Astãzi se împarte sãrãcia lui Buzatu!

Barlad Online

De când e la guvernare nu mai are gura mare!
EMOTII Primarii vasluieni asteaptã cu sufletul la gurã sedinta de CJ de astãzi. Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean, dar si vicepresedintii Vasile Mihalachi si Corneliu Bichinet au negociat ore în sir, de luni încoace, modul în care se vor împãrti banii pe primãrii, mai ales cã formatiunea politicã a celor trei, USL, are cam 75% dintre primãriile din judet. Cam multi primari pentru atât de putini bani, ar spune unii. Si cam au dreptate, câtã vreme primarii din mediul rural au fost înstiintati cã sunt mai putini bani decât pe timpul lui Ungureanu sau Boc, cam cu 20% mai putine fonduri de la buget.
Cei mai multi bani se duc la câteva comune cu mari probleme sociale sau care au în derulare proiecte care necesitã cofinantãri. Este cazul unor comune ca Stefan cel Mare – 5,9 miliarde sau Perieni – 6,5 miliarde, comune în care sunt proiecte mari de infrastructurã care au nevoie de fonduri pentru a fi continuate. Aproape 10% dintre comune vor primi în jur de 5 miliarde de lei vechi fiecare, pentru plata salariilor sau contributii la proiecte cu finantare europeanã, în timp ce 20% vor primi sume cuprinse între 3 si 5 miliarde de lei. Cele mai mici sume le primesc, deloc întâmplãtor!, primãriile care sunt fie de la PDL sau în care primarii sustin politicienii democrat liberali. De necrezut, însã la Drânceni primarul Gelu Pecheanu este pus efectiv la zid de Buzatu pentru cã a sustinut PDL în ultimii ani, asa cã i s-a alocat doar 500 de milioane de lei vechi, bani care îi ajung primarului doar pentru o lunã de zile, la fel cum se întâmplã si la Munteni de Sus! La Gherghesti, un alt primar PDL, Nixon Ibãnescu, aflat la primul mandat, este obligat sã functioneze la nivel de avarie, cu doar un miliard de lei, desi se stie cã sunt mari probleme sociale în zonã. În comuna Poienesti, primarul de la PPDD primeste doar un miliard de lei pentru cã nu trece la Uniunea Social Liberalã, desi si în aceastã localitate sunt oameni care au nevoie de drumuri mai bune sau de canalizãri.
Negrestiul a devenit, brusc, interesant pentru conducerea CJ Vaslui…
Anii trecuti, orasul Negresti era lovit la greu de sefii Consiliului Judetean, care alocau sume neînsemnate de la buget pentru functionarea aparatului propriu al primãriei. An de an, orasul primea în jur de 9-10 miliarde de lei vechi, iar fostul primar Cozma cerea “îndurare” de la cei doi negresteni din fruntea CJ Vaslui, Vasile Mihalachi si Corneliu Bichinet, fãrã prea mare succes. Anul acesta, însã, pentru primarul Voicu se anuntã vremuri ceva mai bune. Primãria de la Negresti va primi cea mai mare sumã din totalul celor 86 de primãrii din judet, peste 17 miliarde de lei vechi, asta având în vedere si proiectul de modernizare a orasului. Municipiile Vaslui si Bârlad vor primi doar câte 5 miliarde de lei, fiecare, cam o treime din bugetul Negrestiului. La fel si orasul Murgeni, care va primi suma de 5 miliarde de lei pentru finantarea cheltuielilor de dezvoltare localã, având în vedere cã în acest oras nu sunt mari proiecte cu finantare europeanã. Dacã la finantarea cheltuielilor primãriilor lucrurile stau destul de prost, cu finantarea lucrãrilor de modernizare a drumurilor comunale si judetene lucrurile stau dramatic. Fiecare din cele 81 de comune primeste, în 2013, câte 100 de milioane de lei vechi, în mod frãtesc, bani cu care primarii abia dacã vor putea cumpãra câteva masini cu piatrã, pe care le vor împrãstia aiurea pe ulite, fãrã niciun efect.
Buzatu, cine mai este vinovat cã nu sunt bani?
Cât timp PDL a fost la guvernare, liderii social-democrati ieseau public si atacau fostele guverne, spunând cã judetul Vaslui nu primeste destui bani. Acum, fãrã sã mai facã zarva de altã datã, liderul PSD din judet, care este si presedintele Consiliului Judetean, recunoaste cã suma pe care Vasluiul o primeste de la Ponta si Antonescu este mai micã, atentie!, cu peste 120 miliarde lei vechi. Este de la sime înteles cã primarii au fost obligati sã primeascã mai putini bani si li s-a spus sã nu se plângã prea mult la populatie, altfel riscã sã fie dati afarã din mãretul USL. Iatã cum spune Buzatu cã a împãrtit fondurile judetului: “Am procedat la consultarea primarilor în sedinte separate în care au fost prezentate toate problemele unitãtilor administrativ teritoriale ale judetului Vaslui, stabilindu-se necesarul de fonduri pentru achitarea arieratelor, sustinerea programelor de dezvoltare localã si a proiectelor de infrastructurã finantate din fonduri europene nerambursabile care necesitã cofinantare. O primã concluzie este cã necesarul de fonduri depãseste de zeci de ori sumele aflate la dispozitia Consiliului Judetean pentru a fi repartizate comunelor, oraselor si municipiilor”, explicã Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui. Din suma primitã de la Guvern, 560 miliarde lei vechi, Consiliul Judetean poate repartiza, prin formule proprii, doar 141 miliarde, restul se împart pe baza unor calcule ale Ministerului de Finante. Tot Consiliul Judetean mai împarte 78 miliarde din cota de impozit pe venit care revine judetului Vaslui, dar si suma pentru drumuri judetene si comunale, 100 miliarde lei.
Anii viitori va fi la fel de multã sãrãcie
Consiliul Judetean face si o prognozã a sumelor care vor reveni comunelor, oraselor si municipiilor în perioada 2014-2016. Praf în ochi, s-ar putea spune, pentru cã majoritatea comunelor vor primi sume foarte mici anul viitor sau în 2015, fatã de necesar. La Zorleni, de exemplu, cea mai mare comunã din judet, fatã de anul acesta, când primãria va primi 5,12 miliarde, se va ajunge în 2016 la o alocare bugetarã nesemnificativã, de doar 5,58 miliarde. Majoritatea comunelor vor primi 100 sau 200 de milioane de lei vechi în plus în anii urmãtori, bani cu care abia dacã se vor putea achita facturile la energie electricã.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu