Se întoarce roata. Urmaşul lui Băsescu nu va fi uselist

Barlad Online

Ploiești. Bloc de pensionari. În decembrie, la secția de votare din spatele blocului, s-a votat 65% USL. Acum, trei pensionari siderați privesc tabelul cu întreținerea pe ianuarie. Sînt șocați. Niciodată, după decembrie 1989, nu au plătit atît de mult. O singură persoană (văduv) în două camere are de plătit cam 5 milioane. Înjură. Inutil să spun pe cine.
București. Farmacie în Berceni. Doi bătrîni intră cu greu. Scot din buzunare rețete motolite și se interesează de prețuri. Ajung, în cele din urmă, oftînd, la o soluție - cumpără acum unele medicamente, altele le vor cumpăra peste cîteva săptămîni. Pînă li se fac pachețelele cu medicamente comentează: ”I-am votat, luaia-ar dracii! I-am crezut. Proști am fost!”.
Brăila. Carrefour. Lume aliniată la cozi, la casele de marcat, cu cărucioare mai pline sau mai goale, după nevoi și posibilități. Încă nu a dat Mircea Diaconu afară Carrefour-ul din țară, așa că încă mai putem sta la cozile astea. Un domn și o doamnă, probabil soția. Între două vîrste. Ea: ”Toate s- au scumpit.” El: „Ne-au păcălit, ce să mai zicem...„ La Brăila, USL a închis toate colegiile cu scoruri care variau în jur de 60%.
București. Ponta dă din nou perle din puțul gîndirii sale economice. Anunță reduceri de 15% la cheltuielile de personal. Un prieten, important șef de multinațională, îmi telefonează: ”Nu pricep ceva: de ce naiba a mai mărit salariile bugetarilor în noiembrie-decembrie dacă le taie iar în martie-aprilie?” Rîde trist. Sigur că a înțeles și el de ce.
Toate aceste întîmplări le-am putut consemna în ultima lună, în diferite locuri în care, din întîmplare, m-am aflat. Televizoarele anunță, fără tragismul disperat din vremea lui Boc desigur, ce se întîmplă la Oltchim și în alte părți. E limpede, aceste mișcări de profunzime ale opțiunilor populare se vor vedea, în curînd, și în sondaje. Nu acum și, cred, nu înainte de toamna acestui an. Dar retragerea simpatiei electoratului din dreptul USL se va produce. Capete lucide de la vîrful alianței socialiste deja înțeleg asta. Spre deosebire de ceea ce trăiam noi, în PDL, cu ani în urmă, ei nu se îmbată cu iluzii. Noi credeam că, pînă la urmă, poporul va înțelege că am făcut ce trebuia și va vedea că opozanții noștri n-au soluții. Aiurea. Votul din decembrie 2012 a dovedit altceva. Că setea de răzbunare și resentimentul bat orice. USL, în latura lui lucidă, știe asta. Și se așteaptă la asta. Iar destrămarea USL, care se va produce cînd se va produce, va fi o abilă mișcare politică menită să năucească electoratul în fața întrebării „pe cine să sancționăm, acum, la vot, pentru că ne-a păcălit: pe PSD sau pe PNL?”.
Evident, USL e pregătit să facă față acestui revers de simpatie, inclusiv prin ruperea alianței. PDL și partidulețele din opoziție, nu par a fi pregătite. Ele așteaptă, naiv, să le urce ”valul”. Și vor fi șocate cînd vor afla că așa ceva nu se întîmplă. Cine va primi simpatia celor care vor să ardă USL rămîne, încă, o necunoscută. Părerea mea este că, dacă grupul politic de opoziție s-ar fi profilat deja, simpatia pentru el ar fi început să crească. Lipsa unui opozant clar întîrzie procesul de transformare a simpatiei față de USL în simpatie pentru altcineva. Oamenii nu au, încă, unde să-și plaseze sentimentele.
După părerea mea, prima reevaluare majoră din partea electoratului se va putea vedea la prezidențialele din 2014. Acolo, candidatul dreptei va putea cîștiga în fața oricărui candidat al stîngii cu o singură condiție: dreapta să aibă un candidat unic. Ne-am obișnuit cu ideea că dreapta nu are prezidențiabil și, din cînd în cînd, ne aducem aminte de asta cu îngrijorare. Dar nici stînga nu stă foarte bine. În afară de Crin Antonescu, un candidat care cu greu va mai fi competitiv peste un an și jumătate, e greu de găsit la stînga un candidat natural. Unde mai pui că, în campanie, Antonescu se va prezenta drept candidat al dreptei, ceea ce va năuci complet și electoratul și mașinăria de partid a PSD.
Sorin Oprescu? Să fim serioși, este un politician mult supraestimat. Vă aduc aminte contraperformanța sa de la prezidențialele anterioare. Oprescu este doar un bătrînel miștocar, incapabil să spună ceva serios. Cam puțin ca să cîștigi președinția României, în condițiile în care, slavă Domnului, voturile decisive vin din afara Bucureștilor. Geoană? Lăsați-mă să rîd! Victor Ponta? Va fi mai ușor de învins decît credem. Simpatia pentru el are un unic temei: antipatia pentru Băsescu. El este plăcut în măsura în care a dovedit că este barosul care îl lovește cel mai tare pe Băsescu. Atît. Un candidat relaxat, simpatic în sine și stăpîn pe mesajul său politic îl învinge pe Ponta. Un candidat încrîncentat, contondent, arțăgos sau unul complicat și plictisitor nu va avea, totuși, prea mari șanse.
Așadar, perspectiva nu e rea pentru dreapta. Rămîne să vedem ce fac oamenii politici ziși de dreapta cu aceasta perspectivă.

Sursa: EVZ

Un comentariu:

  1. GUNOIUL ASTA SI-A SCHIMBAT - "IDEOLOGIA SI DOCATRINA' -?- CE BINE I-AR STA ACESTEI SCURSURI HUMANOIDE - INTR-UN LAGAR DE MUNCA FORTATA PENTRU RECONSTRUCTIA TARII DISTRUSE DE HAITA DIN CARE PROVINE DUPA CARE - INTR-O SECTIE SPECIALA DE EXTERMINARE - AM ZIS SI HEIL _1

    RăspundețiȘtergere