Câinii comunitari au invadat parcul bârlădean

Barlad Online

Parcul din centrul orașului a fost luat în stăpânire de o haiă de maidanezi care s-au aciuat aici de pe vremea când zona era în renovare.
Parcul din imediata apropiere a Teatrului “Victor Ion Popa” Bârlad tinde să se transforme într-un veritabil rai al câinilor comunitari. Este de fapt o “moștenire” a proiectului de reabilitare a centrului cultural-istoric al orașului. Actualmente, proiectul este în prag de finalizare, iar accesul în parc (blocat pe timpul lucrărilor) a fosr redeschis publicului larg. Problema este că pe timpul lucrărilor, în zonă s-au aciuat câțiva maidanezi. Mulți dintre muncitorii care lucrau pe șantier, miloși din fire, au hrănit și au îngrijit cetele de câini comunitari. Însă, odată cu finalizarea lucrărilor, oamenii au plecat dar în urmă au rămas haitele de câini care, după mai bine de un an și jumătate, au considerat că respectiva zonă este casa lor. Problemele au apărut imediat după ce parcul a fost redeschis publicului. Cetățenii care obișnuiau să meargă în parc pentru a se recrea sau cei care, pur și simplu, îl tranzitează, s-au trezit atacați de haitele de maidanezi care, la rândul lor, au ripostat pe motiv că oamenii sunt cei care le-au încălcat teritoriul. De aici, tot felul d eprobleme, iar plângerile din partea bârlădenilor au început să curgă pe adresa redacției noastre.
“Cel puțin imediat cum se lasă întunericul, abia dacă mai poți să stai în parc sau să treci prin el. Nu sunt foarte mulți, însă sunt foarte agresivi și foartte îndrăzneți aș spune. Nu mai țin cont că e copil sau om adult, ci pur și simplu sar la tine, te latră, te mârâie și dacă sunt mai mulți te atacă. Aproape că nu mai putem trece prin zonă sau să ne plimbăm liniștiți prin parc din cauza maidanezilor. Ziua mia e cum mai e, dar cum vine seara sau noaptea, e jale. Am ajuns să preferăm să ocolim parcul decât să trecem prin el tocmai de frică să nu fim atacați de câinii vagabonzi”, ne-a mărturisit unul dintre bârlădenii revotați de această situație.
Situația este cunoscută și de edilii bârlădeni pentru că oamenii au făcut numeroase rcelamații și către autoritățile locale. Adrian Cărăbăț, directorul Grădinii Zoologice din localitate (în subordinea căreia se află Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân), ne-a declarat: “Cunoaștem situația și zilele acestea vom trimite o echipă la fața lcului. Avem deja stabilit în programul nostru de acțiuni să intervenim în zona parcului și a străzii Vasile Pârvan pentru a captura aceste exemplare de câini comunitari”.
În momentul de față, padocurile Primăriei Bârlad au intrat într-un proces de reabilitare, consilierii locali aprobând mărirea capacității de cazare de la 100 de locuri la 300 de locuri.

Un comentariu: