Consultări la Cotroceni: USL l-a propus pe Ponta premier. PDL se retrage în opoziţie

Barlad Online

În urma căderii Guvernului Ungureanu, preşedintele Traian Băsescu i-a chemat vineri pe liderii partidelor parlamentare la Cotroceni pentru consultări în vederea desemnării unui nou premier. La discuţii, liderii USL l-au propus pe Victor Ponta ca premier, iar PDL a anunţat că se retrage în opoziţie.
 Liderii USL au anunţat, la finalul consultărilor cu şeful statului, că i-au prezentat lui Traian Băsescu propunerea ca Victor Ponta să fie desemnat premier. "Preşedintele Traian Băsescu a luat act de poziţia noastră. Am căzut de acord că va trebui ca toţi să facem eforturi pentru a avea un guvern constituit cât mai repede", a declarat Crin Antonescu. Întâlnirea preşedintelui Traian Băsescu cu liderii USL a durat câteva minute.
Preşedintele PDL, Emil Boc, a anunţat,  în urma consultărilor cu şeful statului, că democrat-liberalii l-au informat pe şeful statului, că PDL nu desemnează candidat pentru funcţia de prim-ministru, iar cei care au majoritatea în Parlament să îşi asume guvernarea. "Am constatat azi că actuala colaliţie care a susţinut Cabinetul Ungureanu nu mai există", a spus Boc. El a precizat că PDL, ca principal partid care a susţinut Guvernul Ungureanu, nu va nominaliza un candidat pentru funcţia de premier. De asemenea, el a spus că cei care au "întrunit majoritatea în Parlament, astăzi", trebuie să îşi asume formarea unui nou guvern. El a apreciat că noul guvern trebuie să stopeze "instabilitatea politică". Din delegaţia PDL au făcut parte Emil Boc, Elena Udrea, Vasile Blaga, Roberta Anastase, Ioan Oltean.
Preşedintele Traian Băsescu a început consultările cu delegaţia PDL, la ora 17.00. De la 17.30, preşedintele a discutat cu reprezentanţii USL, aceştia fiind urmaţi de reprezentanţii UDMR, de grupul minoritatilor şi, în final, de UNPR.
Şeful statului a trimis vineri, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, vineri, 27 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni.
„În temeiul art. 85 alin. (1) şi al art. 103 alin. (1) din Constituţia României, în conformitate cu care ,,Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament’’, având în vedere demiterea Guvernului în urma retragerii de către Parlament a încrederii acordate și ținând cont de faptul că niciun partid politic nu are o majoritate absolută a locurilor din Parlamentul României, vă invit la Palatul Cotroceni, în data de 27 aprilie 2012, conform programului anexat, pentru consultări în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru”, se arată în scrisoarea trimisă de şeful statului liderilor partidelor.

Preşedintele i-a chemat separat la discuţii pe liderii partidelor, însă liderii USL au anunţat că vor merge împreună la consultări astfel că programul a fost modificat.
 Moţiunea de cenzură a opoziţiei a trecut cu 235 de voturi "pentru", Guvernul Ungureanu fiind demis.
Parlamentarii au dezbătut vineri, timp de aproape 5 ore, moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!". Dezbaterile în plen au fost extrem de tensionate. Au fost lansate atacuri la persoană, s-a negociat la sânge până în ultima secundă, au fost înregistrate demisii şi... s-a plâns.

Sursa: RTV.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu