Lista rusinii

Barlad Online

Dupã trei sãptãmâni de la respingerea legii anti-sist în Senat, Grupul de Initiativã al Societãtii Civile Bârlad a fãcut publicã o «listã a rusinii». Documentul demonstreazã cã initiatorul legii, deputatul PSD Adrian Solomon, a fost trãdat chiar de proprii colegi din aliantã. Pe scurt, peste 94% din senatorii PSD si 80% din cei PNL au «îngropat», mãcar pentru o varã, legea lui Solomon.
Ieri, Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) Bârlad a organizat o conferintã de presã, în care si-a anuntat actiunile întreprinse în ultimul timp, dar si pe cele pe care le va demara în perioada urmãtoare, în legãturã cu problema exploatãrii gazelor din sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Una din chestiunile aduse în discutie a fost lovitura primitã din partea politicienilor, care au votat împotriva proiectului de lege prin care se cere interzicerea exploatãrii gazelor prin metode neconvent ionale. Este vorba despre actul legislativ initiat de deputatul PSD de Bârlad Adrian Solomon si care a fost respins în plenul Senatului, pe data de 21 iunie. Socant este cã nici mãcar colegii de aliantã nu l-au sprijinit. Din contrã, l-au trãdat în cel mai josnic mod. Din cele 53 de voturi împotrivã, 36 au venit din partea senatorilor PSD si alte 12 din partea PNL. Membrii GISC Bârlad sau declarat consternati de gestul senatorilor, care au fost trimisi în Parlament pentru a reprezenta interesele populatiei. “Noi considerãm cã votul senatorilor ce au fost împotrivã demonstreazã o lipsã totalã de interes fatã de problemele celor care i-au ales si chiar o desconsiderare a noastrã, a tuturor, atâta timp cât în joc este viata noastrã si în special a urmasilor nostri. Prin votul dat împotriva legii initiate de Adrian Solomon, acesti senatori aratã clar cã sunt preocupati sã apere interesele unor firme strãine ce urmãresc doar profitul si mai putin cã lasã drept consecinte si suferinte pentru populatia din zonã. Acestia senatori nu au respect pentru poporul român, nu au respect pentru Moldova si moldovenii care o locuiesc, nu au respect pentru Dobrogea si dobrogeni. Au îmbrãcat haina rusinii, demonstrând cã nu le pasã cã viata noastrã este pusã în pericol datoritã aplicãrii acestei metode, nu le pasã cã vom ajunge în zonã la un dezastru ecologic, caracterizat de un mediu infectat si contaminat, si cã se va ajunge la explozia unor boli ale cãilor respiratorii, ale sistemului nervos si de piele”, a declarat inginerul Violeta Cozar, membru al GISC Bârlad.
Solutia: votul din toamna!
Reprosurile aduse membrilor Senatului ce au respins legea lui Solomon nu s-au oprit aici. Cozar a amintit cã, înainte de alegeri, politicienii PDL sustineau cu înversunare cã exploatarea gazelor din sist este beneficã, în timp ce membrii USL erau împotriva exploatãrii, fãcându-si din acest lucru chiar un punct de campanie. Acum, dupã alegeri, membrii Grupului de Initiativã au constatat cã situatia este exact invers. În consecintã, nimeni nu mai întelege cine este pentru si cine este împotriva demersului anti-sist. “Printre numele regãsite pe lista rusinii se aflã cel al lui Mircea Diaconu, care acum ceva timp se declara alãturi de noi, Puiu Hasotti, Ecaterina Andronescu, Cristian Topescu, Sergiu Nicolãescu, Lia Olguta Vasilescu, Dan Sova. Altii, ca senatorul Cristian David, de la PNL, au lipsit de la vot, lipsind din motive numai de el stiute. Probabil s-a gândit cã, la toamnã, are nevoie de voturile bârlãdenilor si a considerat cã este mai bine sã nu se arate în salã pentru a fi obligat sã voteze si dumnealui împotriva legii. A fost de fapt o fugã de rãspundere clarã fatã de bârlãdeni, de teamã sã nu piardã capital politic. Sperãm ca, mãcar acum, într-o astfel de situatie, bârlãdenii vor analiza si îl vor taxa la toamnã, dupã faptele care sunt evidente, ca pe toti cei care ne mint, ne pãcãlesc si ne umilesc”, a completat Violeta Cozar.
Ponta, pro sau anti moratoriu?
În continuare, a fost prezentatã si lista senatorilor PSD si PNL cu functii de rãspundere în cele douã partide, care, în timp ce erau în opozitie, respingeau metoda fracturãrii hidraulice, iar dupã alegerile din 10 iunie si-au schimbat atitudinea cu 180 grade. Este vorba despre Ecaterina Andronescu, Lia Olguta Vasilescu, Victor Ponta, Crin Antonescu, Puiu Hasotti, Mircea Diaconu, Cristian Topescu, Sergiu Nicolãescu, Cristian David si Vasile Pintilie. Tuturor acestora le-a fost trimisã câte o scrisoare prin care membrii GISC Bârlad si-au exprimat indignarea fatã de votul dat în Senat si prin care îi acuzã de trãdarea intereselor oamenilor care i-au trimis în Parlament. “Domnilor Crin Antonescu si Victor Ponta le-am transmis surprinderea noastrã legatã de faptul cã nu au supravegheat si coordonat acest vot. Nu putem crede cã, atâta timp cât un prim ministru vorbeste de un moratoriu, poate recomanda membrilor sãi de partid sã voteze împotriva acestui moratoriu. Sperãm cã, macar la toamnã, la votul din Camera Deputatilor, ambii lideri vor arãta cã legea va fi aprobatã, demonstrând cã Guvernul îi apãrã pe români, mai ales atunci când viata lor este pusã în pericol”, a încheiat inginerul Violeta Cozar.
Actiunile continua
Pânã la momentul în care Solomon si ceilalti deputati vor trebui sã voteze si ei, Grupul de Initiativã nu va opri actiunile întreprinse. Pe lângã informarea populatiei din Bârlad, comunele apropiate si judetele Iasi, Bacãu, Galati, Suceava, Neamt, Ilfov, Timis, Constanta si Bucuresti, acestia continuã si miscãrile de protest. Pe data de 28 iulie, la ora 20.00, vor organiza un mars al tãcerii. Plecarea se va face simultan de la Confectii si Fepa, cu destinatia Piata Civicã. Oamenii vor purta pancarte anti-sist si lumânãri aprinse, dar nu vor scanda nimic. “Marsul tãcerii a fost organizat pe 28 iulie, întrucât atunci vor avea loc simpozioane si miscãri de protest la nivel mondial, organizate de Green Peace. De asemenea, am deschis actiuni în contencios împotriva Guvernului prin casa de avocaturã Piperea si Asociatii. Am depus la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, o actiune prin care cerem sã se anuleze hotãrârile referitoare la acordarea licentelor din Moldova si Dobrogea si o actiune prin care cerem suspendarea executãrii acestor hotãrâri pânã se va solutiona pe cale justitiarã cererea de anulare. Pentru prima avem termen pe 10 octombrie, iar pentru cererea de suspendare, pe 25 iulie. La ambele vom fi prezenti în salã pentru a ne sustine cauza cu argumente”, a declarat gen. (r) Neculai Rotaru, membru GISC Bârlad. Acesta a precizat cã, în scurt timp, Grupul va trimite o petitie Parlamentului European, care doreste sã dezbatã aceastã problemã. Deocamdatã, documentatia necesarã se aflã în lucru. De mentionat cã, dintre membrii Grupului de initiativã, la conferintã au fost prezenti si procurorul Nicolaie Mihai si protopopul de Bârlad Vasile Lãiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu