Sentintã record pentru incendiatorul din Bârlad

Barlad Online

Dupã un proces care a durat mai putin de patru luni, magistratii vasluieni au dat sentinta în cazul Neculai Crãitã, bârlãdeanul invalid ce si-a incendiat, cu bunã stiintã, vecinul, turând diluant peste acesta si dându-i foc. Crãitã, în vârstã de 55 de ani, a fost acuzat de omor deosebit de grav si a primit o pedeapsã record: 24 de ani de închisoare. Totodatã, pentru cã sotia si fiul victimei s-au constituit si pãrti civile, judecãtorii îl obligã pe inculpat si la plata unor daune morale si despãgubiri civile, precum si a unor cheltuieli judiciare cãtre stat. În total, criminalul va trebui sã plãteascã peste 1,5 miliarde lei vechi.
Bârlãdeanul Neculai Crãitã, în vârstã de 55 de ani, va sta dupã gratii în urmãtorii 24 de ani. Bãrbatul a fost condamnat de magistratii Tribunalului Vaslui sã execute aceastã pedeapsã pentru infractiunea de omor deosebit de grav, pentru care a stat în arest preventiv prelungit încã din data de 16 noiembrie 2011. Crãitã a fost acuzat de procurori dupã ce, în noaptea de 15/16 noiembrie, tintuit într-un scaun cu rotile, i-a dat foc vecinului sãu, Costel Buzamãt, de 55 de ani. Incidentul s-a petrecut chiar în casa autorului, situatã în Cartier Deal, în care victima venise pentru a aplana un scandal între incendiator si sora lui. Fiind sub influenta bãuturilor alcoolice si crezând cã sora lui i-a furat o sumã de bani, Crãitã s-a enervat la culme când a vãzut cã Buzamãt intervine pentru a calma spiritele. A luat un recipient în care avea diluant pentru vopsea si cu care, ceva mai devreme, amenintase cã dã foc la casã, l-a stropit pe vecin, dupã care a aprins o brichetã si a aruncat-o pe acesta. Gãsit vinovat de infractiunea de omor deosebit de grav, Neculai Crãitã a primit o pedeapsã pe mãsurã. Desi Codul Penal prevede o pedeapsã cu închisoare cuprinsã între 15 si 25 ani sau detentie pe viatã, magistratii nu au fost impresionat i de faptul cã incendiatorul este invalid si l-au judecat ca pe oricare alt inculpat ce a omorât cu sânge rece. Ca urmare, nu au dictat o sentintã cu o pedeapsã mai aproape de limita inferioarã. Dimpotrivã, l-au condamnat la 24 de ani de închisoare. De asemenea, în sentintã se precizeazã si cã, atât în timpul executãrii pedepsei, cât si în urmãtorii opt ani de la iesirea din închisoare, acestuia îi este interzisã exercitarea anumitor drepturi, printre care si cel de a candida la o functie publicã din administratia localã.
Despagubiri cât încape
Pe lângã privarea de libertate, criminalul a mai fost obligat de judecãtori si la plata unor sume de bani. Pentru cã sotia si fiul victimei sau constituit si pãrti civile în proces, magistratii vasluieni îl obligã pe Neculai Crãitã sã le achite anumite daune morale si despãgubiri civile. Astfel, sotia bãrbatului incendiat va trebui sã primeascã 50 milioane lei vechi cu titlu de despãgubiri civile, iar fiul sãu suma de 1 miliard lei vechi cu titlu de daune morale. În plus, bãiatului, în vârstã de 16 ani si nouã luni, criminalul trebuie sã-i plãteascã, în fiecare lunã, câte 6 milioane lei vechi cu titlu de prestatie periodicã. Suma va fi plãtitã retroactiv, de la data sãvârsirii faptei, si pânã la împlinirea vârstei de 18 ani. Tot ca pãrti civile s-au constituit si Spitalul Clinic de Urgentã, Chirurgie Plasticã Reparatorie si Arsuri Bucuresti, unde a fost internat Costel Buzamãt pânã a decedat, si Serviciul de Ambulantã al Judetului Vaslui, care l-au transportat pânã în capitalã. Spitalului bucurestean, Crãitã trebuie sã-i achite aproape 140 milioane lei vechi, iar Ambulantei Vaslui 6,6 milioane lei vechi, ambele sume cu titlu de despãgubiri civile. Magistratii îl obligã pe incendiator si la plata altor 200 milioane lei vechi cu totlu de cheltuieli judiciare cãtre stat. Din aceastã sumã, Ministerul Justitiei urmeazã sã achite 6 milioane lei vechi, reprezentând onorarii pentru avocatii din oficiu la urmãrirea penalã si judecatã pentru inculpat. Sentinta nu este definitivã. Neculai Crãitã se poate adresa instantei de judecatã superioare, cu drept de apel.
Firul evenimentelor
Tragedia a avut drept punct de plecare faptul cã autorul o suspecta pe sora lui, cu care locuia în aceeasi casã, de furtul unei sume de bani. O nepoatã venitã în vizitã si care a asistat la scandal l-a chemat pe vecinul Costel Buzamãt pentru a aplana conflictul. cu atât mai mult cu cât Neculai Crãitã ameninta cã va da foc la casã. Pentru moment, omul s-a calmat si s-a dus în camera lui, iar vecinul a plecat acasã. Cum a vãzut cã Buzamãt a plecat, imediat a început sã facã din nou tãrãboi, iar nepoata l-a chemat din nou pe vecin pentru a calma spiritele. Cei doi bãrbati au început sã se certe, iar proprietarul casei a luat un recipient din plastic ce continea diluant pentru vopsea si a aruncat pe vecin. A aprins si o brichetã si a aruncat-o pe bãrbat, lãsându-l sã ardã. Imediat a fost chematã ambulanta, iar victima a fost transportatã la Spitalul de Urgentã “Elena Beldiman” Bârlad. Aici, medicii l-au diagnosticat pe bãrbat cu arsuri de gradul III-IV pe aproape toatã suprafata corpului, motiv pentru care l-au transferat la o clinicã din Iasi. De aici a fost preluat de un avion sanitar si dus la Spitalul Clinic de Urgentã, Chirurgie Plasticã Reparatorie si Arsuri Bucuresti, medicii dându-i sanse minime de supravietuire. Dupã douã sãptãmâni de la incendiere, victima a decedat.
De la tentativa, la omor deosebit de grav
Faptul cã Neculai Crãitã are un handicap locomotor din cauza cãruia este tintuit într-un scaun cu rotile nu a contat câtusi de putin în ancheta demaratã de oamenii legii. Initial, un echipaj de Politie l-a dus pe suspect la Psihiatrie, însã medicul de gardã a considerat cã nu se impune internarea, asa cã a fost dus la sediul Politiei pentru audieri. A fost retinut pentru 24 de ore, ulterior fiind arestat preventiv pentru 29 de zile pentru tentativã la infractiunea de omor deosebit de grav, pedepsitã cu închisoare între 7 si 12 ani si jumãtate. Însã, în final, pentru cã victima a murit, procurorii au schimbat încadrarea juridicã a faptei în omor deosebit de grav, pentru care pedeapsa prevãzutã de Codul Penal este închisoare cuprinsã între 15 si 25 ani sau detentie pe viatã. Pe parcursul arestului preventiv, procurorul criminalist care s-a ocupat de caz a dispus si expertizarea psihiatricã a incendiatorului, pentru a vedea dacã are discernãmânt. Faptul cã magistratii l-au condamnat la închisoare si nu au dictat internarea sa la Psihiatrie aratã cã Neculai Crãitã era perfect lucid în momentul când i-a dat foc lui Costel Buzamãt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu