Societatea civilă pregăteșe alt miting anti-Chevron: Protestele continuă

Barlad Online

Bârlădenii intenționează să organizeze în continuare noi mișcări de protest împotriva extragerii gazelor de șist prin fracționare hidraulică. În zilele următoare, mii de bârlădeni vor aprinde și vor purta lumânări și candele într-un marș la tăcerii. Mai mult, după vacanța de Paște, atât la Bârlad, cât și în alte orașe din țară, se vor organiza mitinguri de protest. Între timp, cei de la Chevron au început o campanie pro-gaze de șist prin care încearcă să convingă comunitatea locală că tehnologia fracturării hidraulice este cel mai sigur lucru din lume pentru mediul înconjurător.
După acțiunea de săptămâna trecută, când aproape 5.000 de bârlădeni au ieșit în stradă să protesteze împotriva exploatării gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice, comunitatea locală din Bârlad este hotărâtă să continue, cu orice preț, războiul împotriva Chevron. Recent, câțiva membri ai grupului de inițiativă de pe Facebook au anunțat că intenționează să organizeze încă o acțiune de protest. Aceasta ar urma să aibă loc undeva după sărbătorile pascale, când se dorește ca, în Centrul Civic al Bârladului, să se adune cât mai multe persoane, într-un așa numit “Protest al tăcerii”.
“Cel mai probabil, această acțiune va avea loc pe 20 aprilie, cu începere de la ora 21, iar fiecare protestatar va avea în mână o lumânare sau o candelă. Va fi un protest fără scandări, dar vom avea banere cu diefrite mesaje sugestive. Ne dorim să vină cât mai mulți oameni la acest protest. Dar, până atunci, vrem să discutăm și cu domnii edili ai Bârladului, cu auoritățile locale, pentru ca totul să fie în regulă și fără probleme. Este dorința noastră de a manifesta în acest fel pentru că, până la urmă, e vorba de viitorul nostru, al comunității în care trăim”, ne-a declarat Paul Dumitriu, elev în clasa a X-a la Colegiul Național “Gheorghe Roșca Codreanu” și unul dintre cei mai activi mebri ai grupului de inițiativă ce luptă pentru interzicerea fracționării hidraulice în zona Bârladului.
Există semnale clare că, tot după Paște, vor fi organizate alte acțiuni de protest. Vorbim despre un nou miting la Bârlad, care va fi organizat concomitent cu o acțiune similară în Constanța, zonă a țării unde cei de la Chevron urmează să exploreze/exploateze gaze de șist. Anunțul a fost făcut public, ieri, de către deputatul Adrian Solomon, în cadrul unei conferințe de presă.
“Avem în intenție ca după sărbătorile pascale să organizăm încă o acțiune de genul celei de săptămâna trecută. Și nu este vorba
despre o acțiune politizată, ci despre una ce aparține totalmente societății civile și comunității locale. De această dată, ne dorim ca simultan cu Bârladul, în aceeași zi și la aceeași oră, să aibă loc un miting și la Constanța. Ba chiar și în celellate zone ale țării unde cei de la Chevron vor să exploateze gaze de șist. Dar asta vom vedea exact până la data respectivă. Ne-am dorit ca aceasă acțiune să se desfășoare pe 26 aprilie, ce va pica tot într-o joi”, ne-a declarat Solomon.
Chevron: fracturarea hidraulică e “safe”
Nici cei de la Chevron nu stau cu mâinile în sân și au început propria lor campanie, prin care încearcă să convingă comunitatea locală că dracul nu e chiar atât de negru. Prin comunele din jurul Bârladului, dar mai ales cele vizate pentru amplasarea unor sonde de explorare/exploatare - Iana, Zorleni, Coroiești etc - au început să apară un soi de pliante, în format A4, cu sigla Chevron pe ele, prin care populației i se furnizează, chipurile, informații despre corporație, exploatarea gazelor de șist și fracționarea hidraulică. Bineînțeles, totul la modul ideatic, adică, vezi Doamne, câte beneficii va aduce comunității locale exploatarea gazelor de șist și cât de roz va fi totul.
Cei de la Chevron își permit să susțină cu o nonșalanță greu de imaginat că planurile lor în România “nu includ utilizarea metodei de fracționare hidraulică pentru forarea puțurilor de prospectare inițiale”. Așa este, numai că această tehnologie va fi folosită pentru exploatarea zăcămintelor de gaze de șist. Nu a spus nimeni că așa ceva se va folosi pentru prospecțiuni, operațiune care, de fapt, a fost efectuată încă din vara anului trecut. Problema este că abia acum urmează explorarea/exploatarea gazelor de șist tocmai prin această tehnologie extrem de nocivă pentru mediul înconjurător.
În același timp, reprezentanții Chevron au început să împrăștie prin zonă și un alt soi de manifeste, prin care încearcă să contracareze unul dintre cele mai pertinente filme documentare care dezvăluie adevărata față a exploatării gazelor de șist prin folosirea “fracking”-ului. Este vorba despre documentarul “Gasland”, realizat de un jurnalist independent american, Josh Fox, care a dezvăluit într-o manieră realistă ce se ascunde în spatele acestei industrii. Documentarul, care a obținut numeroase premii internaționale, vorbește pe șleau despre pericolul “fracking”-ului și beneficiază de mărturii cutremurătoare ale unor localnici din diferite state ale SUA, acolo unde exploatarea gazelor de șist este extrem de dezvoltată. Dar, bineînțeles, cu consecințe dezastruoase pentru mediul înconjurâtor și sănătatea populației.
Cei de la Chevron susțin sus și tare că, în realitate, metoda este cât se poate de sigură, substanțele folosite în procesul de extracție nu sunt nocive, pânza freatică nu este, astfel, otrăvită, ecosistemul nu are de suferit, sănătatea oamenilor nu este pusă în pericol etc. Cu alte cuvinte, bârlădenii să nu creadă “vrăjelile” ecologiștilor, că cei de la Chevron vor aduce prosperitatea pe meleagurile noastre, iar natura va înflori ca cireșul în aprilie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu