Mitropolia termină ce a început Episcopia: Dreptatea strâmbă a BOR

Barlad Online

Preoții care au îndrăznit să dea în vileag ingineriile financiare puse la cale de prelații Episcopiei Hușilor au fost judecați și de Mitropolia Moldovei, care a decis să recurgă la un soi de șantaj. Clericilor respectivi li s-a cerut să-și retragă plângerile în schimbul iertării!
Războiul pe care cei trei preoți din județul nostru - Dumitru Țurcanu, Lucian Botez și Ioan Modiga - l-au iscat prin dezvăluirile fără precedent ale ingineriilor financiare puse la cale de înalți prelați ai Episcopiei Hușilor este departe de a se fi încheiat. Preoții Țurcanu și Botez au fost recent judecați de Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Dacă ei au sperat că măcar aici vor găsi dreptate, după simulacrul de proces pus la cale la Episcopia Hușilor în urma căruia amândoi au fost dați afară din preoție, iată că așteptările lor au fost cu totul înșelate. De această dată, principala lor vină a fost faptul că au avut “tupeul “ de a se adresa presei.
“Ni s-a transmis că mai înțelept ar fi ca noi să renunțăm la toate acuzațiile aduse, să ieșim în presă și să declarăm public că retractăm tot ceea ce am spus până acum. Or, asta, din păcate pentru ei, nu o putem face! Nu putem să facem așa ceva atât timp cât noi nu am făcut altceva decât să spunem adevărul și numai adevărul. Chipurile, dacă vom face așa ceva, vom fi iertați. Dar despre ce fel de iertare vorbesc ei ? Dacă am greșit cu ceva, de ce nu se arată și vina noastră? Noi, până acum, nu am fost decât loviți în Biserică și toate acestea doar pentru că iubim adevărul și dreptatea! Mai-marii noștri nu vor să admită nici în ruptul capului că au greșit, deși dovezile noastre, negru pe alb, arată acest lucru, iar organele de urmărire penală vor dovedi toate acestea. În schimb, cei de la Episcopie ne pedepsesc și ne aduc acuze care ne îngrădesc drepturile și libertățile fundamentale”, ne-a declarat preotul Țurcanu.
Atât el, cât și confrații săi sunt hotărâți să nu cedeze acestui nou tertip pus la cale de înaltele fețe bisericești din fruntea Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Ei ne-au mai povestit că, în ciuda acestor ultime presiuni, sunt deciși să își continue lupta până ce adevărul va ieși la iveală, iar vinovații vor fi trași la răspundere. Mai ales că, susțin preoții în cauză, “interdicția de a ne exprima în presă nu are nici un temei canonic și nici măcar statutar”. Statutul BOR nu poate încălca dreptul libertății de expresie, ci doar de a-l contrazice, atunci când este cazul! Altfel spus, nimeni nu este mai presus de lege, iar faptul că preoții respectivi s-au destăinuit cotidianului nostru nu reprezintă nicidecum o infracțiune și nici o încălcare a canoanelor bisericești.
În consecință, preoții Țurcanu și Botez sunt hotărâți să-și continue lupta și se vor adresa mai departe, către Patriarhia Română. La rândul său, preotul Modiga așteaptă să-i vină rândul pentru a fi judecat de Mitropolia Moldovei, însă, după cele pătimite de confrații săi, este puțin probabil că va avea parte de o altă soartă.
Cei trei preoți au devenit “personae non grata” pentru Episcopia Hușilor, după ce, în paginile cotidianului nostru, au făcut dezvăluiri incendiare despre ingineriile financiare puse la cale de înaltele fețe bisericești. Atât preoților, cât și dascălilor le-au fost “poprite” din salariu sume însemnate, fără ca oamenii să primească vreo explicație. “Afacerea” a fost pusă în practică de ani buni și, astfel, s-au strâns miliarde de lei vechi anual, bani despre care nimeni nu știe ce cale au luat. Mai mult, politica financiară a Episcopiei Hușilor i-a transformat pe preoți într-un soi de perceptori care s-au văzut nevoiți să bage adânc mâna în buzunarele enoriașilor doar pentru a stinge neostoita sete de bani a mai-marilor lor. Dezvăluirile lor au atras mânia înalților prelați din fruntea Episcopiei Hușilor (și, după cum se vede, sunt priviți la fel de Mitropolia Moldovei), care, în urma unor penibile simulacre de procese, i-au înlăturat abuziv din rândurile preoțimii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu