Un primar în slujba bârlãdenilor!

Barlad Online

Interviu cu liberalul Dumitru Boros, candidat la fotoliul de primar al Bârladului.
Reporter: Ce v-a determinat sã intrati în cursa pentru fotoliul de primar al Bârladului?
Dumitru Boros:
Practic, vorbim aici de un cumul de factori care m-au fãcut sã iau aceastã decizie. În primul rând, la baza luãrii acestei decizii a stat dorinta mea de a veni în sprijinul comunitãtii locale si a cetãtenilor acestui oras. Pe de altã parte, putem vorbi si despre experient a acumulatã în plan profesional, dar si în materie de administratie publicã localã. Mã refer aici la mandatul de consilier local pe care bârlãdenii mi lau încredintat în ultimii patru ani, dar si la experienta pe care am acumulat-o în perioada în care am fost primar al comunei Banca. Nu în ultimul rând, meseria pe care o practic si studiile în domeniul juridic (absolvent al Facultãtii de Drept – Sectia Administrativ din cadrul Universitãtii Bucuresti, promotia 1990, n.r.) au fost un atu pentru mine. Toate acestea m-au ajutat sã înteleg cât mai bine problemele cu care se confruntã comunitatea localã si, mai ales, cum sã gãsesc solutiile cele mai bune pentru a le rezolva. În acelasi timp, trebuie spus cã a contat foarte mult în luarea acestei decizii si votul de încredere pe care PNL mi l-a dat în momentul în care s-a decis desemnarea mea pentru aceastã cursã electoralã.
Rep.: Care este strategia de dezvoltare a Bârladului pe care dumneavoastrã doriti sã o implementati pentru urmãtorii patru ani?
Dumitru Boros:
Tot ce îmi doresc pentru devoltarea durabilã a Bârladului nu este altceva decât o viziune extrem de realistã, o strategie care poate fi pusã în aplicare într-un mod relativ facil. Nimic din ceea ce am gândit împreunã cu echipa mea liberalã nu este ceva extravagant sau iesit din comun. Însã, vorbim aici despre lucruri care dor foarte mult, despre probleme si lacune care nici acum, dupã mai bine de 20 de ani de democratie, nu au cãpãtat o rezolvare durabilã. Prin urmare, se impune ca proiectele ce au fost demarate pânã acum sã fie continuate, dar mai ales sã fie finalizate în cel mai scurt timp posibil. Ca sã ai un oras modern, civilizat, atunci automat îti trebuie o infrastructurã pe mãsurã, începând de la retelele de apã si canalizare si terminând cu strãzi si borduri. Aici trebuie sã spunem cã pentru fiecare proiect în parte trebuie sã impunem asigurarea garantiei lucrãrilor efectuate de cãtre firma executantã. Si, pentru cã tot am ajuns la capitolul infrastructurã, trebuie sã vorbim si despre soseaua de centurã, poate una dintre cele mai presante probleme cu care se confruntã bârlãdenii. Bârlãdenii s-au sãturat sã primeascã doar promisiuni atunci când vine vorba de acest subiect. Trebuie sã rezolvãm odatã pentru totdeauna aceastã problemã. Din strategia noastrã nu lipsesc solutii unele probleme precum câinii vagabonzi, asigurarea unor spatii destinate practicãrii sportului de cãtre tineri, amenajarea de noi spatii verzi, modernizarea transportului în comun, impunerea unor standarde în ceea ce priveste arhitectura orasului, modernizare si eficientizarea activitãtii în domeniul prestãrilor de servicii publice, moderniarea scolilor si grãdinitelor din oras si altele.
Rep.: Care sunt, în opinia dumneavoastrã, principalele trei probleme a cãror solutionare ar trebui identificatã si pusã în aplicare cât mai curând?
Dumitru Boros:
Opinia mea este cã, în primul si în primul rând, Bârladul trebuie deschis astfel încât dezvoltarea sa din punct de vedere economic sã fie una realã si cât mai puternicã. Vorbim aici despre atragerea de investitori strãini si autohtoni care automat vor duce la crearea de noi locuri de muncã. Stã în puterea autoritãtii si administrat iei locale sã facã tot posibilul pentru a atrage investitori seriosi în zonã. Cu cât atragi mai multi, cu atât ai sansele sã creezi noi locuri de muncã, ceea ce înseamnã enorm pentru comunitatea localã. Apoi, una dintre principalele griji ale unui primar ar trebui sã fie accesarea a cât mai multor fonduri externe, dar si de la bugetul de stat. Comunitatea Europeanã oferã o multitudine de programe si proiecte cu fonduri nerambursabile care ar putea ajuta enorm o comunitate precum cea a Bârladului. Totul este sã stim sã le accesãm. În acelasi timp, nu trebuie sã neglijãm nici proiectele cu finantare de la bugetul de stat. Toate acestea ne vor permite sã avem retele de apã si canalizare moderne, de aductiune a apei, strãzi civilizate. Nu în ultimul rând, mai este problema asigurãrii de locuinte pentru tinerii cãsãtoriti. La fel ca si în restul tãrii, Bârladul se confruntã cu o cerere foarte mare din partea tinerilor care doresc sã-si întemeieze o familie, dar, din pãcate, nu au un acoperis deasupra capului. De aceea, îmi propun sã atrag pentru Bârlad construirea de noi blocuri ANL. Cererea este foarte mare, dar, din pãcate, Bârladul a fost vitregit de acest lucru din cauza unor interese meschine. Pe urmã, mai existã si problema cãminelor si grãdinitelor pentru copii, a cãror capacitate este cu mult depãsitã fatã de cerere. Altfel spus, trebuie sã ne ocupãm sã construim noi unitãti de acest gen pentru cã cererea este foarte mare. Pânã la urmã, vorbim de viitorul acestei urbe!
Rep.: Ce credeti cã-i lipseste Bârladului în momentul de fatã?
Dumitru Boros:
Fãrã îndoialã, un primar hotãrât, cu un program coerent si un proiect de dezvoltare durabilã a orasului. Avem nevoie de un primar care, atentie, sã înteleagã cã nu este unicat, ci cã lucrul în echipã este esential. Si mã refer aici la faptul cã un primar adevãrat întelege sã împartã atributiunile de bunã gospodãrire a orasului si cu viceprimarul, spre exemplu. Acesta din urmã trebuie sã se implice direct în gestionarea anumitor probleme ale urbei, pentru a-i lãsa astfel timpul util primarului de a încerca solutionarea altor probleme extrem de importante pentru oras. Apoi, actul decizional trebuie sã fie cu adevãrat transparent, astfel încât întreaga comunitate sã vadã cum se cheltuie banul public.
Rep.: Care ar fi avantajele dumneavoastrã fatã de ceilalti contracandidati?
Dumitru Boros:
Nu as vrea sã par cã mã laud sau sã se creadã cã ceilalti colegi de cursã electoralã sunt lipsiti de calitãti. Nicidecum! Nu sunt omul care sã arãt cu degetul si nici omul care sã nu-si accepte propriile defecte. Însã sunt un om cãruia îi place sã se tinã de cuvânt, ceea ce este esential în viatã. Apoi, îmi place sã lucrez în echipã si sunt adeptul respectului fatã de lege. Haideti sã ne gândim la un aspect pe care multã lume l-a observat în ultimii ani: relatia dintre administratia publicã bârlãdeanã si cea judeteanã sau nationalã a fost una cât se poate de precarã, ba chiar ostilã. Or, Bârladul are nevoie, pentru a se dezvolta, de o relatie de cooperare cât mai strânsã cu autoritãtile judetene si cu Guvernul. Împreunã pot forma o echipã care sã ducã la dezvoltarea orasului din toate punctele de vedere. Un alt atu al meu este cã nu sunt adeptul pomenilor electorale. Încerc sã conving electoratul cã pomana electoralã este un atac la demnitatea umanã. Iar, noi, liberalii, suntem sustinãtorii neconditionati ai demnitãtii umane!
Rep.: Cum vedeti Bârladul pe viitor?
Dumitru Boros:
Ca pe o mare familie, în care fiecare dintre noi sã punem umãrul la cresterea si înflorirea comunitãtii locale. Au existat voci care au spus cã în ultimii ani s-a mai schimbat în bine câte ceva prin oras. Nu contest acest lucru, dar trebuie sã admitem cã putinul care s-a fãcut face parte din normalitate. Pânã la urmã, ãsta e rolul unor edili. Apoi, sã nu uitãm cã ceea ce s-a fãcut este mult prea putin fatã de nevoile reale ale urbei. Orasul se confruntã cu probleme extrem de serioase care nici acum nu au o rezolvare concretã. Aici trebuie sã ne concentrãm pe viitor pentru ca Bârladul sã se transforme într-un oras modern. Si de aceea, eu, avocatul Dumitru Boros, sunt gata sã mã pun în slujba intereselor dumneavoastrã, dragi bârlãdeni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu