Disperarea împinge la gesturi extreme: Învățător în greva foamei

Barlad Online

Un cadru didactic din comuna Totova a intrat, ieri, în greva foamei pe termen nelimitat. El protestează față de decizia conducerii școlii potrivit căreia soția lui, educatoare, trebuie să plece din grădinița unde a predat vreme de 30 de ani. Învățătorul susține că femeia este bolnavă și nu poate face naveta până la noul loc de muncă. De partea cealaltă, directorul școlii susține că soția învățătorului a obținut un punctaj slab la teste, iar postul pe care și-l dorește a fost ocupat de o educatoare cu punctaj maxim.
Pavel Feraru, învățător la Școala Tutova, a intrat ieri în greva foamei pentru a protesta împotriva conducerii școlii, care a decis să o transfere pe soția sa, Mariana, educatoare, la o grădiniță dintr-un sat component. Înarmat cu o pancartă pe care scrie “Greva foamei din cauza mârșăviilor făcute de directorul Școlii Tutova” și un steag, el s-a postat în centrul Vasluiului.
“Soția mea este educatoare la Grădinița Tutova 1 de 30 de ani. Până acum câteva zile, la acea grădiniță erau două posturi, dar unul s-a desființat. Directorul școlii, Gheorghe Șușnea, a transferat-o, alaltăieri, pe soția mea la o altă grădiniță, la cinci kilometri distanță. Problema e că nu poate face naveta. Are cinci operații și are și fibrilație. Nu poate rezista la navetă. De ce nu a mutat-o pe cealaltă educatoare, că e mai tânără și de numai trei ani în acea unitate? Nu a ținut cont că eu am 45 de ani vechime în aceeași unitate”, ne-a declarat învățătorul de 62 de ani.
Primarul comunei Tutova, Ion Cociorvă, a avut numai cuvinte de laudă despre familia Feraru: “Este o familie respectabilă. Sunt oameni serioși, care au format generații de tineri. Probabil că ea a spus câte ceva care nu a convenit conducerii școlii și de asta o transferă. Sunt acceptați oamenii care nu mârâie”.
Directorul Școlii cu clasele I-VIII Tutova, Gheorghe Șușnea, susține însă că în comună erau șapte posturi de educator, iar două s-au desființat. Toți cei șapte educatori au primit punctaje în urma evaluării activității, iar doi dintre ei, care au obținut notele cele mai mici, au plecat.
“În ianuarie-februarie, s-a constituit o comisie de mobilitate la nivelul unității de învățământ în legătură cu restrângerea de activitate a două doamne educatoare de la grădinițele de pe raza comunei. Din șapte educatoare, trebuiau să plece două. S-a făcut de către comisia de mobilitate un punctaj, că trebuie să existe o ierarhie, și ultimele două au plecat. Tot răul spre bine: ambele au prins posturi în Bârlad. Au rămas cinci educatoare pe cinci posturi”, ne-a declarat directorul.
Cele cinci posturi sunt răspândite astfel: un post la grădinița din centru - Tutova 1, unul la Tutova 2 (pe la Gara Tutova), două în satul Bădeana și unul la Crivești.
“Metodologia spune să se respecte ordinea punctajelor pentru a se face o ierarhie. Doamna cu cel mai mare punctaj a ales Tutova 1, următoarea a ales Tutova 2, la 2 km spre gară, a treia Bădeana. Pe poziția a patra a fost această doamnă Feraru. Ea și-a ales grădinița Tutova 1. Da’ cum să vă alegeți, doamnă, acest post, dacă a fost ales de educatoarea cu punctajul cel mai mare, i-am spus eu. «Nu, că eu de aici nu plec, că sunt bolnavă», a spus ea. Păi, și doamna asta e bolnavă, e operată acum două luni. Doamna Feraru invocă faptul că mai are doi ani până la pensie, dar ăsta nu este criteriu prevăzut nicăieri. Fiind pe locul patru, avea două posibilități: ori să aleagă postul de la Bădeana, la trei kilometri pe șosea, ori pe cel de la Grădinița Crivești, care este la doi kilometri pe șosea, cu posibilitate de transport extraordinară. Circulă foarte des microbuzele. Nu pot să judec pe nimeni. Fiecare face ce vrea, dar de la a respecta legea și până la greva foamei... Eu am respectat metodologia, altă departajare nu poate exista, iar criteriile umanitare se aplică numai în cazul egalității de puncte”, a încheiat directorul.
Învățătorul susține că va rămâne în greva foamei până i se va rezolva problema.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu