Peste 6 milioane de romance vor fi chemate la doctor. Au mai ramas doua luni pana atunci

Barlad Online

Din vara, doamnele trebuie sa ajunga la ginecolog pentru testul ''Babes Papanicolau", care le arata daca risca sau nu sa se imbolnaveasca de cancer.
Fiecare romanca de peste 25 de ani poate sa faca testul Babes-Papanicolau gratuit. Ministerul Sanatatii vrea astfel sa afle din timp daca o pacienta are cancer in stadiu incipient, pentru ca la noi 60% dintre bolnave ajung la doctor atunci cand nu mai este nimic de facut.
In programul gratuit sunt incluse romancele care au intre 25 si 64 de ani. Testarea este minim invaziva, dar poate anunta un diagnostic crunt.
Programul de screening se intinde pe o perioada de 5 ani si este integral, suportat de stat. Testarea nu e obligatorie, dar recomandata .
Daca rezultatul TESTULUI este negativ, atunci femeia este evaluata peste 5 ani, iar daca acesta arata modificari, primeste un bilet de trimitere pentru alte investigatii.
Anual, in Romania 3400 de femei afla ca au cancer de col uterin. 6 dintre ele pierd zilnic, lupta cu aceasta boala. Adica, de 4 ori mai multe decat in restul Europei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu