Alt preot fugãrit de Episcopie!



Urgia lui Corneliu!
NECAZ Supãrare mare pentru husenii care obisnuiesc sã meargã la Mãnãstirea “Schimbarea la fatã” si cãrora pãrintele Timotei Condurache le era duhovnic! De putinã vreme, acesta nu mai este de gãsit la locasul sfânt, iar în locul sãu a fost adus un alt preot. Gurile rele spun cã pãrintele Timotei ar fi intrat (si el) în dizgratia conducerii Episcopiei, care l-ar fi înlãturat din Mãnãstirea “Schimbarea la fatã”!
“De mai mult de o lunã de zile, noi, credinciosii care mergem la Mãnãstirea <<Schimbarea la fatã>>, din municipiul Husi, si care ne-am atasat de duhovnicul nostru, pãrintele Timotei, un om extraordinar de bun si de harnic, suntem foarte mâhniti de faptul cã, într-o zi, fãrã nicio explicatie din partea nimãnui, Sfintia Sa a fost gonit din mãnãstire. Noi nu am stiut si nu stim nimic despre el nici acum. Am auzit tot felul de povesti, cum cã ar fi fost betiv sau ar fi fãcut alte pãcate, pe care nu vrem sã le spunem, iar din acest motiv ar fi fost dat afarã de conducerea Episcopiei. Dar noi nu credem asa ceva, pentru cã îl stiam pe pãrinte bolnav de diabet si nu era deloc betiv. Iar dacã era nevrednic, nu mai fãcea gospodãria care este la deal, la Dobrina. Noi cerem sã stim ce se întâmplã cu pãrintele Timotei, care ne este duhovnic de atâta timp. De ce ne sunt mereu goniti preotii de care ne atasãm?”, au scris într-un memoriu, câtiva huseni, recunoscuti pentru fidelitatea cu care, duminicã de duminicã, merg la slujba din acest locas.
Pãrintele Tomotei nu mai este în Episcopia Husilor!
Într-adevãr, în mãnãstirea de pe dealul Dobrinei, în ultima perioadã, conducerea Episcopiei a fãcut o serie de schimbãri. În locul pãrintelui Timotei Condurache a fost adus un alt preot, din Mãnãstirea “Alexandru Vlahutã”. “Este si acesta un preot cuminte si bun. Se poartã frumos, slujeste cu multã credintã, este blajin, nu avem nimic cu el. Numai cã duhovnicul nostru era pãrintele Timotei si mãcar sã stim unde este si de ce a fost înlãturat. Noi credem cã a fost gonit, altfel nu avea de ce pleca”, insistã credinciosii. Episcopia Husilor, prin vocea pãrintelui Marin Tudoricã, a formulat, ieri, un rãspuns, însã el nu cuprinde si motivele pentru care pãrintele Timotei i-a supãrat pe superiorii ierarhici: “Pãrintele Timotei Condurache a fost transferat la o altã mãnãstire din cadrul Episcopiei Husilor. Dupã aceastã transferare, Preacurcernicia Sa a solicitat printr-o cerere scrisã, din motive personale, mutarea la o altã mãnãstire din cadrul Arhiepiscopiei Romanului si Bacãului”, a precizat, ieri, pãrintele secretar, Marin Tudoricã, reprezentat al Episcopiei Husilor.
Alteta Sa, Principesa Margareta, impresionatã de frumusetea Mãnãstirii “Schimbarea la fatã”!
Husenii stiu despre pãrintele Timotei Condurache numai lucruri bune si, tocmai de aceea, nu le este usor sã înteleagã ce se întâmplã. Pe principiul “omul sfinteste locul”, pãrintele, împreunã cu maicile din mãnãstire, a fost cel care a gospodãrit ani la rând aceastã asezare. Mai mult decât atât, el este cel care a luptat enorm prin instantele judecãtoresti, atunci când o anume familie Vânãtoru a venit sã revendice terenul si casa filosofului Mihai Ralea, pe care s-au amenajat chiliile mãnãstirii si s-a ridicat sfânta bisericã. S-a ajuns chiar la ziua executãrii silite, însã numai o minune a fãcut ca situatia sã fie evitatã. În cele din urmã, locasul a fost salvat, pentru bucuria husenilor. Printr-o sârguintã apreciatã de localnici, împreunã cu maicile, pãrintele Timotei a reusit sã îi dea asezãrii o frumusete deosebitã, amplificatã, i-adevãrat, si de zona deosebitã în care se aflã. Mãnãstirea, pe lângã rolul sãu religios, a reusit sã devinã o carte de vizitã pentru întreaga zonã. Orice musafir de seamã care poposea în “orasul dintre vii” era (si este!) adus de primarul urbei la Mãnãstirea “Schimbarea la fatã”. De pildã, în 2007, cât încã trãia PS Ioachim Mares, ctitorul ei, a fost vizitatã de Altetele Regale, principesa Margareta si principele Radu, care au complimentat cu cele mai alese cuvinte tot ceea ce au vãzut aici. Într-una din fotografiile rãmase amintire, pãrintele Timotei, ca o gazdã primitoare, stã chiar lângã principesa Margareta.
“PS Ioachim Mares le-a dãruit husenilor aceastã bijuterie pentru suflet”!
EMBLEMÃ La Mãnãstirea “Schimbarea la Fatã”, lãcas ridicat deasupra Husului, în marginea pãdurii Dobrina, sute de oameni ajung sãrbãtoare de sãrbãtoare, ca la o “Golgotã” unde îsi gãsesc alinarea. Le este greu credinciosilor sã explice de ce aleg locasul acesta pentru reculegere si de ce urcã, zi de zi, pânã în vârful dealului, când jos, în vechiul trâg, sunt atâtea locsuri gata sã îi primeascã. “Mai multã liniste”, spun unii. “Maicile sunt foarte omenoase, iar pãrintele ne e duhovnic”, spun altii. “Mãnãstirea frumoasã, care privitã din josul celor peste 100 de scãri, pare cã are turlele agãtate de cerul albastru, îi primeste pe toti. Deasupra usii de lemn scrie numele celui care, prin sârguinta sa, le-a dãruit husenilor aceastã bijiterie pentru suflet: Preasfintitul Ioachim Mares”, se mentioneazã pe una din cãrtile de vizitã ale “orasului dintre vii”, la pagina rezervatã Mãnãstirii “Schimbarea la fatã”!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu