Stop exploatării gazelor de șist!

Barlad Online

Astăzi, mii de bărlădeni sunt așteptați să iasă în stradă la un nou miting împotriva exploatării gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice. În ultimele zile, evenimentul de astăzi a fost mediatizat prin intermediul rețelelor de socializare, dar și prin alte metode, gen mașini echipate cu megafoane.
Astăzi, de la ora 17, Bârladul va deveni pentru a doua oară în acest an capitala României în lupta contra exploatării gazelor de șist prin fracționare hidraulică. Și asta pentru că sunt programate noi proteste, similare celor din urmă cu o lună de zile.
Acțiunile de astăzi vor începe cu un marș de protest de la ora 16. Se vor forma două coloane de manifestanți, una din zona Grădinii Publice (în partea de nord a orașului) și cealaltă din zona de sud, respectiv SC Confecții SA. Cele două coloane urmează a face joncțiunea în jurul orei 17, în Centrul Civic. Se așteaptă ca astăzi numărul protestatarilor să depășească 5.000.
De altfel, mobilizarea din ultimele zile arată că societatea bârlădeană este din ce în ce mai sensibilă față de acest subiect. Mesaje de încurajare și îndemnuri de a participa la acțiunile de astăzi au umplut rețelele de socializare, iar autoritățile locale și diferite organizații neguvernamentale au derulat campanii de informare.
Inclusiv Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Bârlad a trimis în teren un autoturism dotat cu megafoane care a lansat îndemnuri către populație. Se estimează că la acțiunea de astăzi vor participa și săteni din comunele Perieni, Zorleni, Grivița, Iana, Perieni, Ciocani, Pogana, Puiești etc. În paralel, urmează a se desfășura câte un miting și în Buucrești, Timișoara, Constanța și Cluj.
“Ieșim din nou în stradă pentru că ne pasă și pentru că nu putem lăsa lucrurile așa. Este vorba despre viitorul nostru și al copiilor noștri, al generațiilor care vor veni. Este imoral și de neconceput ca o zonă în care locuiesc câteva sute de mii de oameni să aibă de suferit din cauza intereselor unor corporații străine. Eu nu vreau să-mi cresc copiii într-un nou Cernobâl, căci dacă exploatările vor începe, atunci speranța noastră de viață, a tuturor, va scade drastic. Practic, vom fi condamnați la moarte!”, ne-a declarat
Cristian Popa.
“Nu vrem un nou Cernobâl în curtea noastră!”, “Natura e singura noastră avere!”, “Lăsați-ne să trăim!” sunt doar o mică parte din mesajele și îndemnurile care au stat pe buzele bârlădenior în ultimul timp.
La rândul lor, politicienii locali au lansat un apel căre populație pentru a ieși în stradă. Unul dintre aceștia a fost avocatul Dumitru Boroș, șeful liberalilor bârlădeni, care a declarat: “Cer tuturor bârlădenilor să lase deoparte orice diferend și orice disensiune și să iasă în stradă pentru a-și apăra dreptul fundamental la viață. Sunt om al acestor locuri, m-am născut, am crescut și aici trăiesc alături de familia pe care mi-am întemeiat-o. Și nu vreau ca aceste meleaguri să fie otrăvite, ci vreau ca totul să râmână intact generațiilor care vor veni. Trebuie să luptăm pentru dreptul nostru fundamental la viață!”.
Fracturarea hidraulică și gazele de șist - un altfel de Cernobâl
Profesorul Vlad Codrea, expert în geologie și paleontologie la Universitatea “Babeș Bolyai” Cluj-Napoca, trage un semnal de alarmă: “În cazul specific de la Bârlad se pot naște unele îngrijorări, în special din cauza secretomaniei care plutește în jurul subiectului. Înainte de toate, ar fi interesant de știut exact la ce adâncime se găsesc rocile care vor fi exploatate, fiindcă efectele pot fi diferite în funcție de adâncimea colectorului de gaze. Exemple de accidente pot fi găsite și în istoria recentă a exploatărilor românești de hidrocarburi. Așadar, nu este o problemă că aceste gaze s-ar exploata, important este cum se va face această exploatare și, nu în ultimul rând, cui revin foloasele și în ce proporții”.
În cazul Bârladului, lucrurile sunt clare: toate beneficile de pe urma exploatării acestui zăcământ vor reveni firmei americane Chevron.
Profesorul universitar Vlad Codrea a recunoscut că metoda fracționării hidraulice poate duce la apariția unor cutremure: “O tehnologie insuficient de bine pusă la punct, o execuție slabă ori mediocră pot fi riscante. Problema este că România nu are experiență în studierea impactului asupra mediului al unor astfel de exploatări. De aceea este necesar să luăm aminte la experiența deja câștigată de alții. Dacă studiile de mediu din alte țări evidențiază efecte nocive, atunci fără îndoială că exploatarea se cere supusă unui control deosebit de strict ori, la limită, evitată. În mod normal, ar fi fost necesare consultări publice, în care datele să fie expuse de o manieră transparentă și în care specialiști din diverse domenii (geologi, protecția mediului, sănătate etc.) să își fi putut expune clar punctele de vedere”.
Expertul geolog bârlădean Gabriel Sava a adoptat o poziție similară: “Traficul auto în zonă va fi extrem de dificil, ținând cont de numărul mare al utilajelor foarte grele cu care se va lucra. Ținând cont că se vor injecta cantități enorme de fluid hidraulic (de ordinul zecilor sau chiar sutelor de mii de metri cubi) este de presupus un trafic permanent (24 de ore din 24, șapte zile din șapte). Poluarea sonoră și a aerului din partea utilajelor grele care vor tranzita orașul, deteriorarea rapidă a drumurilor și creșterea numărului de avarii la rețeaua de apă din cauza trepidațiilor provocate de traficul auto greu, scăderea nivelului hidrostatic al tuturor forajelor aflate în exploatare în depresiunea Bârladului, creșterea gradului de poluare a apelor freatice, poluarea progresivă a acviferelor de medie și mare adâncime sunt aspecte care trebuie clarificate. Utilizarea unui fluid compus din apă, nisip și circa 596 de substanțe chimice aflate în 900 de produse chimice, aditivi și alte substanțe va conduce, invariabil, la poluarea solului, cu implicații majore pentru agricultura zonei. În acest caz, agricultura, piscicultura și zootehnia ar suferi pierderi cu efecte greu de cuantificat la ora asta. Eliberarea în atmosferă de substanțe radioactive (precum izotopii de radiu 233 și uraniu), disconfort seismic ridicat din cauza zecilor de minicutremure în diferite momente ale zilei, creșterea riscului de îmbolnăviri atât pentru oameni, cât și pentru animale în condițiile deteriorării calității apei, aerului și solului sunt alte probleme. Spre exemplu, etilbenzenul, una dintre substanțele care va otrăvi totul în jur, se știe că este cancerigen. Dar cu adevărat înfricoșător e că nu poți monitoriza calitatea aerului, a apei și a solului, în condițiile în care nu știi ce monitorizezi. Și asta pentru că rețeta fluidului este secretă precum cea de la Coca-Cola”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu