S-a dat startul primei etape din cursa pentru functiile de director sau inspector scolar

Barlad Online

Începând de ieri, profesorii care vor sã ocupe un fotoliu de director de scoalã sau de inspector scolar pot face primul pas. Concret, în intervalul 27 februarie – 5 martie, viitorii candidati sunt obligati sã completeze un formular de selectie online pentru accederea în Corpul national de experti în managementul educational. Fãrã detinerea acestui titlu, chiar dacã ar îndeplini celelalte conditii impuse de Ministerul Educatiei, nici un profesor care vrea sã devinã director sau inspector scolar nu ar putea sustine concursul.
În Monitorul Oficial nr. 132 din 23 februarie 2012, a apãrut Ordinul de ministru nr. 3.295 din 21 februarie, prin care se aprobã calendarul desfãsurãrii concursului de selectie a cadrelor didactice constituirea Corpului national de experti în management educational. Acesta este primul pas pe care trebuie sã-l facã dascãlii care vor ca, în urmãtorii patru ani, sã ocupe un post de director de scoalã sau de inspector scolar. Potrivit actului normativ, în primã fazã, între 27 februarie – 5 martie, doritorii trebuie sã completeze un formular de selectie online la adresa http://cneme.edu.ro/evaluare/. Ulterior, pe data de 6 martie, se vor afisa listele cu candidatii admisi la aceastã etapã si care îsi vor putea depune la secretariatul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui portofoliul cu documente cerute prin metodologia concursului respectiv. “Depunerea portofoliilor se va face la secretariatul ISJ Vaslui, în intervalul 7 – 12 martie. Directorul, pe baza unei adrese de înaintare, va depune dosarele tuturor cadrelor didactice din scoalã care doresc sã se înscrie la concursul de selectie a expertilor în management educational. Dosarele vor fi primite miercuri, 7 martie, joi, 8 martie, vineri, 9 martie, si luni, 12 martie, între orele 9.00-15.30. Ulterior, în intervalul 15 – 28 martie, comisia constituitã la nivelul ISJ Vaslui va evalua portofoliile candidatilor, iar pe 29 martie vor fi validate de Consiliul de Administratie al ISJ Vaslui si afisate în ordine descrescãtoare a punctajelor”, ne-a spus prof. Mihaela Bobârcã, inspector scolar pentru management educational. În continuare, de pe 30 martie si pânã pe 5 aprilie, nemultumitii de punctajele obtinute vor putea depune contestatii la sediul ISJ Vaslui, acestea urmând sã fie solutionate între 6 – 11 aprilie. Dupã ce, pe 12 aprilie, Ministerul va transmite rezultatele contestatiilor în teritoriu, inspectoratele scolare vor întocmi listele cu candidatii promovati (12 – 13 aprilie). În final, pe data de 20 aprilie, ministrul Cãtãlin Baba va emite un ordin privind înscrierea cadrelor didactice promovate în Registrul national al expertilor în management educational.
Cine se poate înscrie
Potrivit metodologiei de organizare a concursului pentru expertii în management educational, prevãzut în Ordinul 5.549 publicat în Monitorul Oficial nr. 742 din 21 octombrie 2011, candidatii trebuie sã îndeplineascã cumulativ anumite conditii: doritorul sã fie titular si sã aibã cel putin gradul didactic II, sã fi obtinut calificativul “Foarte Bine” în ultimii 4 ani si sã nu fi fost sanctionat disciplinar în anul scolar curent sunt doar câteva dintre ele. De asemenea, trebuie sã facã dovada acumulãrii a 60 de credite transferabile în cadrul unor programe acreditate de formare în domeniul managementului educational. Nu în ultimul rând, se pot înscrie dascãlii care nu au fost lipsiti de dreptul de a ocupa o functie de conducere sau de îndrumare si control în învãtãmânt prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã de condamnare penalã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu