Pavãl, tare în Donici si zona Centru. Arcãleanu, bunicel la Casa de Culturã!

Barlad Online

Tinerii din Vaslui nu au prea iesit la aceste alegeri locale, desi orizontul de asteptare de la aceastã generatie este destul de mare. O aratã rezultatele centralizate ale alegerilor din municipiul resedintã, acolo unde în unele sectii de votare din zone ale pensionarilor s-a mers masiv la vot, în timp ce partidele reprezentative pentru tineri, Partidul Verde sau PDL, au înregistrat rezultate slabe. Media de vârstã a alegãtorilor din Vaslui a fost de 50 de ani, conform unor calcule fãcute de partidele politice, ceea ce aratã cã politicienii nu au reusit sã convingã tineretul sã meargã la urne, pentru a-si schimba viitorul. Vasile Pavãl, fostul si actualul primar al Vasluiului, a strâns aproape 20.000 de voturi în favoarea sa, obtinând unele rezultate anticipate. Pensionarii din Donici, arondati sectiei de votare din zona grãdinitei 15 “Dumbrava Minunatã”, au mers în numãr mare la vot si l-au ales pe Pavãl. La aceastã sectie s-au înregistrat si cele mai multe voturi pentru primarul Pavãl, pe oras, 747 de voturi, în timp ce restul contracandidatilor au primit sub 100 de voturi. Marius Arcãleanu, de exemplu, a fost votat de doar 61 de alegãtori, de 12 ori mai putine voturi decât a primit Pavãl! În centrul Vasluiului, Vasile Pavãl a primit 621 de voturi la sectia 1, sectie în care, în alegerile trecute, era votat masiv si fostul primar Victor Cristea. Un alt nucleu important de votanti în favoarea primarului Pavãl, zonã în care PSD a obtinut mai mereu voturi, a fost sectia de la Grãdinita 17, din zona Confectii, acolo unde 522 de oameni au votat în favoarea lui Pavãl, în timp ce doar 47 l-au preferat pe candidatul PDL. La sectia de la Scoala 1, zonã cunoscutã pentru preponderenta etniei rome, Târu si Gavrilescu si-au fãcut datoria si au scos lumea la vot. Rezultatul: 510 voturi în favoarea lui Pavãl, 57 în favoarea lui Arcãleanu. Extrem de contestati de membrii de partid proprii, cei doi reprezentanti ai romilor sunt de nedespãrtit de pe listele PSD si, mai nou, ale USL, ocupând de fiecare datã pozitii eligibile. Si, ca niste soldati constiinciosi, clanul Târu-Gavrilescu scoate etnia romã la votare de fiecare datã. La Scoala 5, în sectiile 21 si 22, aproape 970 de vasluieni au votat cu primarul Pavãl, confirmând la fel apetitul pentru PSD al locuitorilor din aceste zone. O explicatie ar fi si aceea cã primarul Pavãl a acordat atentie acestei zone, prin realizarea unor parcãri si asfaltarea strãzilor dintre blocuri, însã chiar si asa surprinde numãrul foarte mic de voturi obtinut de contracandidatul edilului, Marius Arcãleanu, care a luat doar 108 voturi, de nouã ori mai putin.
Marius Arcãleanu, campanie vizualã foarte bunã
Constient cã are putine sanse în confruntarea cu Vasile Pavãl, candidatul PDL, Marius Arcãleanu, si-a fãcut o promovare electoralã eficientã, prin montarea de bannere electorale în mai multe zone din oras. Nu au fost de ajuns, desi erau voci care spuneau cã Arcãleanu va obtine un scor foarte mic la primãrie. Peste 2.200 de voturi a primit candidatul PDL, pe fondul unei dorinte de rãzbunare a electoratului împotriva mãsurilor de austeritate luate de fostul guvern Boc. Cei mai multi votanti în favoarea lui Arcãleanu s-au înregistrat la sectia 1 de la Casa de Culturã, acolo unde 82 dintre vasluienii cu drept de vot l-au considerat capabil sã conducã primãria. La sectia 34, de la Scoala 9, 75 dintre vasluieni i-au dat votul lui Marius, în conditiile în care 513 alegãtori au mers cu Vasile Pavãl. Alte sectii de votare în care Arcãleanu a primit voturi mai multe au fost: sectia 7, Grãdinita 15 – 61 de voturi, sectia 34, Scoala 9 – 75 de voturi, sectia 30, Scoala 6 – 72 de voturi. Cel mai zdrobitor scor în defavoarea candidatului PDL a venit din zona liceului Stefan Procopiu, la sectia 50, unde 82% dintre alegãtori au mers cu Pavãl si doar 33 l-au preferat pe Arcãleanu.
Florin Sârbu si altii…
Ani de-a rândul, s-a spus despre PRM cã ar avea un nucleu dur de 7% în Vaslui, oameni care, în orice conditii, ar vota cu Vadim Tudor si reprezentantii acestui partid. O ipotezã dãrâmatã complet de rezultatul alegerilor din 10 iunie, care consfintesc decesul partidului lui Vadim si la Vaslui. Doar 666 de alegãtori au votat în favoarea candidatului PRM la primãrie, Florin Sârbu, în procent de 2,65%. De altfel, Sârbu nici nu s-a obosit sã-si facã vreo actiune de campanie, rezumându-se la câteva pliante obosite, împãrtite mai mult pe sub mânã. Având în vedere cã este angajatul conducerii Consiliului Judetean, ca director al Centrului de Afaceri, se poate specula cã Sârbu a primit ordine de la Mihalachi si Buzatu, dar si de la fostul sãu sef de partid, Bichinet, care i-au cerut s-o lase mai moale cu campania electoralã. De douã ori mai multi vasluieni au preferat sã voteze cu un partid inexistent pânã acum doi ani, Partidul Poporului. Cei mai multi votanti în favoarea lui Dan Diaconescu s-au înregistrat la sectia 47 din Moara Grecilor, acolo unde 85 de alegãtori au votat în favoarea lui Alecsandru Volocaru, candidatul PP-DD. Alte sectii în care s-a votat masiv în favoarea Partidului Poporului au fost: sectia 9 de la Scoala nr. 3 – 71 de voturi, sectia 1 de la Casa de Culturã – 49 de voturi, sectia 48 Rediu – 82 de voturi.
Partidele de orientare ecologistã, palide
În campania electoralã pentru postul de primar al municipiului Vaslui s-au înfruntat si candidatii propusi de douã partide cu tentã ecologistã. Partidul Verde, care l-a avut drept candidat pe Gavril “Cap” Narcis, unul dintre liderii galeriei FC Vaslui, a luat doar 245 de voturi. Un procent de 0,97%, cu mult sub cel reusit la Consiliul Local, acolo unde acelasi partid a primit 1.700 de voturi, cu un procent de peste 2,5%. Nadia Scrieciu, de la Partidul Ecologist, a primit si ea în jur de 200 de voturi de la vasluieni, destul de putin pentru un partid care a fost odinioarã la guvernare.
Vasluienii au votat masiv pentru Buzatu
Analiza alegerilor locale indicã si faptul cã noul presedinte al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost votat masiv de vasluieni, desi institutia Consiliului Judetean este mai putin prezentã în viata locuitorilor din municipiul resedintã. Buzatu a fost votat masiv la sectia 1, de la Casa de Culturã, unde 484 de alegãtori au mers pe mâna candidatului USL si doar 125 l-au preferat pe candidatul PDL, ca si la sectia din cadrul Grãdinitei 15, unde 533 de pensionari au votat pentru candidatul USL. Pe oras, UDMR a luat si el un procent neasteptat de mare. În conditiile în care în oras sunt pânã în 10 persoane de etnie maghiarã, Uniunea Democratã a Maghiarilor a fost votatã de 212 persoane, lucru inexplicabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu