Decizia CCR care îl poate SALVA pe Băsescu: preşedintele, demis doar dacă la referendum vin 9.150.298 de români. Guvernul Ponta: hotărârea Curţii nu se aplică

Barlad Online


sursa foto Mediafax Marius Dumbraveanu
Curtea Constituţională a decis astăzi că preşedintele României poate fi demis la referendum doar dacă la vot se prezintă 9 milioane de români, adică jumătate din numărul celor înscrişi pe listele de vot. Decizia CCR poate fi interpretată ca un ajutor de ultim moment pentru Traian Băsescu şi o lovitură pentru USL care modificase legea referendumului şi dăduse, în plus, şi o ordonanţă de urgenţă pentru a face demiterea preşedintelui mult mai uşoară. În varianta guvernului Ponta, Băsescu ar fi fost demis dacă împotriva sa s-ar fi pronunţat jumătate plus unu din numărul celor care s-ar fi prezentat la urne. Imediat după decizia Curţii Constituţionale, mai mulţi lideri PSD au anunţat că va respecta hotărârea şi că va modifica ordonanţa guvernului pentru a o pune în acord cu decizia CCR. Singura armă de contraatac a USL, anunţată de preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, este "perierea" listelor electorale, astfel încât pragul de 9 milioane de cetăţeni cu drept de vot să mai scadă puţin.
Cu toate acestea, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat că la referendum vor fi aplicate prevederile ordonanţei de urgenţă potrivit căreia demiterea preşedintelui se face cu votul a jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la urne. Acest punct de vedere a fost confirmat de Ministerul Administraţiei şi Internelor.
UPDATE 17:06 Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) susţine că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului potrivit căreia preşedintele este demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne se aplică la referendumul din 29 iulie.
UPDATE 16:52 Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat referendumul de demitere se va desfăşura în baza ordonanţei de urgenţă în vigoare, care prevede că presedintele este demis cu votul a jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la urne.
UPDATE 15.50 Guvernul anunţă că va respecta decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului, precizând totodată că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată de Curte.
UPDATE 15.20 Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins ca inadmisibilă sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului.
UPDATE 15:14 PDL a anunţat că va face plângere penală împotriva Secretariatului General al Guvernului şi a Monitorului Oficial, pe motiv că deciziile impornate ale Curţii Constituţionale nu au fost publicate.
UPDATE 15:11 Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat că referendumul din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura în baza Ordonanţei de Guvern şi nu a iniţiativei legislative asupra căreia s-a pronunţat CCR.
UPDATE 14:50 Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, pentru gândul, că tot ce mai are de făcut USL este să scoată oamenii la vot: "Decizia Curţii Constituţionale trebuie respectată, este în concordanţă cu iniţiativa PSD şi PNL. Este o decizie normală. După publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, Parlamentul se conformează. USL, dacă vrea să-l demită pe Băsescu, trebuie să scoată lumea la vot. Listele electorale trebuie actualizate. Internele şi cu Statistica trebuie să se ocupe de acest lucru"
UPDATE14:45 Senatorul PSD Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice, a declarat că guvernul va modifica ordonanţa de modificare a legii referendumului, iar celelalte instituţii vor actualiza listele electorale. "Să oblige AEP şi autorităţile locale şi alte instituţii să actualizeze listele electorale. Guvernul va modifica Ordonanţa de Urgenţă pentru a o pune în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Autorităţile electorale trebuie să actualizeze riguros listele electorale, periem listele electorale în fiecare judeţ. Va ieşi probabil acelaşi număr ca la recensământul din 2011", a spus Toni Greblă, preşedintele Comisiei Juridice din Senat
UPDATE Curtea Constituţională a decis că preşedintele suspendat poate fi demis cu votul a jumătate plus unu dintre românii care se prezintă la vot, cu condiţia ca la referendum să participe jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.
"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente", a decis Curtea.
Potrivit datelor de la Evidenţa Populaţiei, folosite la alegerile locale, pe listele electorale permanente sunt înscrise 18.300.595 de persoane. Astfel, ca să fie demis cu jumătate plus unu din voturi la referendum ar trebui să participe 9.150.298 de oameni, iar pentru demitere trebuie să voteze 4.575.150 persoane.
Curtea Constituţională a analizat astăzi modificările aduse la legea referendumului în sensul că preşedintele suspendat poate fi demis la referendum dacă în favoarea acestui lucru votează jumătate plus unu dintre românii care merg la urne.
Practic, actul normativ a fost adus la forma în care a fost modificat în 2007 după suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. La vremea respectivă, Curtea Constituţională a decis că o asemenea prevedere este conformă cu legea fundamentală şi a precizat că se poate aplica procedurii de demitere aflate în curs la momentul intrării în vigoare a actului normativ.
În urmă cu două luni, parlamentarii au amendat o ordonanţă de urgenţă a guvernului, astfel încât preşedintele suspendat să poată fi demis cu votul a jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor înscris pe listele electorale, adică aproape 9 milioane.
După preluarea puterii de către USL, legea a fost modificată, însă, în condiţiile în care aceasta a fost contestată la Curtea Constituţională, guvernul a emis o ordonanţă potrivit căreia demiterea să se facă cu jumătate plus unu dintre românii care vin la vot. Ordonanţa, care a intrat imediat în vigoare, ar fi putut fi atacată la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului, însă acest lucru nu s-a întâmplat după înlocuirea din această funcţie a lui Gheorghe Iancu de fostul pesedist Valer Dorneanu.
Curtea Constituţională mai are pe ordinea de zi judecarea sesizării privind înlocuirea Avocatului Poporului, precum şi legea potrivit căreia parlamentul decide cine şi care este mandatul repezentantului României în relaţia cu Uniunea Europeană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu