Guvernul Ponta și-a ridicat în cap toată intelectualitatea română prin atacul la ICR. Sute de artiști contestă decizia

Barlad Online

Cele mai importante organizații civile ale societății civile au trimis o scrisoare deschisă Parlamentului European prin care reclamă schimbarea statutului Institutului Cultural Român: „Acestea sunt excese nedemne de o administrație modernă, europeană”. În ultimele zile au mai protestat cei mai mari cineaști români ai momentului, iar France Presse a surprins, într-o relatare extrem de critică, subordonarea ICR fără consultări prealabile.
Societatea civilă din România trimite o nouă scrisoare deschisă organismelor europene, protestând împotriva subordonării politice a Institului Cultural Român. Mesajul este asumat de Freedom House România, Expert Forum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene, Grupul pentru Dialog Social, Centrul pentru Jurnalism Independent ș.a.
Semnatarii scrisorii văd politizarea masivă a administrației de către noul Guvern de centru-stânga ca o acțiune „de răzbunare pe vocile independente, punând presiune pe postul public de televiziune și pe agențiile independente, în contrast total cu ce au predicat cu numai trei luni în urmă, când erau în Opoziție”.
Partea esențială a scrisorii deschise se referă la Ordonanța de Urgență care trece Institutul Cultural Român (ICR) în subordinea Senatului, după ce acesta a funcționat, din 2003, sub patronatul Președinției.
„Statutul Institutului Cultural Român (ICR), agenţie independentă de promovare a culturii româneşti în străinătate (similar cu British Council), a fost schimbat peste noapte de la unul de independenţă relativă în cadrul Preşedinţiei, la situația de a fi în subordinea Senatului. Prima obiecție este că această schimbare a fost făcută prin Ordonanță de urgență a Guvernului și nu este clar care era aici urgența.
Utilizarea frecventă a ordonanţelor de urgenţă a fost exact ceea ce actualii lideri de coaliţie au criticat în timp ce erau în Opoziţie, cu doar câteva luni în urmă.
Dar și mai grav este faptul că mişcarea este o încercare de a-l elimina pe Horia Roman Patapievici, un scriitor respectat şi filozof, care a condus cu succes ICR în ultimii ani, ducându-l de la mediocritatea post-comunistă la un profil internațional.
Comisia de cultură din Senatul României, care va controla de-acum ICR, este cunoscută ca neclintită în conservatorism și pentru discursul naționalist, criticând în mod repetat direcția cosmopolită pe care Patapievici a imprimat-o ICR.
Scriitori și intelectuali, cu înclinații atât de dreapta, cât și de stânga, au protestat deja împotriva acestei decizii a Guvernului, subliniind că actuala conducere a ICR a promovat produsele culturale pe baza unor criterii obiective. și nu în urma capriciilor personale ale șefilor săi.
Faptul că aceste lucruri au avut loc în primele săptămâni ale noului mandat trădează, în care în care nu au fost orchestrate cu grijă, cel puțin o dorință nestăpânită a noii puteri de a reduce la tăcere vocile critice, de a interveni în procesele aflate în instrumentarea Justiției și de a coloniza agențiile independente, înainte și după alegerile parlamentare din noiembrie 2012, cu o viteză fără precedent. Aceasta este o dramatică întoarcere cu 180 de grade de la poziția exprimată de către aceleași persoane până în urmă cu două luni. Societatea civilă independentă este hotărâtă să continue eforturile sale de „câine de pază” a democreației. Contăm pe sprijinul PSE (Partidul Socialiștilor Europeni – n.r.) și ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa – n.r.) din Parlamentul European, care pot ajuta la lămurirea colegilor lor români de a opri astfel de excese nedemne de o administrație de centru-stânga modernă, europeană.
Credem că responsabilitatea dificilă de a conduce România prin criza economică nu justifică politizarea organismelor publice și înăbușirea vocilor societății civile.
Semnează:
Cristina Guseth, Freedom House Romania
Sorin Ioniţă, Expert Forum (EFOR)
Cristian Ghinea, Romanian Center for European Policies (CRPE)
Magda Cârneci, Grupul pentru Dialog Social (GDS)
Ioana Avădani, Center for Independent Journalism (CJI)
Florian Mihalcea, Societatea Timisoara
Roxana Wring, ProDoMo
Oana Preda, CeRe”
www.evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu