Anchetă penală într-un posibil caz de malpraxis cu iz de mușamalizare: O moarte neplătită

Barlad Online

Investigațiile demarate organele de cercetare penală în toamna anului trecut, imediat după decesul unei paciente de numai 35 de ani care a lăsat în urmă opt copilași orfani, nu s-au finalizat nici la ora actuală. Medicii de la Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” implicați în acest caz au fost chemați să dea declarații la sediul poliției abia în aceste zile. Rezultatul expertizei medico-legale nu a fost făcut public pe motiv de “confidențialitate”. Surse din rândul anchetatorilor ne-au confirmat că ginecologii care s-au ocupat de femeie au procedat corespunzător. Cât privește culpa chirurgilor Vasile Vasiliu și Emil Dolea, nimeni nu scoate niciun cuvânt.
Polițiștii de la biroul de Investigații Criminale Bârlad au chemat mai mulți medici de la Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad să dea declarații pentru a lămuri cui aparține vina decesului subit de care a avut parte Daniela Popa, femeia de 35 de ani care a lăsat în urmă opt copii orfani. Este vorba despre un caz care a fost intens mediatizat în toamna anului trecut, imediat după moartea femeii. Decesul a survenit după ce femeia a fost supusă în spitalul bârlădean unor intervenții chirurgicale. Prima dată a fost operată de cezariană și a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă. După aproximativ o săptămână, când medicii se pregăteau să o externeze, i s-a înrăutățit brusc starea de sănătate și a fost diagnosticată cu ocluzie intestinală. Deși se impunea să fie operată în regim de urgență, chirurgii au tegiversat operația aproximativ 12 ore. La câteva ore după această operație, a fost înregistrat decesul.
Rudele îndoliate au făcut o plângere penală prin care îi acuză pe medicii bârlădeni de culpă medicală. Colegiul Medicilor Vaslui, prin vocea doctorului Mircea Zavate, și-a exprimat încă de atunci suspiciunea că medicii chirurgi nu și-au făcut treaba ca la carte. Vina cădea asupra lui Vasile Vasiliu - șeful secției Chirurgie - și a chirurgului Emil Dolea.
Examenul necroptic ar fi trebuit să aducă o serie de lămuriri, dar a fost nevoie și de analize de laborator. Probele biologice au fost trimise la Institutul de Medicină Legală (IML) București. Expertiza medico-legală s-a finalizat, dar rezultatul este ținut la secret pe motiv că ancheta e în derulare. Excesul de discreție ridică semne de întrebare privind modul de derulare al anchetei și sunt voci care susțin că s-au tras sfori din umbră pentru mușamalizarea cazului.
Mircea Zavate, membru al Colegiului Medicilor Vaslui, ne-a spus că încercările lui de a lămuri speța sunt întâmpinate cu refuzuri: “Stăm cu ancheta pe loc pentru că nu ne parvine expertiza medico-legală. M-am interesat la IML și acum două săptămâni și mi s-a spus că nu e gata. Nu știu ce să cred. Eu îmi susțin poziția. Obstetricienii au procedat corect, dar operația de ocluzie intestinală trebuia făcută în regim de urgență”.
Surse din rândul anchetatorilor ne-au spus că expertiza medico-legală a fost finalizată încă din februarie și medicii legiști au tras aceeași cocluzie ca și dr. Zavate. Mai exact, ginecologii au procedat corect din toate punctele de vedere. Nu am reușit să aflăm dacă din analizele de laborator incriminează pe cei doi chirurgi sau afecțiunile pe care le avea pacienta erau prea grave pentru a mai putea fi salvată.
Viorel Petcu, managerul spitalului bârlădean, este sigur că medicii nu au nicio vină: “Săptămâna trecută au venit de la Poliție și i-au chemat pe toți doctorii la sediu pentru a da declarații. Medicul internist s-a speriat pentru că a fost și el chemat pentru că el nu a făcut altceva decât să asigure un consult interdisciplinar. Și eu am fost chemat să dau decalarații, chiar dacă n-am niciun amestec. Eu zic că nimeni nu are nicio vină, dar ancheta trebuie să meargă până la capăt”.
Amintim că Daniela Popa a murit pe 19 octombrie 2011 și a lăsat în urmă opt copii cu vârsta cuprinsă între câteva zile și 17 ani. Ea avea un istoric medical încărcat și recomandarea medicilor ieșeni de a nu mai avea copii. Interdicția de a mai purta o sarcină s-a impus, pentru că în toamna lui 2010 a fost lovită în abdomen de un cal. Atunci a fost dusă la Iași cu elicopterul SMURD și a fost supusă unei intervenții chirurgicale de extirpare a unui rinichi. Deși doctorii i-au spus că-și asumă riscuri prea mari dacă rămâne însărcinată, femeia a decis să mai facă un copil. A rămas gravidă la câteva luni după extirparea rinichiului și sarcina a evoluat neașteptat de bine, iar copilul este perfect sănătos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu