A scãzut numãrul mamelor minore în zona Bârlad

Barlad Online

Peste 700 de bebelusi s-au nãscut la Maternitatea din Bârlad în primele 6 luni ale anului. Desi 50 dintre acestia au fost adusi pe lume de mame minore, cu vârste între 13-17 ani, îmbucurãtor este cã, fatã de perioada similarã din 2010 si 2011, numãrul copiilor nãscuti de copile a scãzut cu 24, respectiv 7.
Desi, la nivel national, natalitatea este în usoarã scãdere, în zona Bârlad, mai ales în mediul rural, se constatã un trend oscilant. Spre exemplu, în prima jumãtate a anului 2010, la Maternitatea din cadrul Spitalului de Urgentã „Elena Beldiman“ Bârlad au fost adusi pe lume 768 de copii, iar în perioada similarã din 2011 numãrul a scãzut pânã la 684. În acest an, numãrul nasterilor a crescut din nou, medicii obstetricieni-ginecologi bârlãdeni ajutând la aducerea pe lume a 733 de bebelusi.
Minore mai educate
În timp ce unitatea medicalã înregistreazã o oarecare crestere a numãrului de nou-nãscuti, totodatã se constatã si un alt fenomen, tot cu efecte pozitive. Este vorba despre reducerea numãrului de gravide minore ce vin sã nascã la Maternitatea din Bârlad. Concret, în primele sase luni ale anului în curs, prin sala de travaliu au trecut 50 de copile însãrcinate ce au adus pe lume tot atâtia copilasi, în timp ce, în aceeasi perioadã din 2011, numãrul copilelor care au nãscut a fost de 57. În fiecare an, în mediul rural se înregistreazã cele mai multe cazuri de fetite ce ar trebui sã se joace cu pãpusile, însã preferã sã întretinã relatii sexuale fãrã a folosi mijloace de contraceptie. Asa cã ajung pe masa de nasteri. „Din cele 50 de minore gravide ce au nãscut aici în primele sase luni, una singurã avea, la acel moment, 13 ani. Celelalte aveau buletin când au trecut prin sala de travaliu. Este vorba despre nouã copile cu vârsta de 15 ani, 13 minore de 16 ani si 25 de adolescente ce aveau peste 17 ani, dar nu împliniserã vârsta majoratului“, ne-a spus dr. Gabriela Danis, directorul medical al spitalului bârlãdean. Din evidentele unitãtii medicale, se constatã o usoarã scãdere a numãrului de copii nãscuti de minore gravide fatã de primul semestru al anului 2011, când am fost 57 de astfel de cazuri. Atunci, cele mai multe aveau peste 17 ani (30 cazuri), urmate de minorele de 16 ani (16) si cele de 15 ani (11). Nu au venit sã nascã la Maternitatea Bârlad nici fete de 13 ani si nici de 14 ani. „Am putea aprecia cã au fost mai putine gravide ce au nãscut în 2012, ca urmare a faptului cã a crescut nivelul educatiei. Sau poate cã minorele, în special cele din mediul rural, au avut acces mai usor la mijloace de contraceptie. Depinde însã si de etnie, de cultul religios si de implicarea familiei sau a reprezentantilor Protectiei Copilului. Adicã, în functie de religia în care care crescut, minorele pot recurge la avort si atunci nu mai ajung la noi sã nascã, deci nici nu intrã în aceste statistici“, a completat dr. Danis. Si mai spectaculoasã este scãderea numãrului de nou-nãscuti adusi pe lume de minore gravide fatã de primul semestru al anului 2010. Atunci, Maternitatea din Bârlad a înregistrat un total de 74 de mame minore, din care cele mai multe aveau peste 17 ani (38 cazuri) si 16 ani (24 cazuri). În celelalte cazuri, 11 minore aveau 15 ani si una avea 14 ani. Oricum, aproape în toate cazurile, pustoaicele au rãmas gravide în mod accidental si nu aveau propriile surse de venit, asa cã depindeau de familie pentru a-si întretine proaspetii copilasi. Asta în timp ce si ele sunt doar niste copile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu