Chevron, du-te acasă! Revoluția de la Bârlad

Barlad Online

demonstranti_centru1.JPG
Circa 8.000 de bârlădeni au ieșit ieri în stradă și au participat la marșul de protest împotriva exploatării gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice. Localnicilor li s-au alăturat delegați din comunele învecinate, precum și grupuri de militanți din București, Constanța, Buzău și Galați. Participarea extrem de numeroasă a reprezentat un mesaj clar pentru clasa politică: bârlădenilor nu le pasă de intrigile Chevron și sunt hotărâți să-și apere dreptul la viață.
Ieri, Bârladul a transmis încă o dată un mesaj extrem de puternic către cei aflați la cârma țării și celor de la Chevron: oamenii de pe aceste meleaguri sunt categoric împotriva exploatării gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice. Asta au clamat cei peste 8.000 de bârlădeni care au ieșit în stradă și au participat la prima acțiune de protest din acest an îndreptată împotriva fracking-ului, organizată de Grupul de Inițiativă al Societății Civile (GISC).
Cu câteva minute înainte de ora stabilită, 15, oamenii au început să se adune în zona SC Confecții SA. Trebuie spus că nu puțini au fost cei care înclinau să creadă că acțiunea nu se va bucura de o participare numeroasă, îndeosebi pentru faptul că în ultimele zile s-a zvonit că actuala putere va pune piedici marșului de protest. După cum se știe, odată ce a preluat cârma țării, actualul guvern a adoptat o atitudine îngăduitoare față de interesele Chevron. Așa se face că a circulat zvonul conform căruia directorii de școli și licee ar fi fost amenințați să nu dea liber elevilor și cadrelor didactice pentru a participa la protestul de ieri. Ba chiar s-a spus că preoții ar avea interdicție din partea Episcopiei Hușilor.
Bârlădenii nu au băgat însă în seamă amenințările, mai ales că starea de spirit în oraș se tensionase foarte mult în urma penelor de curent de ieri și de alaltăieri. În decurs de o jumătate de oră, în intersecția de la Confecții SA s-au strâns peste 5.000 de oameni. Printre ei s-au numărat și grupuri venite de la Constanța, Tulcea, Vama Veche, Buzău, Galați și București. La marș au putut fi văzute și delegații ale mai multor parohii din Bârlad, precum și din mediul rural (Tutova, Perieni, Crivești, Pochidia, Grivița, Băcești, Codăești etc.), ba chiar și-au făcut apariția și 20 de fani din galeria FC Vaslui, dotați cu fluiere și un banner pe care scria: "Peluza Nord Vaslui, împotriva exploatării!".
"Vindeți gazul pe furiș, pe un pumn de mărunțiș!"
Organizatorii, chiar înainte de a da startul marșului, au anunțat că, la Timișoara, se desfășoară concomitent o acțiune de susținere a demersului bârlădenilor. În jurul orei 15.30, coloana de manifestanți s-a pus în mișcare către centrul orașului. Încet, încet, numărul protestatarilor a crescut, căci la fiecare intersecție li se alăturau alte și alte grupuri. În momentul în care coloana a ajuns în fața primăriei, numărul participanților ajunsese la circa 8.000, mulți "înarmați" cu pancarte și bannere sugestive: "Chevron is the worst american dream! Wake up people!" ("Chevron este coșmarul american! Treziți-vă oameni buni!"); "Go home Chevron!"; "Bârlădeni, salvați viața copiilor!"; "Nu exploatării gazelor de șist!"; "Nu vrem ca sângele strămoșesc sacrificat pentru acest pământ să fie amestecat cu substanțe Chevron!"; "De ce ne ignorați, luând decizii pe furiș? Cerem să fim consultați, cum o spunem pe afiș!"; "În loc să ne consultați, cu Chevron vă faceți frați! Ne vindeți și ne trădați, sănătatea ne-o afectați!"; "Noi dorim apă curată, nu contaminată!"; "Jos trădătorii, vrem referendum!"; "Dacă vine aici Chevron și se apucă să foreze, le vom da dureri în somn, cum a fost pe metereze!"; "Vindeți gazul pe furiș, pe un pumn de mărunțiș!"; "Foc și pucioasă, la robinet la tine acasă!" etc. Cei de la Asociația "România fără ei" au trimis și o delegație, cu banner-ul "Stop exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică! Ponta dă gaze de șist, la fel ca un băsist! Numai trădătorii coabitează!". Și fiindcă tot veni vorba de mesaje cu iz politic, iată că, printre sutele de bannere și pancarte cu mesaje axate pe fracking, s-a strecurat și unul cu un mesaj adresat deputatului Solomon: "Solomon a trădat!". Mai mult, era imprimată și o fotografie a parlamentarului, căreia îi fuseseră atașate două coarne.
Părintele Vasile Lăiu, protopop de Bârlad și membru al GISC, a făcut o precizare: "O spunem cât se poate de serios că noi nu avem nicio treabă cu astfel de manifestări nelalocul lor, cu astfel de acțiuni cu iz politic. Ne dezicem de așa ceva. Pur și simplu, s-au infiltrat printre noi, doar nu puteam să le interzicem să participe. Acțiunea noastră, ca de altfel toate, este apolitică și nu urmărim decât interesul comunității, al oamenilor care au dreptul la o viață sănătoasă și un mediu curat".
Preț de aproximativ 25 de minute, manifestanții s-au oprit în fața Primăriei Bârlad, unde au scandat lozinci anti-Chevron, dar și împotriva autorităților locale. Generalul în rezervă Nicolae Rotaru, membru al GISC, a anunțat că marșul de ieri este doar o primă acțiune de protest pe anul acesta. Un lucru se desprinde cât se poate de clar în urma acțiunii de ieri: societatea civilă bârlădeană și comunitățile locale din mediul rural sunt hotărâte să lupte din răsputeri împotriva fracking-ului, indiferent de mofturile politicienilor. Iar participarea numeroasă de ieri este o altă palmă pe care bârlădenii o dau celor care ar trebui să le reprezinte interesele!

Sursa:  obiectivdevaslui.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu