Comisia de disciplină există și... lucrează; Doctorul Marcu - persona non grata

Barlad Online

Ieri, a fost convocată Comisia de disciplină la Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad, cu scopul de a-l judeca pe chirurgul Octavian Marcu pentru afirmațiile făcute în presa locală în urmă cu aproximativ o lună. Doctorul și-a atras antipatia șefilor pentru că și-a denigrat colegii de breaslă și a pătat imaginea unității.
Toate problemele Spitalului Municipal de Urgență “Elena Blediman” Bârlad au fost rezolvate și singurul neajuns ce mai trebuie remediat e actul de indisciplină pe care l-a săvârșit chirurgul Octavian Marcu. Doctorul a fost supus atenției Comisiei de disciplină, nu pentru că e un medic incompetent, ci pentru că are gura prea mare și a încălcat codul nescris al spitalului: tăcerea.
Ieri, de la ora 11, s-a întrunit pentru prima dată din acest an Comisia de disciplină a unității pentru a analiza conduita doctorului și pentru a dispune măsurile ce se impun. Propabil că e pentru prima dată în istoria unității când un doctor este pus la zid în asemenea condiții, cu atât mai mult cu cât o parte din cei care i-au analizat faptele îi sunt inferiori ca statut și calificare.
Comisia de disciplină este alcătuită din Gabriela Daniș, directorul medical al spitalulu, Zenovia Zavate - șef Resurse Umane, Normare, Organizare, salarizare (RUNOS), Liziana Balaban - director de îngrijiri și Simona Chiper - jurisconsult. Reprezentantul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a refuzat să asiste la ședință când a aflat despre ce anume este vorba. Au fost invitați să participe și colegii de secție ai doctorului judecat, dar nu s-au prezentat decât Vasile Vasiliu - șeful secției și chirurgul Emil Dolea. Georgel Oanea, medic chirurg primar s-a eschivat și nu a fost de față la mascaradă. Marcu face echipă în sala de operații doar cu Oanea. Cel puțin așa se întâmplă de când dr. Sebastian Doniga a plecat să muncească în Belgia. Viorel Petcu, managerul spitalului, nu a fost de față, însă, el va fi cel care va dispune sancțiunea pe care o va primi doctorul incomod.
Gabriela Daniș, președinta Comisiei de disciplină, ne-a declarat: “Consiliul de Administrație a spitalului s-a autosesizat în urma articolelor apărute în presă și ne-a solicitat să convocăm Comisia de disciplină pentru a analiza conduita doctorului Marcu. Prin declarațiile sale, a adus atingere imaginii spitalului. Conform procedurii, decizia finală o va lua managerul unității și măsura disciplinară va fi comunicată în termen, adică în maximum 30 de zile. Conform Codului de conduită a spitalului și a Regulamentului de ordine interioară, măsura diciplinară poate consta într-un avertisment sau niște recomandări, până la penalizări salariale și chiar desfacerea contractului de muncă”.
Ea a refuzat să ne spună care a fost concluzia preliminară a Comisiei de disciplină și să dea amănunte privind acuzațiile care i se aduc lui Marcu. Nici doctorul judecat nu a vrut să comenteze.
“Deocamdată mă abțin de la comentarii. Îmi voi spune punctul de vedere după ce voi primi în scris concluzia comisiei”, ne-a spus Octavian Marcu.
În cadrul celei mai recente conferințe de presă (duminică, 25 martie n.r.), Marcu a spus că anumite cercuri de interese au făcut presiuni asupra sa de când și-a făcut publice intențiile de a candida pentru Primăria Bârlad.
Ședința s-a ținut cu ușile închise și ziariștii nu au avut acces, deși nimeni nu a putut să ne spună ce articol de lege interzice prezența jurnaliștilor, mai ales că cel incrimanat nu avea nimic de ascuns.
Octavian Marcu a declanșat un scandal de presă la finele lui februarie, când a amenințat că-și va da demisia pentru că este obligat să intre în sala de operație fără a i se pune la dispoziție strictul necesar pentru desfășurarea intervențiilor în siguranță. A spus că managementul unității este defectuos, că lipsurile din farmacie reprezintă un adevărat atentat la sănătatea publică și că bolnavii care intră în spital o fac pe riscul lor. Și-a exprimat speranța că Vasile Vasiliu, șeful secției Chirurgie, va avea decența să se retragă la pensie pentru a lăsa în loc o persoană capabilă. Doctorul a avut cuvinte dure și la adresa lui Viorel Petcu, managerul spitalului, despre care a spus că este un “informator al securității care dezinformează opinia publică”. Doctorul s-a plâns că în Blocul operator lipsesc lucruri elementare, cum ar fi banalele fire de sutură, fără de care nu poate să coase organele interne. Surprinzător, după acel scandal, aprovizionarea blocului operator a fost făcută cu periodicitate.
La insistențele noastre, conducerea spitalului a făcut un control intern la Chirurgie pentru a lămuri de ce lipsesc materialele sanitare. Auditul a fost finalizat în câteva zile și concluzia a fost că aprovizionarea se face corect, dar se consumă nejustificat de mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu