In octombrie a avut loc cea mai mare scumpire a apartamentelor din ultimii 4 ani. Vezi cu cat au crescut preturile

Barlad Online
     
Pe anumite segmente, locuinţele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu 12 luni.
Luna octombrie a adus o creştere a preţurilor apartamentelor din aproape toate marile oraşe ale ţării. Astfel, valoarea Indicelui naţional www.caut-imobiliare.ro pentru luna trecută – 984 de euro pe metru pătrat util – este cu 2,2% mai mare decât cea înregistrată în septembrie. Aceasta este cea mai mare ajustare lunară înregistrată în ultimii patru ani, potrivit monitorizării realizate de www.caut-imobiliare.ro. “După trei luni consecutive de scădere, în care s-au înregistrat valori minime record ale preţurilor apartamentelor în mai multe din oraşele analizate, Indicele www.caut-imobiliare.ro calculat la nivel naţional raportează o valoare în creştere aproape liniară. Ba mai mult, trendul a fost suficient de puternic pentru ca în Braşov sau Cluj-Napoca, pe anumite categorii – vechi cu una şi două camere în Braşov, vechi şi noi în Cluj-Napoca -, preţurile apartamentelor să fie mai mari acum decât în urmă cu 12 luni. Pe de altă parte, la Timişoara, cu o valoare medie de 776 de euro pe metru pătrat util, asistăm din nou la atingerea unui prag minim al ultimilor ani în ceea ce priveşte preţurile cerute de proprietari”, subliniază Florin Ciobanu, directorul general al www.caut-imobiliare.ro. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu cerut pentru apartamentele din România este cu 3,8% mai mic – aceasta fiind una din cele mai mici diferenţe calculate la un interval de 12 luni, de la începutul crizei încoace.

Apartamentele din Capitală, mai ieftine cu 4,2% decât în 2011 În Bucureşti, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi şi vechi a crescut în luna octombrie până la 1.131 de euro pe metru pătrat util, valoare cu 0,4% mai ridicată decât cea din luna precedentă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Indicele www.caut-imobiliare.ro pentru Bucureşti arată o valoare mai mică cu 4,2%. Pe segmentul apartamentelor noi, Indicele www.caut-imobiliare.ro a ajuns la valoarea de 1.277 de euro pe metru pătrat util, în scădere cu 0,9% faţă de septembrie, dar în creştere cu 7,3% faţă de octombrie 2011. Locuinţele din blocurile vechi, pe de altă parte, s-au scumpit în ultima lună cu 0,4%. Cu o valoare medie de 1.054 de euro pe metru pătrat util, acestea sunt cu 4,3% mai ieftine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Braşovul este oraşul în care apartamentele s-au scumpit cel mai mult în ultima lună. Preţul mediu cerut pentru locuinţele noi şi vechi a atins în octombrie valoarea de 855 de euro pe metru pătrat util, cu 1,3% mai mult decât în septembrie şi cu 0,4% mai mult faţă de intervalul similar din 2011. Apartamentele noi braşovene s-au apreciat în ultimele treizeci şi una de zile până la o medie de 942 de euro pe metru pătrat util. Locuinţele vechi, pe de altă parte, au ajuns la o valoare medie de 841 de euro pe metru pătrat, în stagnare faţă de luna trecută şi în scădere cu 1,2% faţă de în urmă cu 12 luni.

Locuinţele vechi din Cluj, aproape la aceleaşi preţuri ca anul trecut Şi în Cluj-Napoca Indicele www.caut-imobiliare.ro a consemnat o creştere în ultima lună, dar ceva mai temperată, de 0,3%, până la o medie de 924 de euro pe metru pătrat. Valoarea actuală este practic similară cu cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Apartamentele noi din oraşul de pe Someş s-au scumpit cu 2,9% în ultimele treizeci şi una de zile, până la 837 de euro pe metru pătrat util – nivel cu 1% mai ridicat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Apartamentele vechi din oraş au ajuns la valoarea de 974 de euro pe metru pătrat util în ultima lună, în scădere cu 1% faţă de septembrie şi cu 0,3% faţă de octombrie 2011.

În Constanţa, Indicele www.caut-imobiliare.ro a atins valoarea de 873 de euro pe metru pătrat util în octombrie, cu 0,1% mai mult decât în luna precedentă şi cu aproape 7% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. La apartamente noi a avut loc o scădere lunară de 0,6%, până la 890 de euro pe metru pătrat util. Această valoare este cu 4,3% mai mică decât cea consemnată în octombrie 2011. Locuinţele din blocurile vechi, pe de altă parte, s-au scumpit cu 0,2% în luna octombrie, până la 869 de euro pe metru pătrat util. Preţurile actuale sunt cu 7% mai mici decât în urmă cu 12 luni.

Timişoara, excepţia de la regula scăderilor Timişoara este singurul mare oraş din ţară unde preţurile apartamentelor au scăzut în octombrie. Aici, valoarea Indicelui www.caut-imobiliare.ro, de 776 de euro pe metru pătrat util, este cu 0,5% mai mică decât cea consemnată în septembrie. Totodată, aceasta este şi cea mai mică valoare înregistrată pe piaţa rezidenţială din Timişoara de la începutul crizei şi până în prezent. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile apartamentelor din Timişoara sunt mai mici cu 4%. În octombrie, preţul mediu solicitat pentru locuinţele noi din oraş a ajuns la 865 de euro pe metru pătrat util, cu peste 2% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 1,6% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Apartamentele vechi au ajuns la o valoare de 763 de euro pe metru pătrat util, cu 0,3% mai puţin decât în septembrie şi cu 4,1% mai puţin decât în urmă cu 12 luni.

În Ploieşti, Indicele www.caut-imobiliare.ro indică, pentru luna octombrie, o valoare medie de 827 de euro pe metru pătrat util, în creştere cu 0,2% în ultima lună. Faţă de luna octombrie 2011, preţurile solicitate în prezent sunt mai mici cu 5,5%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu