Bârladenii întreaba, Daniel Andrei, candidatul PP-DD la Primaria Bârlad, raspunde

Barlad Online

Daniel Andrei, candidatul Partidului Poporului- Dan Diaconescu la functia de primar al municipiului Bârlad, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinte de presã, cã în prima zi când va ajunge primar va pune capãt spãgilor din Primãria Bârlad.
Întâlnirea cu presa localã a fost organizatã la sediul din Bârlad al PP-DD. Daniel Andrei a anuntat cã, urmare a ultimelor sale iesiri publice, a fost asaltat de mii de mesaje si întrebãri, venite în special de la tinerii din oras. Volumul mare al acestora l-a împiedicat sã formuleze rãspunsuri publice la toate, însã, candidatul Daniel Andrei a ales, în primã fazã, doar trei întrebãri. El a rãspuns transant la toate, mai ales cã întrebãrile selectate au venit din partea tinerilor. Iatã “interviul” pe care l-a acordat Daniel Andrei bârlãdenilor.
Întrebare: Ce veti face în prima zi când veti deveni primar?
Rãspuns:
Nu voi lua spagã, adicã voi pune capãt spãgilor din Primãrie. Al doilea lucru: voi face un audit intern si voi vedea care este adevãrata situatie financiarã în care se aflã Primãria. Vinovatii, dacã existã, vor fi deferiti justitiei. Iar al treilea lucru, voi scoate la concurs toate posturile din Primãrie, de la femeia de serviciu pânã la sefii de servicii si mã voi asigura cã singurul criteriu de angajare va fi competenta si nu competentele si pilele politice. La concurs vor putea participa si actualii angajati.
Întrebare: Ati spus ceva de sursele de finantare în proiectul pe care îl propuneti pentru Primãria Bârlad, însã destul de vag. De unde vor veni banii de investitii, având în vedere cã Bârladul este un oras foarte sãrac?
Rãspuns:
Pentru realizarea acestor proiecte, am considerat eligibile cinci surse financiare. Prima ar fi parteneriale public-privat, între Primãrie si societãti comerciale nationale si mai ales internationale care doresc sã investeascã în acest proiect. A doua sursã se gãseste în fondurile europene. Vom stabili o colaborare cu o agentie de atragere de fonduri europene, care a demonstrat cã a atras astfel de fonduri destinate comunitãtilor locale. Deocamdatã, suntem în stadiul de identificare a unei astfel de agentii. O altã sursã viabilã o reprezintã împrumuturile de la organisme nationale si internationale, gen Banca Europeanã de Investitii si Banca Internationalã pentru Reconstruct ie si Dezvoltare, dar si de pe piata de capital. Pe urmã, se mai poate apela si la taxe si impozite – odatã cu ridicarea nivelului de trai al locuitorilor municipiului bârlad – si, nu în ultimul rând, colecta publicã si donatiile cetãtenilor si ale societãt ilor comerciale. Sã luãm un exemplu concret: Pilonul I, punctul 1, construirea la Bârlad a celei mai mari clãdiri din lume, sub formã de cruce, în Grãdina Publicã. Valoarea estimatã a investitiei este de 50 milioane euro. O parte din aceastã sumã va fi accesatã din fondurile structurale pentru dezvoltarea comunitãtilor locale POS, iar dacã municipalitatea nu va avea garantii necesare, va apela la ajutorul Guvernului. Existã o ordonantã prin care sprijinim autoritãtile locale care aduc bani europeni sã poatã utiliza garantiile guvernamentale pentru plata cofinantãrii, a contributiei lor la fondurile europene. Mai mult, existã si alte multe fonduri internationale pe care administratiile publice le pot accesa, de care primarul de acum sunt sigur cã nu a auzit. Nu vã faceti griji, deja am demarat discutiile si cu sigurantã vom putea accesa foarte multi bani internationali, cu un efort financiar mic pentru bugetul local.
Întrebare: Domnule Andrei, Bârladul nu are un spital la standarde, iar dumneavoastrã vreti cruce în Grãdina Publicã.
Rãspuns:
Eu sunt perfect constient de acest lucru si trebuie sã fii pesimist sã nu îti dai seama cã aceste investit ii vor aduce atât de multe locuri de muncã si bunãstare, încât spitalul din Bârlad va ajunge cel putin cel mai bun si modern spital din judet, dacã nu chiar din Moldova. La Facultatea de Medicinã din Iasi, în cel mult zece ani, va fi bãtãlie pentru locurile de rezidenti de la Bârlad. Spitalul va fi unul modern si datoritã parteneriatelor publice-private. Fiecare investitor privat care va veni la Bârlad va putea face ceva în acest oras doar dupã ce va prezenta un proiect social pentru comunitate. Vrei sã faci un hotel la Bârlad? OK, îti dãm autorizatie, dar mai întâi trebuie sã renovezi un salon de spital, o sectie. Vrei sã faci Aqua Park la Bârlad? Foarte frumos, dar mai întâi trebuie sã renovezi o cresã! Pe acest sistem vom functiona si vã asigur cã bugetul local va fi mereu pe plus si în crestere. Putem cumpãra o ambulantã nouã pentru spital, ori aparatura necesarã oricãrui tip de investigatie medicalã. Astfel se întâmplã în statele dezvoltate din Europa si spre asta tindem si noi. Dacã unii îsi doresc Evul Mediu la Bârlad, pentru a controla oamenii cu o pungã de zahãr si o sticlã de ulei, eu unul nu sunt de acord. Voi fi mereu împotriva celor lipsiti de viziune si care nu doresc evolutia societãtii bârlãdene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu