Bibliotecarul criminal, scos de sub urmãrire penalã!

Barlad Online

Dacian Andrei Serban, bibliotecarul de la Scoala Perieni care, pe 18 iulie, si-a mãcelãrit tatãl cu o secure, nu va face nicio zi de închisoare pentru fapta sa abominabilã. Desi era cercetat penal pentru infractiunea de omor calificat, pentru care putea primi între 15 si 25 de ani de închisoare, procurorul care a instrumentat cazul a dispus scoaterea lui de sub urmãrire penalã, întrucât psihiatrii au stabilit cã nu are discernãmânt. În timp ce tatãl sãu, fost primar al comunei si director al Scolii Perieni, zace în mormânt, «mãcelarul» va sta mult si bine într-o clinicã psihiatricã.
Dupã mai bine de trei luni, a fost datã rezolutia în cazul bibliotecarului Scolii Perieni, care era cercetat pentru infractiunea de omor calificat. Este vorba despre Dacian Andrei Serban, în vârstã de 28 de ani, care, la jumãtatea lunii iulie, i-a luat viata propriului tatã dându-i cu securea în cap. În ciuda acestui lucru, tânãrul nu a fost retinut si, ulterior, arestat preventiv, asa cum se procedeazã în astfel de cazuri. Acesta a fost dus direct la Vaslui si internat la sectia de Psihiatrie din cadrul Spitalului Jude- tean de Urgentã, pentru a fi expertizat psihiatric. Se stia încã din 2009, anul în care s-a pensionat pe caz de boalã de la Centrul Militar Iasi, cã tânãrul fusese diagnosticat cu „tulburare psihoticã acutã paranoidcatatonicã“, o afectiune psihicã gravã. Cum în lunile iulie si august medicii psihiatri au fost în concediu, expertiza care îsi propunea sã stabileascã dacã Dacian Serban avea discernãmânt atunci când i-a dat cu securea în cap tatãlui a fost decalatã pentru lunile septembrie-octombrie. Rezultatul a venit abia în urmã cu circa douã sãptãmâni, specialistii de la Spitalul Judetean constatând cã fostul bibliotecar al Scolii Perieni este schizofrenic si cã nu stia ce face atunci când a comis crima. Din acest motiv, procurorul de caz a dispus scoaterea sa de sub urmãrire penalã. „Chiar de pe 18 iulie, când a comis fapta, învinuitul a fost internat la sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui. În urma expertizei medico-legale psihiatrice, s-a constatat cã suferã de schizofrenie paranoidã si cã a comis fapta fãrã discernãmânt. Din acest motiv, prin rezolutia procurorului, s-a dispus scoaterea de sub urmãrire penalã a învinuitului, cercetat pentru infractiunea de omor calificat. De asemenea, a fost sesizatã instanta de judecatã, în spetã Tribunalul Vaslui, în vederea luãrii mãsurii de sigurantã a internãrii întrun centru medical. Mãsura este propusã si de comisia de expertizã medico-legalã psihiatricã“, nea declarat Alice Ruja, procuror în cadrul Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui si procurorul de caz.
Nebun cu acte în regula
Aceasta a precizat cã expertiza psihiatricã aratã cã Dacian Serban avea atât halucinatii auditive, cât si vizuale. În raport se aratã cã tânãrul a povestit medicilor cã auzea voci care îi spuneau sã-l omoare pe tatãl sãu si cã, dupã ce i-a crãpat capul cu securea, s-a simtit eliberat. De asemenea, a spus psihiatrilor cã îl vedea pe tatãl sãu stând în genunchi si cerându-i sã-l omoare. „În februarie 2009, când era cadru militar în Iasi, a avut un prim episod psihotic. I s-a prescris tratament ambulatoriu, însã nu s-a vindecat. Apoi a fost internat la Clinica de Psihiatrie din Târgu Mures, cu diagnosticul «tulburare psihoticã acutã paranoid-catatonicã», iar dupã externare, i s-a recomandat tratament si control psihiatric periodic. Însã, mama lui spune cã nu lua mereu medicamentele si cã, atunci când nu respecta tratamentul prescris, avea pierderi de memorie si nu stia ce face. Chiar înainte de a comite fapta, a fost la Iasi pentru patru zile. Mama i-a pus în pachet si medicatia, însã nu se stie dacã si-a luat-o zilnic. Probabil cã nu, din moment ce a venit acasã si l-a omorât pe tatãl sãu“, a completat procurorul Alice Ruja. Desi se aflã încã internat la spitalul din Vaslui, magistratii Tribunalului Vaslui vor decide unde va urma sã fie spitalizat si la ce perioade de timp va fi expertizat psihiatric, pentru a se stabili dacã are sanse de vindecare si reintegrare în societate sau nu.
«L-am macelarit pe tata!»
Reamintim cã, în seara zilei de 18 iulie, fostul primar si director al Scolii de Arte si Meserii Perieni, profesorul Mihai Serban, în vârstã de 63 de ani, a fost omorât de fiul sãu. Pãrintele, sotia acestuia si fiul s-au deplasat la o lizierã de salcâmi, aflatã într-o râpã adâncã, pentru a face araci. Sotia a rãmas la margine, asteptându-i pe cei doi. La un moment dat, a apãrut numai tânãrul, care i-a spus mamei sale cu zâmbetul pe buze: „L-am mãcelãrit pe tata! I-am dat cu securea în cap!“. Politistii aveau sã descopere cã cele spuse de bibliotecar sunt adevãrate, acestia gãsindu-l pe bãrbat în râpã, plin de sânge în zona capului si cu materie cenusie împrãstiatã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu