Rezultate modeste la prima probã la Bac

Barlad Online

Zece procente din candidatii la Bacalaureat au avut probleme cu interpretarea unui text la prima vedere în cadrul primei probe si au luat calificativul cel mai mic. Sute de liceeni nu au putut intra în Bacalaureat din cauza absentelor.
Dacã ar fi existat calificativul “începãtor” la evaluarea competentelor de comunicare în limba românã, cu sigurantã multi elevi l-ar fi obtinut. Rezultatele la prima probã aratã cã o parte din candidati sunt strãini de limba natalã si au notiuni minime de exprimare si interpretare a unui text la prima vedere. Potrivit rezultatelor, 1.793 absolventi de liceu au luat calificativul “experimentat” iar 874 sunt “avansati”. La limitã sunt 310 elevi care au obtinut cel mai mic rezultat la prima probã, adicã “mediu”. Cifra reprezintã aproximativ zece procente din numãrul total de candidati care au fost prezenti la probã, în cele trei zile. Anul trecut, de exemplu, numai în liceele din municipiul Vaslui s-au înregistrat 77 de calificative “mediu”. Inspectorii scolari spun cã elevilor nu le va fi de folos certificatul de competente lingvistice la limba românã, iar mai importante vor fi rezultatele la competente digitale si de comunicare într-o limbã de circulatie internationalã, de care absolventii se pot folosi la angajare. De la prima probã au absentat 85 de candidati care pot veni la urmãtoarele probe însã nu vor obtine diploma de Bacalaureat. Acestia vor fi nevoiti sã sustinã proba de competente la care au lipsit abia la toamnã. De luni începe proba de evaluare a competentelor digitale care se va întinde pânã vineri. Sunt asteptati în laboratoarele de informaticã 3063 de candidati. În 25 – 27 iunie va avea loc evaluarea competentelor de comunicare într-o limbã de circulatie internationalã iar prima probã scrisã este programatã pe 2 iulie, la Limba si literatura românã. Pe 4 iulie elevii sustin proba obligatorie a profilului, iar pe 6 iulie, proba la alegere a profilului si specializãrii.
Anul acesta, din cauza corigentelor, sute de liceeni nu au putut intra în examen. La nivelul judetului Vaslui sunt în aceastã situatie 532 elevi. Ei vor trebui sã dea mai întâi examenul de corijare, sã-l promoveze, apoi sã se înscrie la sesiunea din toamnã. În 2011, cifra lor era mult mai micã. Atunci a fost vorba de 258 elevi de clasa a XII-a si 109 de clasa a XIII-a care au dat corijãrile în august.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu