Societatea civilă se opune exploatării gazelor de șist: Bârlădenii protestează împotriva Chevron

Barlad Online

La marșul și mitingul de protest de astăzi împotriva exploatării gazelor de șist sunt așteptați în jur de 20.000 de bârlădeni. Chevron încă nu a exprimat nicio poziție oficială în ceea ce privește efectele fracționării hidraulice.
Astăzi, de la ora 16, este programat un marș de protest împotriva exploatării gazelor de șist prin fracționare hidraulică, după care, de la ora 17, în fața Primăriei Bârlad, se va derula un miting.
Corporația americană Chevron este pe punctul de a lansa, în vara acestui an, o sondă de explorare/exploatare a gazelor de șist în apropiere de Bârlad. Comunitatea locală a reacționat dur, considerând că metoda de extragere a gazelor (fracționarea hidarulică) este extrem de poluantă. Bârlădenii, dar și localnici din comunele arondate, nu își doresc ca zona în care trrăiesc să se transforme într-un soi de teritoriu calamitat din toate punctele vedere.
La ambele acțiuni de astăzi, și-au anunțat participarea inclusiv primarii din comunele Zorleni, Iana, Grivița, Puiești, Coroiești etc. Mesajele de încurajare venite pe adresa redacției noastre din partea multora dintre cititori arată că, în momentul de față, comunitatea locală este mai hotărâtă ca oricând să stopeze dezastrul ecologic ce se întrevede.
Iată doar câteva dintre reacțiile bârlădenilor: “Veniți pe 22 martie să fim cât mai mulți! Pe 22 martie trebuie să fim cât mai mulți! Ieșiți în stradă, e șansa noastră să interzicem această metodă care distruge mediul în România. Âștia de la Chevron sunt câini bătrâni, nu or să se oprească numai în zona Bârlad, așa că fac un apel către constănțeni și bucureșteni. Nu mai dormiți, ieșiți în stradă! Dacă nu protestăm, ăștia o să ne facă câte un Cernobâl în toate colțurile țării. Lui Chevron nu-i pasă de de mediul natural, de sănătatea noastră, sau dacă trăim ori muirm. Ci doar să facă bani, atât, restul nu mai contează! Sunt creaturi fără scrupule, iar la noi în țară au găsit portița pe politicieni ușot de manipulat!”, ne scrie un cititor.
“Veniț pe 22 martie dacă vreți să mai avem un oraș, căci ăștia de la Chevron vor începe exploatarea și o să rămână în urma lor ca la Cernobâl. Vor otrăvi toată zona, iar cei care își vor permite or să plece, iar ceilalți or să rămână să se îmbolnăvească. Cum poți trăi sănătos când ai solul, apa și aerul otrăvite?! Sănătatea nu înseamnă totul, dar dacă nu o ai, nu ai nimic! Veniți la miting ca să oprim această nenorocire!”, ne-a scris un alt bârlădean.
“Mulți încep să spună în ultimul timp că, spre exemplu, în Polonia exploatarea gazelor de șist se face de ceva timp fără niciun fel de probleme. Este fals totalmente, pentru că oricne se poate informa, chiar prin intermediul interentului, că acolo deja au început problemele. Pur și simplu, apa oamenilor din zonele unde sunt sonde a început să nu mai fie bună de băut, plus alte probleme grave care afectează mediul înconjurător. Prin urmare, nu ne dorim astfel de probleme și la noi. Este clar că metoda de extragere a gazelor de șist este extrem de nocivă și nu vrem ca aerul, apa și pământurile noastre să fie otrăvite. Este singura avuție pe care noi, amărâții din zona Bârladului, o mai avem! Nu trebuie să-i lăsăm să ne otrăvească!”, este opinia unul alt bârlădean. În consecință, astăzi, atât la marș, cât și la miting, sunt așteptați să participe cât mai mulți bârlădeni și localnici din comunele arondate, care să își arate dezaprobarea față de dezastrul ecologic pe care exploatarea gazelor de șist îl va lăsa în urmă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu