Mii de bârlădeni în stradă!

Barlad Online

Ieri, aproximativ 10.000 de bârlădeni au protestat împotriva exploatării gazelor de șist prin fracționare hidraulică. La eveniment au fost prezenți și doi experți geologi - Vlad Codrea și Elisabeta Georgeta Ionescu - precum și avocatul Gheorghe Piperea, profesor la Facultatea de Drept București. Acesta din urmă a promis că va susține intentarea unui proces companiei americane Chevron de către comunitatea bârlădeană.
Mitingul de ieri de la Bârlad, contra exploatării gazelor de șist prin fracționare hidraulică, s-a bucurat de o participare numeroasă. Societatea civilă a reacționat pe măsura sensibilității acestui subiect, iar dovadă au stat cei aproape 10.000 de bârlădeni care au ținut, ieri, de la ora 17, să se adune în Centrul Civic al orașului pentru a-și exprima în mod pașnic opinia față de gazele de șist sau, mai bine zis, față de metoda folosită pentru extragerea acestora, respectiv fracționarea hidraulică.
Mitingul a fost procedat de un marș de protest. Coloanele de manifestanți s-au adunat la ora 16 în două puncte ale orașului - Grădina Publică, în partea de nord, și intersecția de la unitatea militară, în partea de sud - pentru ca ulterior să se deplaseze pe Bulevardul Republicii până în fața Primăriei Bârlad. Printre miile de protestatari s-au numărat și sute de locuitori ai comunelor din jurul Bârladului, dar și din alte părți ale județului. Mai mult, au fost prezente și delegații din Dobrogea (Constanța) și din Bucovina. Dintre oficialități nu au lipsit Dumitru Buzatu, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, protopopul de Vaslui, Vasile Pârcălabu, deputatul Adrian Solomon, primarul Bârladului, Constantin Constantinescu, avocatul Dumitru Boroș, șeful liberalilor bârlădeni. Au fost prezenți și doi specialiști în domeniu, respectiv profesorul universitar Vlad Codrea și expertul geolog Elisabeta Georgeta Ionescu.
“Ideea de bază este că România, deocamdată, nu are experiență în exploatarea acestui tip de resursă naturală. Prin urmare, legislația ar trebui aliniată pentru a preîntâmpina orice problemă care poate deriva din acest proces de explorare sau exploatare”, a spus profesorul Codrea.
O intervenție a avut și avocatul Gheorghe Piperea, profesor universitar doctor la Facultatea de Drept din București, care a vorbit despre aspectele legale: “Sunt impresionat că ați venit în număr atât de mare, ceea ce înseamnă că vă pasă. Cu toții știm că există un potențial pericol la adresa mediului înconjurător și a sănătății oamenilor. Guvernanții ne spun că n-ar trebui să ne temem, dar ceea ce nu spun ei este că acest procedeu tehnologic este folosit în Statele Unite ale Americii în zone unde nu există așezări umane pe o rază de peste 1.000 de kilometri. Pe de altă parte, n-am înțeles de ce acest secret păstrat cu atâta tărie în jurul contractelor încheiate de firma americană cu statul român. Am văzut mai nou că o parte au fost desecretizate, dar în ceea ce privește Bârladul se păstrează în continuare secretul. Vreau să vă spun că este momentul să faceți un următor pas în lupta dumneavoastră. Este timpul să cereți în instanță anularea contractelor respective. Trebuie să vă uniți și să formați o alianță de mii de oameni care să dea în judecată corporațiile străine”.
După scurte alocuțiuni susținute de oficialități, primarul Bârladului a dat citire unei noi proclamații prin care se cere
Guvernului și Parlamentului României să ia toate măsurile legale pentru interzicerea exploatării gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice, pe întreg teritoriul țării noastre. Mai mult, Constantinescu a anunțat că, dacă va fi nevoie, lunar, vor fi organizate astfel de mișcări de protest.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu