NU hotãrât fracturãrii hidraulice: dacã la altii se poate, la noi de ce nu?

Barlad Online


INTERESANT Despre fracturarea hidraulicã si despre dezastrele ecologice produse prin aceastã metodã de exploatare a gazelor de sist, stie aproape toatã lumea. Dar despre faptul cã, surprinzãtor, România a devenit «raiul» Chevronului si al altor companii petroliere care vor sã extragã gazul din pãmântul tãrii si cã aceste zãcãminte sunt cãutate exact pe locurile în care harta hidrologicã a tãrii aratã cã existã apã, nu prea se stie. Dar despre faptul cã în lume aceastã metodã este interzisã în multe tãri, care fie au introdus moratorii, fie au dat legi care sã interzicã exploatarea prin aceastã metodã, din nou, nu se stie. Ne-am propus astãzi sã vã informãm despre locurile unde este interzisã metoda, sã vã redãm si câteva comentarii ale celor care au reactionat la materialele prezentate în ultimele editii, adicã reactiile la atitudinea de intimidare a celor din Grupul de Initiativã al Soceitãtii Civile din Bârlad.
Reactiile cetãtenilor referitoare la fracturarea hidraulicã prin care se doreste a fi exploatate gazele de sist nu au întârziat sã aparã, mai ales dupã ce au început intimidãrile asupra membrilor GISC din Bârlad. Pe reteaua de socializare Facebook, s-au creat grupuri întregi care informeazã pe cei interesati despre pericolele acestei metode de exploatare. Ba mai mult, pe platforma nationalã a unei retele de televiziune a apãrut un material care a preluat articolele prin care am arãtat cum se încearcã intimidarea preotilor si a membrilor GISC de cãtre politia localã, primar, deputat din Bârlad. Ne-am gândit cã este benefic sã vã prezentãm aceste reactii si informãri, pentru a fi si dumneavoastrã informati si, evident, pentru a putea lua o decizie: alãturi în lupta pentru viatã sau alãturi de mincinosii din politica româneascã, de cei care si-au vãzut interesul – au preluat puterea si acum vor sã aprobe exploatarea, devenind “prietenii frakingului”.

Comparati harta hidrologicã cu cea a perimetrelor de exploatare a gazelor!
“Sisturile sunt acolo unde a fost apã în erele geologice vechi. Acolo unde au fost mãri în vechime au existat si resturi biologice marine îngropate în straturile de pe fundul mãrilor. Aceste resturi biologice, odatã acoperite de aluviuni, s-au descompus anaerob si au generat, în timp, hidrocarburile. Dacã la noi bazinele hidrografice se suprapun cu zonele în care au fost vechile mãri, înseamnã un ghinion în plus”, aratã un bârlãdean pe reteaua de socializare Facebook. Priviti si comparati cele douã hãrti!
Reactii ale cititorilor nostri!
“A ajuns Solomon, un needucat, dar ales de noi (multi si prosti), sã facã ce vrea în acest oras. Oameni din primãrie confirmã cã el dã ordine, iar primarul Constantinescu le duce la îndeplinire cum i se indicã (oare de ce se lasã cãlcat în picioare?). Dacã noi bârlãdenii nu vom sprijini initiativele GISC, atunci ne meritãm soarta. Haideti la primãrie sã depunem zeci si sute de cereri, sã vedem si noi de ce ni se refuzã acest drept democratic de a protesta, mai ales cã o facem în scopul apãrãrii vietilor noastre si ale copiilor nostri. Dumneavoastrã, membrii PSD, nu vã este rusine cu asemenea fapte ale presedintelui PSD, nu vã este rusine sã mai iesiti pe stradã?! Oare nu vã pasã cã putem ajunge ca cei din Ecuador, Nigeria sau Kazahstan? Nu tineti la viata copiilor dumneavoastrã? TREZITI-VÃ BÂRLÃDENI! Dacã mai aveti un dram de ratiune, dragoste pentru urmasii dumneavoastrã si vlagã în voi, solicitati si voi aprobãri pentru mitingul din 4 aprilie, ziua nationalã a luptei antifracturare! Ar fi rusinos sã-i vedem în stradã pe cei din Constanta, Bucuresti, Oradea, Cluj si Timisoara (care au anuntat deja mitinguri de protest ), iar bârlãdenii sã se ascundã în case!” (Doru)
“Domnule Solomon, cã vreti, cã nu vreti “Regina” este cu cel putin 7 clase peste domneavoastrã. Trebuie sã întelegeti cã nu existã fracturare curatã asa cum ati pomenit într-un filmulet de mai jos. Faceti presiuni la domnul Buzatu sã interzicã fracturarea asta blestematã în Vaslui. Lumea e supãratã pe dumneavoastrã pentru cã v-ati sucit. Ati fãcut o gresealã imensã de v-ati luat de domnul Lãiu. Dacã nu sunteti în stare sã ne apãrati interesele, plecati si lãsati pe altii sã o facã. Vã provoc la un dialog televizat si civilizat fatã în fatã, sã vedem cum vã descurcati”, scrie Cel care se revoltã.
La ei se poate, la noi, de ce nu?
IRLANDA Acum douã zile, ministrul irlandez pentru resurse naturale, Fergus O’Dowd, a confirmat cã douã companii, Tamboran si Enegy Oil, au aplicat pentru licente, iar ministerul le va evalua. Dar luarea în considerare a aplicatiilor va rãmâne în stand by pânã la publicarea cercetãrii Agentiei pentru Protectia Mediului pe aceastã temã. Având în vedere cã studiul EPA va fi publicat în 2015, licentele de explorare nu vor fi acordate mai devreme de aceastã datã. Acest moratoriu este o mare victorie pentru activistii din Irlanda. Recent, Good Energies Alliance Ireland a organizat o campanie intensã de scrisori cãtre guvern prin care au solicitat sã nu se mai acorde licente care permit fracturarea hidraulicã. “Suntem încântati de aceastã mãsurã. Aratã puterea campaniei care, prin eforturile noastre, a influentat guvernul sã se retragã din eliberarea de licente de explorare care ar da companiilor dreptul de a fora”, se aratã într-un comunicat al activistilor care au acum doi ani la dispozitie sã creascã gradul de constientizare la nivel national pentru a opri complet fracturarea hidraulicã.
Preotii din Bârlad s-au trezit, la rândul lor, cu o vizitã surprizã a primarului Constantin Constantinescu si a deputatului Adrian Solomon, chiar în timpul unei sedinte. “Am avut, sã spunem asa, surpriza, sã vinã în sedinta noastrã domnul Solomon si domnul primar care si-au prezentat un punct de vedere cum cã noi am fi manipulati”, a declarat, într-o conferintã de presã, protopopul de Bârlad, Vasile Lãiu. Scopul vizitei era de a-i determina pe preoti sã nu se mai implice în protestele împotriva exploatãrii prin fracturare hidraulicã a gazelor de sist.
În presa localã (din Vaslui) mai puteti citi, deocamdatã, astfel de stiri (aici). Cititi-le repede, salvati link-urile si copiati-le. Aceeasi experientã din cazul Rosia Montanã îmi spune cã, în curând, astfel de articole or sã se rãreascã pânã cãtre extinctia lor, înlocuite fiind, fie de reclamã, fie de declaratii ale unor ONG-uri si sindicate si grupuri “independente” care se vor forma peste noapte pentru a sustine marea investitie caritabilã a Chevron în România. Iar dacã or sã se mai încãpãtîneze unii jurnalisti sã publice si articole critice, presimt cum brusc, ziarele în discutie vor rãmâne fãrã publicitate (de la alte firme, dependente de bani publici). E o previziune care as dori sã fie infirmatã, dar n-as paria pe asta.” – semnat Mihai Gotiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu