Școală de vară

 Barlad Online

Municipiul Bârlad a fost gazda Școlii de vară “Să redăm tradiția!”, organizată de Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Asociația Astronomică “Sirius” - Club UNESCO.
Școala de vară de la Bârlad a debutat pe 25 iunie și s-a încheiat pe 1 iulie, cu festivitatea de premiere. La prima ediție au participat patru elevi și trei cadre didactice de la Școala din Bodești, comuna Scânteia, județul Iași, și 15 elevi din cadrul Cercului de Meșteșuguri “Să redăm tradiția!”, îndrumat de cunoscutul meșter popular Dan Horgan, din Bârlad, inițiatorul proiectului și organizatorul activităților.
Profesoarele Silvia Săcăleanu, Gianina Ursu și Gabriela  Andrei, împreună cu micii meșteri, sub atenta supraveghere a meșterului Dan Horgan, au îndrumat pas cu pas activitatea de deslușire a icoanelor pe sticlă, icoanelor de vatră, măștilor tradiționale, împletiturilor din sfoară, ouălor încondeiate și cusăturilor pe pânză. Orice participant la Școala de vară, novice sau experimentat, a trecut prin toate etapele de inițiere în tainele artei populare. A fost o activitate din care au avut de învățat nu numai elevii, dar și cadrele didactice. Bineînțeles că și organizatorii au avut câte ceva de completat la portofoliul care va fi folosit în edițiile următoare.
“S-a urmărit ca toate aceste obiecte să fie realizate așa cum făceau bunicii noștri odinioară, atunci când tradițiile noastre mai erau încă la mare preț și toate obiectele erau meșteșugite cu mare drag de oameni care nu aveau multă carte, dar care aveau o mare dragoste de viață. Din păcate, nu l-am putut avea alături mai mult timp pe meșterul popular Paul Buța, care, din cauze obiective, a trebuit să se întoarcă la Galați, neputând să obțină învoire pe tot parcursul Școlii de vară”, a declarat Dan Horgan.
Cu acest prilej, au fost realizate 25 de icoane pe sticlă, 14 icoane de vatră, 35 de ouă încondeiate și patru măști din țesături. Oaspeții au vizitat Grădina Publică și Grădina Zoologică, apreciind modul în care arată municipiul Bârlad. De asemenea, participanții au beneficiat de două sesiuni de observare telescopică și fotografică a cerului nocturn, activitate în premieră pentru oaspeții din județul Iași.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu