Maestru Guguianu, acasă după șapte decenii

Barlad Online

În cursul zilei de astăzi, trupul neînsuflețit al marelui sculptor român Marcel Guguianu va fi adus la Bârlad și depus în muzeul care-i poartă numele. Una dintre ultimele sale dorințe, aceea de a-i fi depusă inima într-un loc anume creat din curtea Pavilionului, nu va fi îndeplinită.
Astăzi, după oficierea unei slujbe religioase la capela din cimitirul bucureștean Bellu, unde sunt așteptați să-și ia adio de la sculptorul Marcel Guguianu toți oamenii de cultură care nu se pot deplasa la Bârlad, trupul maestrului va fi adus în orașul căruia i-a dăruit o bună parte dintre capodoperele sale. Marele sculptor va fi înmormântat pe 15 iunie, în cimitirul “Eternitatea” Bârlad, alături de părinții săi.
Coincidența face că oficiile funerare să aibă loc în ziua când a murit, în urmă cu 123 de ani, un geniu al românilor, Mihai Eminescu.
Marcel Guguianu s-a stins din viață în dimineața de 12 iunie, într-o clinică privată din București. Acolo fusese internat de familia sa în urmă cu trei săptămâni și a avut parte de cele mai bune îngrijiri până în ultima secundă de viață. Apropiații săi ne-au spus că a fost lucid în permanență, chiar dacă boala și vârsta înaintată i-au luat puterile puțin câte puțin.
Maestrul a avut o mare dorință care, probabil, nu-i va fi îndeplinită. Marcel Guguianu a conceput o lucrare aflată în curtea Pavilionul muzeal care-i poartă numele, loc anume creat pentru a-i fi depusă inima după moarte. “Memorialul”, cum a fost botezată lucrarea, îi va păstra inima doar simbolic. Maestrul nu a stipulat această ultimă dorință în testament și legislația noastră e destul de restrictivă cu asemena lucruri. Menționăm că în actul de donație făcut muzeului bârlădean, sculptorul a menționat că are pretenția din partea instituției să se îngrijească pe veci de mormântul său și al familiei sale.
Pe 28 iunie, Marcel Guguianu ar fi împlinit 90 de ani. S-a născut în 1922, iar după ce a absolvit gimnaziul, părinții l-au înscris la Școala de arte și Meserii din Bârlad. Printre alte materii, a studiat sculptura. Așa s-a aprins scânteia pasiunii pentru arta care l-a făcut celebru în lume. După terminarea școlii, s-a înscris la Academia de Arte Frumoase București. Considerat urmașul lui Brîncuși, s-a înscris în galeria marilor artiști din lume prin opere inestimabile. Din 1948, a participat la toate expozițiile anuale, bienale și de grup din țara noastră. A avut expoziții personale în majoritatea țărilor europene, dar și în Statele Unite ale Americii. În 1992, a înființat fundația care îi poartă numele, prin intermediul căreia a făcut numeroase acte de binefacere. În 1995, a devenit membru al Diviziei de Cultură a Băncii Mondiale din Washington. Una dintre lucrările sale de referință - “Ciocârlia” - este emblema acestei instituții. Din 2001, Grupul Școlar Agricol Zorleni, locul în care a funcționat Școala de arte și meserii, îi poartă numele. În 2003, a fost inaugurat, la Bârlad, pavilionul care-i poartă numele, construcție proiectată anume pentru a-i adăposti capodoperele donate bârlădenilor.
Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad, ne-a declarat: “A donat concitadinilor săi, cum singur îi numea pe bârlădeni, sute de sculpturi în marmură, bronz sau lut, sute de lucrări de grafică și schițe. Este onorant pentru noi să le avem în patrimoniu și ne obligă să-i cinstim numele și să facem tot ce e omenește posibil să-i conservăm și să-i promovăm arta. Maestrul Guguianu este primul și singurul român care a avut propriul muzeu încă din timpul vieții și e o adevărată onoare pentru noi să spunem că am fost contemporanii săi. Bârlădenii care vor să-i aducă un ultim omagiu o pot face mâine seară, la Pavilion. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu