5 motive pentru care leul se depreciaza

Barlad Online

Cresterea recenta a euro a fost pusa in special pe seama tensiunilor politice. Cu toate ca scandalurile iscate odata cu schimbarea partidului de guvernare au facut ca multi investitori sa isi piarda increderea in leu, exista si cateva motive de ordin structural care duc la slabirea leului, precum datele economice negative si lipsa interventiei BNR.

Leul a pierdut in numai doua luni cat intr-un an. De la 4,3 lei cursul a ajuns rapid la peste 4,6 lei pentru un euro in prezent. Prabusirea monedei nationale poate fi pusa pe seama unui cumul de conditii nefavorabile, inclusiv deterioararea indicatorilor economici.

1.    Situatia politica

Cursul euro-leu a inceput sa creasca rapid imediat ce la guvernare a venit premierul Victor Ponta. Odata cu schimbarea puterii au izbucnit o serie de scandaluri care au razbit si in presa internationala, cea mai grava acuzatie fiind subminarea statului de drept de catre guvernanti.

Aceste discutii, secondate de acuzatii venite din partea unor figuri importante la nivel european, au fost indeajuns pentru ca investitorii straini sa isi piarda increderea in piata romaneasca si sa duca la deprecierea masiva a leului.
Semnale in acest sens au fost date inclusiv de misiunea Fondului Monetar International, care a preferat sa isi amane vizita pana dupa finalizarea referendumului.

Chiar si in cazul in care situatia s-ar clarifica, in conditiile unui mediu european dificil, este greu de imaginat ca increderea investitorilor in Romania va reveni la fel de repede precum s-a dizolvat.

2.    Lipsa interventiei BNR

Pana in urma cu doua luni, leul era cea mai stabila moneda din regiune, aeasta caracteristica fiiind si un plus pentru atragerea jucatorilor pe piata. In timp ce forintul maghiar sau zlotul polonez cunosteau episoade de cresteri/scaderi chiar si de 1% in cadrul unei sedinte, leul ramanea nefiresc de stabil.

Aceasta stabilitate a fost pusa aproape in unanimitate de analisti pe seama interventiilor BNR in piata, inclusiv prin interpretarea ciferelor lunare oficiale ale rezervei valutare, chiar daca oficialii bancii centrale au negat tot timpul ca ar influenta in vreun fel libertatea leului.

Pe termen lung insa, stabilitatea nu a adus decat liniste. Leul s-a depreciat in ultimii ani cu pasi mici dar constanti, spre deosebile de restul valutelor regionale care, chiar daca au fost mai tumultoase, au reusit pe termen lung sa se mentina pe o linie relativ constanta. 

3.    Investitii straine directe mai mici


In primele 5 luni ale anului, nivelul investitiilor straine directe a scazut dramatic, la 465 milioane euro, comparativ cu 849 milioane euro in perioada similara din 2011. In primele 5 luni ale lui 2010, ISD insumau 1,43 miliarde euro iar in 2009, in aceeasi perioada de raportare, investitiile ajungeau la 2,1 miliarde euro.

Scaderea puternica a sumelor ce intra in economia roamanesca nu sustin moneda nationala. Cu cat exista mai putina valuta oferita la vanzare pe piata locala, cu atat cursul de schimb va fi mai mare.

4.    Deprecierea euro pe plan international

Evolutia monedei nationale este strans legata de modul in care euro fluctueaza pe plan international. Criza datoriei publice a slabit insa puternic euro fata de principalele valute, iar acest lucru s-a repercutat asupra tuturor monedelor din regiune. In plus, efectele sunt deseori amplificate pentru monedele emergente, cum este si leul.

Inrautatirea situatiei din Grecia, situatia dificila din Italia, iar mai nou, problemele aparute in Spania, au dus cursul EUR/USD la 1,40 in noiembrie 2011 la 1,20 in prezent. In aceste conditii, leul a fost permanent supus unor presiuni de depreciere, venite de pe plan extern.

5.    Retrageri de capitaluri straine

Atunci cand investitorii isi retrag banii din tara, acest lucru creeaza presiuni de depreciere pe piata valutara. Iar datele recente confirma acest fenomen.

“In timp ce tensiunile politice par sa fie raspunzatoare pentru deprecierea recenta a leului, exista si alti factori influenteaza negativ leul. Datele privind balanta de plati arata mici iesiri de capital strain in mai, pentru a doua luna la rand. Cel mai probabil situatia nu s-a schimbat in iunie”, au precizat analistii Raiffeisen Bank.

Pentru ca investitorii sa isi pastreze investitiile in Romania, este nevoie de un climat de stabilitate, care sa confere incredere investitorilor. Astfel, criza politica nu face decat sa accentueze acest fenomen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu