în care la alegerile trecute, în 2008, PDL l-a aruncat în luptă pe mult mai titratul Corneliu Mihalache, iar aparatul de vot al PSD nu a putut fi învins, este greu de crezut că Marius Arcăleanu ar pierde Primăria Vaslui măcar la un scor onorabil.
Nici la Bârlad PDL nu are o soluție mai bună. Inițial, Dan Marian a încercat să-l atragă de partea sa pe actualul primar Constantin Constantinescu, care se bucură de un grad ridicat de încredere din partea populației. I-a promis marea cu sarea, dar nu i-a dat nici măcar un argint pentru investiții, drept pentru care Constantinescu s-a întors cu fața către PSD. De atunci, PDL a intrat în vrie. Dan Marian i-a cerut actualului senator de Bârlad, Vasile Pintilie, să candideze pentru Primăria Bârlad, dar parlamentarul a refuzat. A apărut însă un candidat care este convins că ar avea șanse mari să câștige Primăria Bârlad. Este vorba despre Andrei Huiban, un personaj cvasinecunoscut la nivelul orașului. De altfel, nici colegii săi de la PDL nu îl creditează cu vreo șansă la viitoarele alegeri. El, însă, este optimist.
Nici în ceea ce privește candidații pentru alegerile parlamentare PDL nu stă mai bine. Pentru colegiul de senatori Huși-Murgeni și-a exprimat disperat dorința de a intra în lupta electorală eternul candidat al PNL sau PDL înșelat în așteptări Corneliu Mihalache. Șeful de la sănătate a candidat de nenumărate ori, fie la Primăria Vaslui, fie la Parlament, dar de fiecare dată a fost învins în lupta electorală. Cum la acest moment Mihalache este din nou aghiotantul lui Marian, fostul lipitor șef de afișe i-a aprobat candidatura, chiar dacă este conștient că nu are nici cea mai mică șansă de câștig.
Pentru colegiul de deputați de la Murgeni, deținut în prezent de un alt traseist politic, Marian Sârbu, fost membru al PSD, actualmente membru UNPR, vor să candideze Cătălin Dogaru, omul de casă al lui Dan Marian și Alexandru Nechifor, cunoscut în partid sub numele de Niki Șpagă. Cel mai probabil, în cele din urmă colegiul va fi adjudecat de cel care dă mai mult.
Democrat liberalul Viorel Cărare se află la primul și, din câte se pare, ultimul mandat de parlamentar. Dan Marian nu l-a mai inclus în calculele sale. Colegiul Zorleni este vânat de Cornel Pleșu, o altă slugă a lui Dan Marian. Prin atitudinea servilă, Pleșu a reușit să îl convingă pe traseistul politic șef să îl lase să candideze pe colegiul lui Cărare.
Un alt personaj disperat după o funcție de parlamentar se dovedește a fi și actualul director adjunct al Direcției Sanitar Veterinare Vaslui, Mihai Ponea, care în cadrul ultimei ședințe a BPJ a spus răspicat că vrea cu orice preț să ajungă parlamentar. Asta după ce Costică Ștefănescu l-a propus pentru o viitoare candidatură.
Primarii l-au trimis la plimbare pe Dan Marian
După ce s-a decredibilizat în fața primarilor vasluieni din partidele de opoziție, promițându-le bani pentru investiții, dar nereușind să scoată de la guvern nimic, deputatul traseisto-democrato-liberal Dan Marian a fost trimis la primbare de mulți dintre edilii care, în urmă cu un an, declarau public că vor fi de partea PDL la alegeri. Aproximativ 40 de primari de la PSD, PNL sau PRM i-au spus în față deputatului Dan Marian că nu vor să mai audă de el ori de partidul în fruntea căruia încă se află.
Acum câteva zile, Marian a încercat să aibă o întâlnire cu primarii “dalmațieni” la Huși, dar a fost tratat cu spatele de aleșii locali. Doar primarul liberal din Șuletea a răspuns chemării, dar nu pentru a-și arăta dragostea față de deputatul traseist, ci pentru a-i spune clar și răspicat să-l lase în pace.
Văzând că nu îi mai poate prosti atât de ușor pe primar, Marian a început să bată din poartă în porțile edililor. Zilele trecute, de exemplu, deputatul trădător i-a vizitat pe primarii din Vulturești și Băcești, pentru a le cere să candideze pe listele PDL la alegerile locale. Ambii edili l-au refuzat, însă. Nici primarii comunelor Banca și Grivița nu mai suțin PDL sau pe Marian. Anul trecut, deputatul portocaliu le spunea edililor că guvernul nu va da niciun ban în județul Vaslui decât dacă PDL va obține aici un scor bun la alegerile din 2012. Cu alte cuvinte, Dan Marian le-a propus primarilor să-l ajute să devină președintele Consiliului Județean, urmând ca apoi, atât el cât și guvernul, să-i îngroape în bani pentru invetiții. Dintr-un total de 58 de proiecte (o parte dintre ele depuse direct de primari, o altă parte duse la minister de însuși Dan Marian), doar șase au fost aprobate. Restul au fost respinse de la finanțare și trimise în teritoriu.
Vasluiul este un județ de sacrificiu
Greii PDL de la centru au sondat potențialul electoral al lui Dan Marian în teritoriu și au constat că acesta nu este deloc favorabil. Problemele deputatului traseist s-au agravat după schimbarea guvernului, el nefiind văzut cu ochi buni de niciunul din noii miniștri. În aceste condiții, nu va mai avea viza lor de a candida pe vreun colegiu parlamentar din Vaslui.
O dată cu necreditarea unei eventuale candidaturi a lui Dan Marian, șefii PDL de la centru au decis să nu mai investească nimic în Vaslui. Așadar, dacă în anii electorali candidații la alegerile locale ai acestui partid primesc fonduri pentru investiții cu care să-i convingă pe alegători, în acest an nu se va mai întâmpla la fel. Vasluiul. Greii PDL au decis că Vasluiul este un județ de sacrificiu, în care elctoratul își menține aceeași preferință politică pentru că opoziția locală nu a găsit încă un om capabil să-i convingă pe alegători că există și altă variantă fiabilă. Sau, mai bine zis, electoratul este cel care nu a găsit în opoziția locală un om care să demonstreze că poate fi o opțiune fiabilă. PDL nici nu va avea un asemenea om atâta vreme cât cărțile în partid le face fostul lipitor șef de afișe Dan Marian, care în loc să stea alături de Ion Vrânceanu și să aprofundeze fenomenul politic l-a trădat pentru a prelua șefia PNL Vaslui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu