Alertă de rabie la Mălușteni

Barlad Online

Opt persoane din localitatea Mălușteni au intrat în atenția autorităților sanitare după ce au fost mușcate sau au intrat în contact cu o pisică bolnavă de rabie. Alerta s-a dat cu întârziere, după câteva zile din momentul în care un sătean a luat inițiativa de a ucide felina turbată. O echipă de control din cadrul DSVSA Vaslui a demarat o anchetă în sat și a identificat toate animalele din gospodăriile oamenilor care ar fi putut lua rabia de la pisică.
În ultimele două zile, s-au prezentat pe rând la Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad mai multe persoane din Mălușteni, victimele unei pisici nevaccinate, bolnave de rabie. Deocamdată, au fost identificate opt persoane care au fost mușcate, zgâriate sau au luat contact cu saliva felinei turbate. Doar două pensionare au fost internate în secția Boli Infecțioase din cadrul spitalului bârlădean pentru a fi supravegheate. Restul contacților sunt așteptați pentru a li se stabili schema de tratament.
“Marți dimineață, s-a prezentat primul pacient cu plăgi mușcate la mâna stângă. Azi, la prima oră (ieri - n.r.), am mai internat o persoană, proprietara pisicii. Femeia nu a fost mușcată, dar avea plăgi escoriate când a pus mâna pe pisica moartă. Deci există riscul să se fi contaminat. Tot azi urmează să se prezinte la spital și soțul ei, bărbatul fiind zgâriat de pisică la o gambă. Din păcate, oamenii nu sunt informați și nu știu că trebuie să anunțe imediat autoritățile sanitar-veterinare când au suspiciuni de rabie, iar cei care au luat contact direct cu animalul bolnav să se prezinte la medic”, ne-a declarat Melania Lăluci, medic primar boli infecțioase.
Majoritatea contacților identificați au vârste înaintate, peste 70 de ani, și nu au știut cum să procedeze în astfel de situații. Așa că oamenii au reacționat cum s-au priceput mai bine. Când au văzut că pisica are comportament ciudat și atacă oamenii au ucis-o și au abandonat leșul, considerând că au înlăturat pericolul. Abia după patru zile s-a gândit cineva să anunțe autoritățile sanitar-veterinare. O echipă de control din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui s-a deplasat la fața locului și a luat măsurile necesare pentru înlăturarea pericolului.
“Marți dimineață, am trimis al Mălușteni o echipă de control și un medic veterinar pentru a face investigații. Au identificat pisica, aceasta fiind în stadiu avansat de putrefacție și nu am mai putut preleva probe din creier, locul unde se localizează rabia. Vom încerca să facem bioproba, dar nu este relevantă. Opt persoane au luat contact cu pisica și toți au fost direcționați către medicul de familie pentru consult, urmând să le dea trimitere la Boli Infecțioase dacă se impunea. Un om a fost mușcat, trei au fost zgâriați și patru a luat contact indirect. Au fost luate o serie de măsuri de protecție și au fost identificate toate animalele din gospodăriile oamenilor care ar fi putut să aibă contact cu pisica. Cel mai probabil, a luat rabia din mediu silvatic (de la animalele sălbatice - n.r.)”, ne-a declarat Mihai Ponea, director executiv adjunct la DSVSA.
Animalele domestice din mai multe gospodării au fost puse sub observație și vor fi monitorizate atent aproximativ două săptămâni, pentru a constata dacă suportă modificări de comportament. Concret, în gospodăriile din zona unde circula pisica turbată sunt 24 de câini, doi cai, două vaci, cinci porci și două pisici. Veterinarul din comună le va verifica de două ori pe zi, timp de 11 zile. Dacă vreun animal va prezenta semne de rabie, va fi sacrificat imediat.
“Lumea trebuie să înțeleagă că situațiile de acest gen sunt extrem de grave. Dacă au luat contact cu un animal turbat trebuie să facă neapărat profilaxia în primele zile, altfel se poate ajunge la deces”, a avertizat Ponea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu