S-a constituit noul Consiliu Județean Vaslui: Alt mandat, aceiași șefi

Barlad Online

La sfârșitul săptămânii trecute, noii șefi de la județ au depus jurământul. Dumitru Buzatu a făcut schimb de funcții cu colegul său de partid Vasile Mihalachi. Astfel, Buzatu va ocupa funcția de președinte la județ pentru următorii patru ani, iar Vasile Mihalachi pe cea de vicepreședinte. Tot vicepreședinte, dar din partea PNL, va fi și Corneliu Bichineț. În ce privește echipa de consilieri județeni, PRM nu mai face parte din noul consiliu, cele patru posturi fiind câștigate de o serie de anonimi necunoscători în ale administrației, membrii ai PP-DD.
Organizația Județeană a PSD Vaslui a fost obligată să stabilească mai întâi în cadrul ședinței Comitetului Executiv al partidului, candidatul la postul de vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Vaslui, ca urmare a unor nemulțumiri în rândul membrilor social-democrați. Candidatul din partea PSD pentru funcția de președinte al CJ Vaslui a fost stabilit în persoana lui Vasile Mihalachi. Acesta a primit 70 dintre voturile colegilor de partid, în timp ce contracandidatul său, Ciprian Trifan, a avut doar 20 de voturi.
“Aceasta a fost decizia membrilor Comitetului Executiv. Am ținut să organizăm această ședință pentru a nu exista ulterior discuții și nemulțumiri. A fost o competiție normală, într-un partid care acceptă mereu dialogul. A fost, în același timp, o ședință de analiză a rezultatelor alegerilor locale și un prilej pentru a pune la punct o strategie pentru viitoarele alegeri de la toamnă. Deocamdată nu se pune problema unor sancțiuni pentru anumite organizații cu rezultate mai slabe”, a declarat, președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.
Buzatu a fost uns președinte
Noul președinte al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a depus, sâmbătă, jurământul, în prezența prefectului Radu Renga. Totodată, a fost constituit noul consiliu al județului, fiind validați, potrivit legii, toți consilierii.
Cei opt consilieri ai PDL nu au fost prezenți la ședința de constituire a Consiliului Județean, deoarece au participat la Convenția Extraordinară a partidului, ei urmând să depună jurământul în viitoarea ședință.
Vicepreședinți ai Consiliului Județean au fost aleși Vasile Mihalachi (PSD) și Corneliu Bichineț (PNL), primul fost președinte al instituției în perioada 2008 - 2012 și vicepreședinte între anii 2004 - 2008, iar cel de-al doilea, președinte al Consiliului Județean în perioada 2004 - 2008 și vicepreședinte în mandatul 2008 - 2012. Noul președinte, Dumitru Buzatu, a deținut funcția de vicepreședinte al instituției în perioada 2004 - 2012.
“Echipa de conducere a CJ este construită din oameni cunoscuți, cu experiență validată de mandatele succesive în care au fost prezenți în fruntea CJ, îndeplinind diferite funcții. Scopul acestei echipe este de a gestiona cât mai bine problemele cu care se confruntă CJ, de a implementa proiectele importante pe care județul Vaslui le are acum în lucru, de a eficientiza activitatea administrației publice locale și de a colabora mai bine cu unitățile administrativ-teritoriale din județ. Vrem ca activitatea noastră să fie caracterizată de dinamism, rapiditate în luarea deciziilor și de înțelegere. Angajamentul nostru este de a sprijini toate unitățile administrativ-teritoriale, indiferent de culoarea politică a primarilor, în special cele care se implică în atragerea de fonduri și în derularea unor proiecte necesare comunităților”, a declarat președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.
Consiliul Județean Vaslui are în componență 20 de consilieri USL, opt de la PDL și patru PP-DD. Rezultatele finale ale alegerilor din 10 iunie arată succesul incontestabil al Uniunii Social Liberale. La Consiliul Județean, USL are un scor de 57,15%, PDL - 22,98%, iar PP-DD - 9,8%.
CJ fără PRM
Cel puțin pentru următorii patru ani, PRM rămâne o amintire pentru CJ Vaslui sau CL. Formațiunea politică în cauză a demonstrat clar că este distrusă de plecarea lui Bichineț și că este marea perdantă a alegerilor din 10 iunie, obținând un singur mandat de primar. Aceasta în condițiile în care, la alegerile din 2008, PRM, condus la acea vreme de actualul liberal Corneliu Bichineț, a scos șase primari. Tot în 2008, partidul a obținut patru mandate de consilier județean și două de consilier local la Vaslui, față de niciunul în 2012.
Consilierii PDL nu au participat la ședință
CJ Vaslui s-a constituit fără ca un sfert din cei 32 de aleși să fie prezenți, după ce conducerea organizației județene Vaslui a PDL a anunțat că niciunul din cei opt consilieri democrat-liberali nu vor putea fi prezenți la ședința de validare și depunere a
jurământului. De fapt, cei opt consilieri PDL au ales să meargă la București, unde a avut loc Convenția Națională a PDL.
“La ședința de constituire a Consiliului Județean nu a fost prezent niciun consilier democrat-liberal pentru că am fost plecați cu toții la Convenția Națională a PDL. Personal, l-am rugat pe Dumitru Buzatu să nu programeze ședința pentru sâmbătă, ci pentru luni, ca să fim și n noi prezenți. Nu a vrut acest lucru, iar consilierii PDL nu au putut renunța la deplasarea la București, ținând cont de contextul politic din partid”, a declarat președintele organizației județene Vaslui a PDL, deputatul Dan Marian.
Lipsa consilierilor PDL nu a reprezentat o problemă pentru constituirea CJ, ținând cont că au fost întrunite dispozițiile legale, acelea de prezență a minim două treimi dintre aleși, respectiv 22 de consilieri.
Au refuzat mandatele de consilieri
Cei mai importanți oameni ai PDL Vaslui, președintele Dan Marian și vicepreședintele Corneliu Mihalache, nu doresc să facă parte din structura CJ Vaslui. Ambii au depus cereri la secretarul CJ Vaslui prin care își anunță retragerea de pe lista de consilieri validată de Tribunalul Vaslui.
Motivul invocat de președintele PDL Vaslui, Dan Marian, este dorința de a-și duce până la capăt mandatul de deputat pe colegiul Huși.
În ceea ce-l privește pe vicepreședintele PDL Vaslui, Corneliu Mihalache, acesta susține că nu dorește să facă parte din noua structură a CJ din cauza fratelui său, Vasile Mihalachi, ales și el consilier județean, însă pe lista USL.
“Nu vreau să fie niciun fel de suspiciuni cu privire la votul pe care ar fi trebuit să-l dau în CJ, structură din care face parte și fratele meu Vasile Mihalachi. De aceea, am considerat că este mai bine să mă retrag și să las loc unui alt coleg din partid”, a declarat Corneliu Mihalache.
Deputatul Dan Marian nu a putut preciza cine va locul lui și al colegului său Corneliu Mihalache în CJ Vaslui, acest lucru urmând a se vota în cadrul structurilor de conducere ale organizației județene a partidului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu