Afacere ilegalã pe ruta Iasi – Bârlad

Barlad Online

O societate comercialã din Bârlad este implicatã într-un dosar de peste 100.000 de euro, instrumentat de DNA – Serviciul Teritorial Iasi. Este vorba de SC Ana Autocenter SRL din municipiul Bârlad, firmã care se ocupã de întretineri si reparatii autoturisme. În 2008, Primãria Municipiului Iasi a cumpãrat prin leasing 12 autoturisme Logan. Întelegerea a fost fãcutã cu firma bucuresteanã SC Motoractive IFN SA, în 2008, însã masinile au ajuns în cele din urmã la societatea bârlãdeanã, la pret de chilipir. Primãria municipiului Iasi a plãtit în lesing 134.000 euro pe masinile care, în cele din urmã, au ajuns la SC Ana Autocenter SRL, pe suma de 28.069 euro. Banii nu au mai fost recuperati iar în prezent autoturismele au fost transformate în taxi si circulã pe strãzile Bârladului.
O firmã din municipiul Bârlad a intrat în atentia Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi, luând parte la o afacere de peste 100.000 de euro. Procurorii au descins zilele trecute la Primãria municipiului Iasi care s-a folosit de firma bârlãdeanã pentru deservirea unor interese. Luând exemplul primarului Constantin Constantinescu, cel care a „ucis” transportul bârlãdean si care nu a dat niciodatã explicatii în fata legii, edilul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, a crezut cã isprava se poate repeta si la case mai mari. În 2008, Primãria municipiului Bârlad a achizitionat în leasing 12 autotursime Logan din care zece Dacia Logan Laureate, o Dacia Logan Prestige si o Dacia Logan Van Pack, cheltuielile totale ridicându-se la 134.000 euro. Dupã ce suma a fost achitatã integral, masinile au ajuns la Iasi pentru o scurtã perioadã de timp, vreme în care erau transportate în repetate rânduri pentru service la Bârlad. Nu a durat mult pânã când firma SC Ana Autocenter SRL, condusã de Nelu Cãlugãreanu, a intrat pe fir si a achizitionat toate autoturismele la pretul de 28.069. În prezent, masini Logan cu numere de înmatriculare a firmei bârlãdene circulã sub formã de taxiuri pe strãzile Bârladului. Povestea acestei afaceri necurate este însã una încâlcitã, începând în 2008. În urmã cu câtiva ani, transportul public bârlãdean a fost practic „înghitit” de SC Unistil SRL, al cãrei patron este Vasile Puscasu. Putini stiau cã sotiile lui Puscasu si Nichita sunt înrudite. Mai mult, Puscasu este proprietarul hotelului Bucium din Iasi si a televiziunii Media Tv Bârlad. Asa s-a ajuns în situatia ca primarul iesean sã se infiltreze usor pe piata transporturilor bârlãdene. Dupã achitarea integralã a contractului de leasing, Primãria Iasi a renuntat la masini, chiar dacã cei 134.000 euro au fost achitati integral iar banii nu au fost recuperati nici pânã azi. Dupã ce municipalitatea ieseanã a abandonat autoturismele, acestea au fost cumpãrate de la firma de leasing de SC Ana Autocenter SRL pentru doar 2.300 euro bucata. Apoi, firma bârlãdeanã le-a vândut mai departe realizând un profit considerabil, iar cei care le-au cumpãrat le folosesc pe post de taxiuri. Din acest motiv, procurorii DNA au descins zilele trecute la Primãria Iasi, solicitând documente care fac referire la aceastã afacere. „Noi am vândut de mult timp masinile. Sunt plecate de la noi. Este treaba lor ce fac cu masinile cei care le-au cumpãrat. Ce vã intereseazã cu cât le-am vândut? Sunteti organ de anchetã?” este declaratia lui Nelu Cãlugareanu, directorul SC Ana Autocenter SRL din Bârlad.
Afacere aranjatã
Contractul de leasing pentru cele 12 autoturisme Logan a fost încheiat pe 13.03.2008 iar în aceastã afacere, SC Ana Autocenter SRL din Bârlad s-a asociat cu o firmã de leasing din Bucuresti, respectiv Motor Active IFN SA. Potrivit documentelor, firma bârlãdeanã era “lider de asociatie”. Potrivit acestui contract, masinile urmau sã fie achitate în rate pe o perioadã de trei ani, cu o ratã lunarã de aproape 3.200 de euro si cu precizarea cã “Utilizatorul opteazã returnarea bunului cãtre locator la sfârsiul perioadei de lesing”. Mai mult, un alt document aratã cã Nichita avea o întelegere prealabilã cu patronii celor douã societãti comerciale. Astfel, tot în data de 13.03.2008 între firma din Bucuresti, respectiv Motoractive IFN SA în calitate de locator, si Ana Autocenter SRL din Bârlad, în calitate de cumpãrator, s-a semnat un pre-contract de vânzare-cumpãrare. Potrivit acestui pre-contract, SC Ana Autocenter SRL se obliga sã cumpere cele 12 autoturisme Logan pentru suma de 28.069 euro la finalul contractului de leasing, încheiat de primãrie. Astfel, dupã achitarea celor 134.000 euro, masinile ajungeau la un pret modic înapoi la SC Ana Autocenter SRL. Drept urmare, activitatea de taximetrie bârlãdeanã a ajuns sã fie subventionatã de edilul iesean, afacere din care toatã lumea a avut de câstigat, mai putin cetãtenii care plãtesc biruri la stat si care vor trebui sã scoatã tot din buzunarele lor ca sã acopere pagubele acestei afaceri necurate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu