Războiul gazelor de șist se mută în instanță: Bârlădenii dau în judecată statul!

Barlad Online

O organizație neguvernamentală se va adresa instanței, urmărind obținerea unei hotărâri judecătorești de desecretizare și anulare a acordurilor petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM și corporația americană Chevron.
Chiar dacă s-ar putea spune că bârlădenii au obținut deja o victorie prin instituirea de către actualul guvern a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de șist, războiul iscat între Chevron și societatea civilă este departe de a se fi finalizat. Și asta pentru că oamenii au înțeles că a câștiga o luptă nu este echivalent cu a câștiga războiul. Astfel se explică de ce bârlădenii sunt pe punctul de a deschide una dintre cele mai de anvergură acțiuni în instanță din ultimele două decenii.
Concret, statul român va fi dat în judecată pentru a fi obligat să desecretizeze și (cel mai important) să anuleze toate acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate cu corporația americană Chevron. Acțiunea va fi posibilă grație ajutorului oferit de Asociația România Dreaptă (ARD), o organizație neguvernamentală care a adunat specialiști din diverse domenii, începând de la profesori universitari în drept și economie și până la istorici și oameni de afaceri. Președintele ARD, avocatul Gheorghe Piperea, a fost la Bârlad și a participat la mitingul de protest împotriva gazelor de șist de luna trecută. Piperea a anunțat că intenționează să deschidă o acțiune împotriva statului român și a corporației americane. Și iată că lucrurile s-au pus în mișcare, căci la nivelul Bârladului se derulează o acțiune prin care se strâng semnăturile necesare.
“Este nevoie de minimum 6.000 de semnături, dar noi avem deja peste 1.500 și suntem convinși că, în final, vom avea cel puțin necesarul, dacă nu chiar și mai bine. Acțiunea pe care domnii de la ARD vor să o întreprindă este cât se poate de binevenită. În acest fel, vom putea avea de partea noastră o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă prin care exploatarea gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice va fi interzisă pe întreg teritoriul țării noastre. Chiar dacă actuala guvernare a instituit un moratoriu, noi nu ne putem lăsa pe o ureche. Nimeni nu-și dorește să trăiască într-un mediu nociv, otrăvitor, care să atenteze la sănătatea și viața oamenilor!”, ne-a declarat Nicolaie Mihai, unul dintre membrii Grupului de Inițiativă al Societății Civile Bârlad, care militează pentru interzicerea exploatării gazelor de șist prin fracționare hidraulică.
După cum am mai scris, actualul guvern a instituit un moratoriu pe tema gazelor de șist până când Comunitatea Europeană va finaliza studiul privind impactul pe care îl are asupra mediului folosirea tehnologiei de fracționare hidraulică. Nicolaie Mihai ne-a mai spus că se are în vedere organizarea de noi acțiuni de protest, numai că, de această dată, în municipiul reședință de județ.
Temerile societății civile (atât din Bârlad, cât și din restul țări) derivă din efectele tehnologiei de fracționare hidraulică, procedură care este extrem de controversată. State precum Bulgaria, Franța și lrlanda au interzis folosirea acestei metode, în timp ce alte țări (Germania și Anglia) se pregătesc să acționeze la fel. Totul pleacă de la faptul că s-ar putea ajunge la un dezastru ecologic, o catastrofă cu urmări similare tragediei de la Cernobâl: poluarea resurselor de apă potabilă, contaminarea câmpurilor acvifere de mare adâncime, distrugerea faunei și florei, distrugerea și compromiterea iremediabilă a terenurilor agricole, apariția unor afecțiuni grave în rândul populației ca urmare a deversării în aer și în pânza freatică a unor compuși chimici extrem de nocivi pentru oameni și animale etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu