Urnele, pazite cu procurori!

Barlad Online

Ofiterii de politie si procurorii vor securiza urnele de vot la alegerile locale din 10 iunie. Orice încãlcare a legislatiei în timpul campaniei electorale si în ziua votului se va solda cu un dosar penal. În fiecare zonã si localitate se va întocmi o hartã a riscurilor privind ordinea publicã. Comisarul Mihai Carp, seful Inspectoratului de Politie Vaslui, a precizat cã, din acest punct de vedere, pe harta judetului nu avem zone sensibile.
Pregãtirile pentru organizarea alegerilor locale din data de 10 iunie au intrat pe linie dreaptã. Ieri, în cadrul unei videoconferinte cu prefectii, conducerea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) a transmis în teritoriu noi directive. Alãturi de Levente Csaba Szekely, prefectul judetului Vaslui, la videoconferintã au participat subprefectul Ciprian Iftimoaei, precum si reprezentantii Politiei, Jandarmeriei si Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã. Gabriel Berca, ministrul Administratiei si Internelor, a spus cã doreste ca alegerile locale sã fie organizate impecabil, astfel încât asupra scrutinului electoral sã nu planeze nici cea mai micã suspiciune. Berca le-a cerut prefectilor, politistilor si jandarmilor sã trateze cu o atentie deosebitã alegerile. „Vã cer tolerantã zero în raport cu orice manifestare care ar pune în discutie corectitudinea alegerilor“, a spus ministrul.
Mita si votul ilegal înseamna închisoare
MAI va fi prezent atât mediatic, cât si printr-o campanie de informare în baza mãsurilor stabilite în fiecare judet si comunã. Astfel, ofiteri ai Corpului de Control ai MAI si procurori desemnati de cãtre Parchetul General vor fi trimisi în teritoriu. Ofiterii vor fi în legãturã permanentã cu procurorii, pentru a analiza cu operativitate orice încãlcare a legislatiei în timpul campaniei electorale si în ziua votului. Pentru a descuraja votul ilegal, în perioada urmãtoare, MAI va desfãsura o campanie de informare intitulatã „Mita si votul ilegal înseamnã închisoare“. „Prin aceste mãsuri, încercãm sã descurajãm eventualele tentative de vot ilegal. Aceste mãsuri nu fac altceva decât sã dea oamenilor încredere cã 10 iunie va fi o zi corectã din toate punctele de vedere“, a explicat Gabriel Berca. MAI va analiza împreunã cu sefii structurilor teritoriale stadiul mãsurilor dispuse pentru punerea în aplicare a Planului General de Mãsuri privind mentinerea si asigurarea ordinii si sigurantei publice, premergãtor si pe timpul desfãsurãrii alegerilor pentru autoritãtile administratiei publice locale. În acest sens, la nivelul fiecãrui judet se va face o evaluare de risc, pe zone si localitãti, din punct de vedere al ordinii publice. Mihai Carp, seful IPJ Vaslui, a precizat cã, în ceea ce priveste ordinea publicã, pe raza judetului Vaslui nu sunt puncte sensibile. „În aceste zile, împreunã cu Jandarmeria, vom face împãrtirea pe fiecare sectie de votare a echipelor care vor asigura linistea si ordinea publicã. În fiecare comunã va fi un politist, iar în rest vom completa cu colegi de la alte institutii“, a declarat Mihai Carp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu