Bârlãdenii protesteazã, Chevron si Guvernul îsi vãd de treabã!

Barlad Online


REACTIII POLITICE Fostul senator de Bârlad, Vasile Pintilie, presedintele PDL Bârlad, a trimis ieri un comunicat de presã la redactie, referitor la evenimentele din 27 februarie, când sub organizarea GISC Bârlad a avut loc un mars de protest împotriva exploatãrii gazelor de sist din zona Bârlad. De asemenea, si deputatul de Bârlad, Tudor Ciuhodaru, a fãcut o interpelare pe aceastã temã, a exploatãrii gazelor de sist în zona Bârlad, cãtre primul ministru Victor Ponta, care a rãmas pânã acum fãrã rãspuns. În tot acest timp, Chevron îsi vede de treabã, anuntând începerea explorãrilor în zona Bârlad din a doua jumãtate a acestui an!
Vã reaminitim cã la acest protest au participat peste 8000 de persoane. “Evenimentele desfãsurate la Bârlad, privind opozitia opiniei publice în privinta exploatãrii gazelor de sist, au scos în evidentã câteva elemente care trebuie mentionate. În primul rând transmit sincere felicitãri membrilor GISC (Grupul de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad) pentru care am un deosebit respect. Mã bucur cã, în sfârsit, au înteles cã manifestãrile de acest fel nu trebuie asociate cu politica si cu oamenii politici chiar dacã unii dintre ei au simulat un anumit sprijin moral si logistic. Si aici fac referire, asa cum am remarcat în desele interventii publice, la oamenii politici din USL de la nivel local si national. Comportamentul insidios al acestora fatã de îngrijorãrile legitime ale locuitorilor zonei noastre a reusit sã-i inducã în eroare pe o mare parte dintre ei. Pozitionarea ulterioarã a politicienilor USL-isti fatã de problema gazelor de sist a scos la ivealã faptul cã ei au dorit sã valorifice prin manipularea opiniei publice intentiile de vot ale electoratului la alegerile locale si parlamentare din 2012. Sper cu sinceritate cã populatia Bârladului va reusi în viitor sã se delimiteze de asemenea oameni si prin votul lor sã-i elimine din viata politicã.”, a precizat ex-senatorul Vasile Pintilie.
Ciuhodaru: “Ce pozitie aveti, domnule prim ministru, în privinta exploatãrii gazelor de sist din România?”
Medicul deputat de Bârlad, Tudor Ciuhodaru, a depus si el o interpelare la Parlamentul României, nr. 34B/20.02.2013, prin care cere primului ministru Victor Ponta sã îi rãspundã la câteva întrebãri legate de gazul de sist si exploatarea lui în România. “Domnule prim ministru, care este pozitia dumneavoastrã privind exploatarea gazelor de sist din România? Vã rugãm sã ne precizati cum va evolua acest domeniu în judetul Vaslui si care este atitudinea guvernului fatã de compania Chevron? Care sunt riscurile medicale pentru cei aflati în zonele de exploatare a gazelor de sist? Vã invitãm sã adresati aceste rãspunsuri bârlãdenilor în data de 27 februarie la marsul de protest împotriva gazelor de sist.”, a specificat în interpelare deputatul Tudor Ciuhodaru. Rãspunsul pentru bârlãdeni din partea premierului Victor Ponta este deocamdatã unul singur: acordul cu Chevron este semnat si parafat, iar în a doua parte a anului 2013, din punctul de vedere al Guvernului, CJ Vaslui si al deputatului Adrian Solomon, care si-au dat acordul pentru începerea explorãrilor rezervelor de gaze de sist în perimetrul Bârlad-Vaslui-Negresti, compania Chevron va da startul fracturãrii hidraulice în vederea stabilirii cantitãtii de gaze de sist existente.
Chevron îsi vede de treabã!
Indiferent cât ar tipa ecologistii, bârlãdenii, politicienii din Opozitie, românii în general, împotriva exploatãrii sau a explorãrii gazelor de sist, cei de la Chevron îsi vãd nelinistiti de treabã, pentru cã au un sprijin puternic din partea USL si a guvernului Ponta 2 în spate! Mentionãm cã explorarea se face tot prin metoda fracturãrii hidraulice ce se va face cu substante explozibile. Compania Chevron intentioneazã sã înceapã în a doua jumãtate a acestui an forarea unui put de explorare la perimetrul de gaze de sist de la Bârlad si va initia studii seismice pentru cele trei perimetre din judetul Constanta. “Trebuie sã obtinem vreo nouã avize de la diverse institutii ale statului în baza cãrora ne vor fi eliberare autorizatiile de constructie necesare pentru zonele de prospectare”, a afirmat Tom Holst, managerul Chevron pentru România. “Operatiunile de prospectare vor dura între trei si cinci ani, dupã care compania Chevron si Guvernul României vor evalua rezultatele acestui studiu. Dacã se vor gãsi cantitãti fezabile, atunci Chevron va începe exploatarea. O productie dureazã, în medie, 25 de ani, deci un proiect de lungã duratã”, a adãugat Holst. Chevron detine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad si trei perimetre în judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu