Ziua Portilor Deschise la ISU Vaslui

Barlad Online

Ziua Protectiei Civile a fost marcatã de cãtre ISU Vaslui prin Ziua Portilor Deschise. Peste 500 de copii, elevi, cadre didactice, dar si simpli trecãtori au vizitat spatiile, tehnica de interventie si accesoriile existente în dotarea inspectoratului. Prezent la manifestare, primarul Pavãl a reiterat faptul cã, prin atributia sa de presedinte al institutilor de situatii de urgentã din judet, are responsabilitatea de a asigura atât logistica necesarã, dar si rãspunderea fatã de oamenii care pot fi afectati de situatiile de urgentã. La rândul sãu, Corneliu Bichinet a tinut sã multumeascã pompierilor si tuturor lucrãtorilor ISU pentru efortul depus în anul 2011, si sã-i asigure cã, inclusiv prin bugetul Consiliului Judetean alocat pentru acest an, vor primi tot sprijinul din partea autoritãtii judetene. Cea mai la obiect alocutiune a fost cea a subprefectului judetului Vaslui, Ciprian Iftimoaiei, care s-a referit punctual la unele dintre situatiile de urgentã, în special cele generate de cutremure, si care a subliniat importanta unei mai bune informãri a populatiei si a organizãrii de seminarii cu cetãtenii privind regulile de comportare în aceste cazuri de calamitãti naturale.
Ziua Protectiei Civile a fost sãrbãtoritã la Vaslui printr-o serie de activitãti care au debutat vineri, 24 februarie, prin competitii sportive, constând în minifotbal, tenis de masã sau sah, care au avut loc la Sala Sporturilor din municipiul Vaslui. Participantii din toate subunitãtile Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al judetului Vaslui s-au întrecut în aceste competitii, echipa Detasamentului Vaslui fiind cîstigãtoare la minifotbal, reusind sã învingã reprezentantii celorlalte subunitãti. Tot ieri, de ziua aniversarã a Protectiei Civile, la împlinirea a 79 de ani de atestare documentarã, la Centrul de Informare si Pregãtire pentru Situatii de Urgentã din municipiul Vaslui, a avut loc un simpozion pe teme de protectie civilã, si a invitatilor din partea institutiilor care au un rol determinant în acest domeniu, începând de la Inspectoratul Judetean de Politie, sau a conducerii jandarmilor, pânã la reprezentantii municipalitãtii Vaslui, prin primarul Vasile Pavãl, ai Consiliului Judetean, reprezentat prin vicepresedintele Corneliu Bichinet, sau al institutiei prefectului judetului, prin prezenta viceprefectului Ciprian Iftimoaiei, Au fost prezentate mai multe materiale informative, respectiv din domeniile cele mai principale de asistentã, respectiv asanarea terenului de munitia rãmasã neexplodatã, CBRN sau operationalizarea echipajului de scafandri. Au fost prezentate materiale pe diverse teme, începând de la regulile de protejare în caz de calamitãti naturale, în special în cazul producerii de cutremure. În aceastã dimineatã, în fata Centrului de Informare si Pregãtire pentru Situatii de Urgentã, a fost instalat un punct de informare, unde cadre ale Inspectiei de Prevenire au distribuit pliante trecãtorilor (aproximativ 300 de persoane) si au informat cetãtenii referitor la tipurile de risc din judetul nostru.
În anul 2011, dinamica interventiilor ISU „Podul Înalt” în vederea înlãturãrii de munitie gãsitã neexplodatã a fost cu 6% mai ridicatã, în ceea ce priveste numãrul de misiuni, dar cu peste 20% în ceea ce priveste cantitatea de obiecte explozibile gãsitã. În acelasi timp, nu a fost înregistratã nicio victimã umanã din aceastã cauzã, semn cã si-au fãcut efectul campaniile de prevenire în acest sens sustinute de ISU „Podul Înalt” Vaslui. Pe parcursul anului 2011, personalul ISU Vaslui a intervenit într-un numãr aproape dublu de misiuni, asa cum rezultã din datele furnizate de comandamentul institutiei.

SITUATIILE DE URGENTÃ

2010 2011
TOTAL 3713 4021
CELE MAI SEMNIFICATIVE
Incendii 220 329
Asistentã medicalã 3141 3219
Arderi necontrolate 43 153
Asistentã persoane 90 98
Asigurarea mãsurilor p.s.i. la evenimente publice 60 52
Salvãri animale 25 19
Descarcerãri 6 15
Asanãri munitie neexplodatã 36 52
Distrugeri munitie asanatã 3 4
Protectia mediului 3 3
Trebuie remarcat faptul cã, în ciuda cresterii numãrului de interventii ale pompierilor, numãrul de victime umane sau a pagubelor materiale s-a mentinut la un nivel asemãnãtor ultimilor ani, cu toate cã numãrul de interventii a fost cu circa 50% mai mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu