O victorie zdrobitoare a USL, la Vaslui. Oare?

Barlad Online

Alegerile au trecut, dar unii observatori politici locali sunt într-o euforie continuã. Se vorbeste de o victorie categoricã a celor din USL,desi victoria respectivã pare a fi mai mult asupra electoratului slab informat si dependent de ajutoare sociale (în special în mediul rural). O analizã a rezultatului alegerilor de acum patru ani, coroboratã cu datele de la alegerile din 10 iunie a.c., ne aratã cã liderii USL exagereazã când vorbesc de o victorie atât de categoricã a “galben-rosilor” în judetul Vaslui. Dumitru Buzatu, candidatul USL la functia de presedinte, a reusit, ajutat de colegii liberali si de cei din PC (mai mult de antene!) sã ia în jur de 100.000 de voturi, desi avea în spate în jur de 60 de primari. Or, în 2008, candidatul PSD la functia de presedinte de Consiliu Judetean obtinea numai pe PSD în jur de 70.000 de voturi. Cum se poate spune, în aceste conditii, cã USL Vaslui a reusit o victorie de rãsunet, câtã vreme a avut în spate trei partide, 60 de primari si câteva sute de consilieri locali?
Vasile Mihalachi, presedinte, Dumitru Buzatu si Corneliu Bichinet – vicepresedinti. Asa arãta, în iunie 2008, formula de conducere a judetului Vaslui, în conditiile în care PSD se luptase din greu cu alianta PNL-PD. Rocada Bichinet-Mihalachi, între cele douã posturi, de presedinte si vicepresedinte, le asigura celor de la PSD linistea necesarã în Consiliul Judetean, dar si într-o serie de Consilii locale, unde consilierii PRM asigurau majoritatea. Alegerile din iunie 2008 confirmau puterea PSD în judet, dar si forta PNL, ca principal partid de opozitie localã, partid condus la acel moment de deputatul Dan Marian. Cea mai intensã luptã avea sã se ducã la Consiliul Judetean, acolo unde calculele de dinainte alegerilor, cu Bichinet presedinte si un numãr de consilieri judeteni PRM, au fost demontate de votul celor aproape 190.000 de alegãtori vasluieni care s-au prezentat la urne. La nivel de CJ, cele 166.677 voturi valabil exprimate s-au dus, în proportie de 38%, cãtre Vasile Mihalachi, care a obtinut în jur de 67.000 de voturi, urmat de deputatul Dan Marian, din partea PDL, care obtinea un procent de 20%, cam 33.000 de voturi. Corneliu Bichinet, pe atunci presedinte al PRM, obtinea si el în jur de 22.000 de voturi, doar 14%, fiind devansat de democrat-liberalul Gheorghe Cârjã, care obtinea 16% din voturi. Adunând unele cifre din datele prezentate mai sus, iatã cum stãtea Buzatu, candidatul USL la functia de presedinte al Consiliului Judetean, înainte de alegerile din iunie 2012: procentele lui Mihalachi, plus cele ale electoratului PNL si cu voturile lui Bichinet, însumate (sã nu uitãm cã Bichinet a venit în PNL aducând un capital electoral important!), ar fi trebuit sã-i aducã în jur de 130.000 de voturi. În realitate, a obtinut cu aproape 30.000 de voturi mai putin fatã de situatia din 2008, în conditiile în care prezenta la vot a fost masivã. În aceste conditii, de ce mint cei din USL?
Un lucru e sigur: Dan Marian si-a conservat electoratul de dreapta!
Dumitru Buzatu – 57,05%. Dan Mihai Marian – 23,08%. Cam asa aratã procentele din iunie 2012 ale celor doi puternici candidati care s-au înfruntat pentru presedintia Consiliului Judetean. În jur de 100.000 de voturi pentru Buzatu si 42.000 de voturi pentru Dan Marian. Dar, dincolo de aceste cifre, este evident faptul cã USL – care înseamnã PSD, Partidul National Liberal, Partidul Conservator si zecile de organizatii rupte de Bichinet din tot judetul, când a trecut la PNL! – nu a obtinut un scor atât de mare pe cât s-ar fi asteptat. Dan Marian, unul din liderii dreptei vasluiene, reuseste sã-si conserve electoratul, din contrã, aduce si mai multe voturi fatã de 2008, cu 10.000 în plus, în conditiile în care cei din USL s-au manifestat foarte agresiv. Vasluienii nu suportã USL atât de usor cum le place celor din frunte sã se laude, semn cã alti 20.000 de oameni au votat cu Partidul Poporului, sãtui de minciunile celor din Uniunea Social-Liberalã. Prin raport cu anul 2008, când PSD obtinea, cu cele peste 67.000 de voturi exprimate, un numãr confortabil de mandate, care le asigurau linistea în Consiliul Judetean, acum situatia este mai clarã. Iatã cum arãta situatia în 2008, în Consiliul Judetean: PSD – 15 mandate, PNL – sapte mandate, PDL – sase mandate, PRM – patru mandate. Cum PSD nu a reusit sã obtinã numãrul de 16 consilieri, în 2008, fapt care i-ar fi asigurat majoritatea absolutã, cei din acest partid s-au aliat cu Bichinet, care le-a rãsplãtit regeste faptul cã l-au lãsat în fruntea Consiliului Judetean, ca vicepresedinte. Acum, au 20 de consilieri USL si treburile par aranjate la Consiliul Judetean, unde majoritatea este formatã din consilierii PSD-PNL. Dar, analizând tot prin prisma numãrului de consilieri din 2008, nici aici nu se poate spune cã conglomeratul USL ar fi dat vreo loviturã. Acum patru, consilierii PSD si PNL, plus cei ai lui Bichinet, însemnau 27 de mandate, acum sunt doar 20.
Vã mai amintiti minciunile debitate de Bichinet si Mihalachi în 2008?
Dupã ce a pierdut lamentabil lupta pentru presedintia CJ Vaslui, peremistul-sef Corneliu Bichinet plângea prin Negresti, având o singurã rugãminte: “Vã rog ca, timp de câteva zile, sã nu mã întrebati nimic de aceste alegeri”. În contrast, Mihalachi se fãcea cã nu stie cu cine va face aliante, desi avea discutii clare cu Bichinet: “Nu s-a discutat nimic de vreo aliantã, nici la Bucuresti, nici la nivel de organizatie judeteanã. Nici mãcar nu am avut o discutie între noi, la conducere, discutii pe aceastã temã. Puteti face ce speculatii vreti. Noi vom avea în cursul zilei de miercuri o sedintã a Biroului Executiv Judetean, în care vom decide care vor fi aliantele pe care le vom face în plan local si judetean, pentru a câstiga suprematia în Consiliile Locale si Consiliul Judetean”. Timpul a demonstrat: Mihalachi si Buzatu s-au înfrãtit cu Bichinet, care a fugit în 2012 la PNL, luând cu el zeci de organizatii PRM.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu