FMI: şi TVA mic şi salarii mari?

Barlad Online

Oficialii FMI şi cei ai Guvernului vor începe de azi discuţii sensibile, precum micşorarea TVA din 2013, majorarea salariilor bugetarilor, posibilitatea semnării unui nou împrumut valabil cu începere din 2013.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) începe de azi o nouă misiune de evaluare a actualului acord preventiv, reprezentanţii instituţiei urmând să se afle în România în perioada 31 iulie-13 august. „Vizita va avea loc în comun cu echipe ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. În timpul vizitei vor avea loc întâlniri cu autorităţile, precum şi cu reprezentanţi ai sindicatelor, asociaţiilor patronale, băncilor, organizaţiilor societăţii civile şi cu partidele politice. Autorităţile române tratează aranjamentul stand-by cu FMI drept preventiv, însemnând că nu intenţioneză să tragă din resursele disponibile", s-a mărginit să informeze comunicatul.
Vizita ar putea cuprinde, pe de o parte, atât o analiză a progreselor făcute de România în angajamentele luate faţă de Fond, pe de altă parte măsuri ce nu fac obiectul actualului acord, precum posibilitatea semnării unei noi înţelegeri valabile din 2013, în condiţiile în care actualul acord expiră anul viitor, micşorarea TVA la anumite categorii de produse din 2013. Guvernul s-a angajat să facă la finele lunii iulie o primă rectificare bugetară pe acest an, care ar urma să includă acordarea unei penultime tranşe de majorare a salariilor bugetarilor, ultima urmând să fie dată la finele acestui an.

Dacă anumite criterii de performanţă au fost respectate, alte angajamente nu. Eşecurile sunt neadoptarea Legii sănătăţii (aceasta fiind în formă de proiect), arieratele bugetului de stat, care au crescut de la începutul anului, în loc să scadă, programul de numire a managerilor privaţi la companii de stat (care trebuie încheiat la jumătatea acestui an), vânzarea unor pachete de acţiuni la mai multe companii de stat.
Reducerea TVA, discutată în premieră cu FMI
Analistul economic Aurelian Dochia afirmă că agenda discuţiilor cu FMI va include o singură noutate, anume reducerea TVA la 9%. Este posibil ca reprezentanţii FMI să nu se lase foarte uşor convinşi de justeţea acestei măsuri. "Vor insista să înţeleagă ce impact va avea această măsură şi va fi probabil stânjenitor că aceasta a fost decisă fără discuţii prealabile" spune analistul. Argumentul părţii române va fi că încasările bugetare au mers bine, cu rezultate satisfăcătoare (ministrul finanţelor a anunţat săptămâna trecută un deficit bugetar de 1,12% din PIB pe primele şase luni, faţă de 1,94% din PIB în aceeaşi perioadă a anului trecut), însă FMI va trebui convins că impactul combinat al reducerii TVA şi majorărilor salariale va fi acceptabil în 2013, efectele adoptării acestor măsuri nefiind doar unele de moment, spune Aurelian Dochia.
Ieri Guvernul critica acordul cu FMI, azi vrea unul nou
Dacă în opoziţie actualii guver­nanţi au criticat puternic acordul cu FMI, vorbind despre acesta în cei mai duri termeni (relaţia cu FMI fiind caracterizată anul trecut de către Victor Ponta ca fiind „denaturată şi anormală"), acum ei doresc un nou acord valabil cu începere de anul viitor, după ce va expira cel prezent. Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu afirma şi el că acordurile cu FMI sunt pentru ţări din lumea a treia şi că FMI trebuie "să îşi ia valiza să se care". "Nu mă surprinde. Lucrurile în opoziţie se văd altfel decât atunci când eşti la guvernare", spune Aurelian Dochia. El consideră că un viitor acord este necesar. "Un nou acord era inevitabil, date fiind incertitudinile pe plan extern din UE şi situaţia internă. Acordul va fi o ancoră pentru România", spune Dochia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu