Iliescu: Curtea Constituţională trebuie să valideze referendumul

Barlad Online

Fostul şef de stat Ion Iliescu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că referendumul trebuie validat de CC în condiţiile în care electoratul real al României este de 15-16 milioane, iar cei nouă milioane prezenţi reprezintă peste 60% din populaţie.
Iliescu a spus că misiunea CC nu va fi uşoară, în condiţiile în care trebuie să se pronunţe referitor la validarea sau invalidarea referendumului, ţinând cont de o prevedere "rigidă" introdusă în Legea referendumului, cea referitoare la pragul de 50% plus unu.
Iliescu a menţionat că această prevedere nu există în Europa, fiind introdusă în România în urma unor presiuni interne şi internaţionale şi a arătat că nu e firesc ca judecătorii CC să dea o decizie în baza unei reglementări atât de rigide, în condiţiile unei prezenţe di circa 50% din electorat.
Mai mult, Iliescu a spus că România nu a finalizat recensământul, dar că este evident că există o creşetere demografică negativă, la care se adaugă şi cele două milioane de români care au părăsit ţara pentru a lucra în străinătate.
Fostul şef de stat a precizat că România nu mai are un corp electoral de 18 milioane, cum avea în anii '90 şi a subliniat că, în condiţiile scăderii populaţiei actuale, o prezenţă la vot de circa nouă milioane de alegători reprezintă o performanţă.
Iliescu a spus că, în opinia sa, în România există 15-16 milioane de alegători cu drept de vot, el arătând că cei nouă milioane de electori prezenţi reprezintă peste 60% din populaţie şi a opinat că judecătorii de la CC nu pot eluda acest fapt.
Potrivit lui Iliescu, Curtea Constituţională trebuie să ia în calcul şi boicotul la care au recurs Traian Băsescu şi PDL, apreciind ca fiind "o ruşine" faptul că preşedintele suspendat a apelat la acest lucru în condiţiile unei confruntări electorale care îl viza direct.
Fostul şef de stat a spus că CC trebuie să ia în considerare aceste elemente obiective şi să se consulte cu specialiştii de la INS, având în vedere că datele despre populaţia cu drept de vot nu sunt actualizate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu