Gândul vă prezintă draftul raportului pe justiţie care va fi prezentat mâine la Bruxelles. Comisia Europeană critică DUR guvernul Ponta

Barlad Online

Comisia Europeană îşi exprimă îngrijorarea cu privire la respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar din România, în actualul context politic de la Bucureşti, se arată în raportul preliminar privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, care va fi făcut public mâine la Bruxelles.
"Comisia consideră că paşii recenţi făcuţi de guvernul României ridică îngrijorări serioase cu privire la respectarea acestor principii fundamentale. Aceste măsuri au fost luate într-un sistem politic puternic polarizat, în care neîncrederea şi acuzaţiile dintre actorii politici sunt o obişnuinţă. Totuşi, acest context politic nu poate justifica natura sistematică a câtorva acţiuni. În timp ce anumite acţiuni pot fi explicate prin această polarizare politică, ele au ridicat îndoieli serioase privind angajamentele de a respecta statul de drept sau înţelegerea funcţionării statului de drept într-un sistem democratic. Punerea sub semnul întrebării a unor decizii ale instanţelor, subminarea Curţii Constituţionale, răsturnarea unor proceduri consacrate şi încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat au pus sub semnul întrebării angajamentul guvernului de a respecta statul de drept şi independenţa justiţiei. Comisia Europeană este extrem de îngrijorată de încercările de manipulare şi de ameninţările la adresa instituţiilor parte a sistemului judiciar şi care pot afecta societatea în ansamblu. Deşi acest raport vizezează evoluţiile din ultimii cinci ani, controversele recente ameninţă serios progresele înregistrate până acum şi ridică serioase semne de întrebare asupra reformelor deja început", se arată în draftul de raport.
Presiunile asupra Curţii Constituţionale, considerate inacceptabile
Comisia Europeană remarcă activitatea ANI şi DNA şi avertizează că viitoarele numiri în funcţiile de Procuror general şi de şef al DNA vor fi "indicatori cheie pentru sustenabilitatea reformei". "Comisia cere guvernului să ia măsurile necesare pentru a remedia daunele aduse reformei în ultimele săptămâni", se arată în document.
Totodată, Comisia arătă că este îngrijorată de presiunile recente asupra Curţii Constituţionale, făcute de membri ai Guvernului şi de politicieni, apreciind că "acestea sunt intervenţii inacceptabile asupra unei instituţii judiciare independente".
"Guvernul şi toţi politicienii trebuie să respecte separaţia puterilor în stat, să respecte strict independenţa justiţiei şi să acţioneze ferm împotriva oricărei critici faţă de o decizie judecătorească", se arată în raportul preliminar.
Recomandările Comisiei Europene
Comisia Europeană include în raport cerinţele adresate de preşedintele CE Jose Manuel Barroso în întâlnirea cu Victor Ponta, de săptămâna trecută, de la Bruxelles.
Astfel, se recomandă anularea ordonanţiei privind restrângerea atribuţiilor Curţii Constituţionale, precum şi a celei referitoare la condiţiilor de desfăşurare a referendumului pentru demitrerea preşedintelui. Comisia mai cere respectarea cerinţelor constituţionale în emiterea ordonanţelor de urgenţă, precum şi publicarea imediată a tuturor deciziilor, inclusiv ale CCR, în Monitorul Oficial.
De asemenea, Bruxelles-ul cere respectarea independenţei justiţiei de către toţi actorii politici, printr-un angajament de a sancţiona orice membru al guvernului sau al vreunui partid care subminează credibilitatea judecătorilor prin criticarea hotărârilor instanţelor sau pune presiune pe sistemul judiciar.
Comisia Europeană solicită numirea unui Avocat al Poporului agreat de toate partidele, printr-un proces transparent şi obiectiv, care să ducă în fruntea instituţiei o personalitate a cărei autoritate, integritate şi independenţă nu pot fi contestate.
Comisia cere ca în mandatul interimar al lui Crin Antonescu să nu se facă numiri în fruntea Parchetului general şi DNA, dar nici graţieri.
O altă recomandare vizezează evitarea numirii unor miniştri cu probleme de integritate, iar cei care au asemenea probleme să demisioneze.
"Adoptarea unor proceduri clare prin care parlamentarii în cazul cărora s-au dat sentinţe definitive privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau condamnări pentru corupţie la nivel înalt, să demisioneze", se mai arată în raport.

 


 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu