4 aprilie, ziua în care toatã România a strigat: “Chevron, go home!”

Barlad Online


ÎN STRADÃ În seara zilei de 4 aprilie în nu mai putin de 25 de localitãti din tarã, mii de oameni au iesit în piete, în fata Primãriilor si a Prefecturilor, sau pur si simplu în plinã stradã, pentru a manifesta împotriva exploatãrii si explorãrii gazelor de sist din România prin metoda fracturãrii hidraulice, si nu în ultimul rând, pentru a cere autoritãtilor anularea acordurilor de exploatare semnate cu americanii de la Chevron si cu toate celelalte companii similare.
Amenintatã de pericolul exploatãrii gazelor de sist, întreaga tarã a rãbufnit. Bârlad, Alba Iulia, Arad, Sibiu, Brasov, Târgu Neamt, Mangalia, 2 Mai, Cãlãrasi, Piatra Neamt, Slatina, Galati, Timisoara, Oradea, Iasi, Buzãu, Costinesti, Buzias, Cluj Napoca, Vaslui, Suceava, Craiova si Codlea sunt principalele localitãti din care mii de oameni au strigat la unison împotriva exploatãrii gazelor de sist, joi searã în jurul orei 17.00. Astfel, România si-a demonstrat încã o datã solidaritatea, protestând din toate cele patru zãri împotriva folosirii metodei fracturãrii hidraulice, o tehnologie “marca Chevron” sinonimã cu un dezastru pentru mediul înconjurãtor, o tehnologie pe care guvernul nostru o promoveazã, în timp ce în tãri civilizate precum Franta, Irlanda, Olanda, autoritãtile au scos-o în afara legii, demult.
Capitala, alãturi de toatã tara
Lupta împotriva exploatãrii gazelor de sist în România a scos joi dupã-amiazã, în Piata Universitãtii din Capitalã aproximativ 300 de bucuresteni care au protestat, cerând anularea hotãrârilor de guvern prin care s-au aprobat acordurile de explorare, dezvoltare si exploatare emise pentru companiile care doresc extragerea gazelor de sist din pãmânturile românesti, precum si interzicerea prin lege a utilizãrii metodei fracturãrii hidraulice.
Fracturarea hidraulicã i-a încins si pe constãnteni
Planurile companiei Chevron de a explora si exploata gazele de sist din perimetrele de la Costinesti, Vama Veche si Adamclisi si nepãsarea autoritãtilor care refuzã sã vadã miile de cetãteni din judet care s-au pronuntat într-o majoritate uriasã împotriva exploatãrii gazelor de sist i-au încins pe constãnteni. Astfel cã joi, alãturii de toatã tara, Constanta a protestat împotriva afacerii Chevron, cerând guvernului respectarea dreptului cetãteanului de a fi corect informat, de a trãi într-un mediu sigur si sãnãtos. La initiativa militantilor ecologisti, la Constanta, joi 4 aprilie, au fost depuse scrisori de protest atât la Primãrie, cât si la Prefecturã si Consiliul Judetean Constanta.
Si sucevenii au spus NU exploatãrii Chevron
Mergând cu banderole albe legate la mânã si împãrtind fluturasi informativi , asa au manifestat, joi dupa-amiazã, peste 50 de suceveni, militanti împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metoda “Chevron”. Protestul în mars al sucevenilor s-a dorit a fi în primul rând o campanie de informare si de constientizare a cetãtenilor cu privire la dezastrele naturale pe care le produce exploatarea resurselor din sol prin aplicarea metodei fracturãrii hidraulice pe care Chevron le aduce pe teritoriul României, întrucât se tem cã în scurt timp compania americanã îsi va aruca ochii si asupra judetului lor care stã si el pe o “comoarã” de gaz.
“Si Brasovul spune “nu” gazelor de sist”
Acesta este sloganul mitingului de protest si solidaritate organizat de brasoveni. În ciuda faptului cã la Brasov protestatarii nu au obtinut autorizatie pentru a manifesta în celebra Piatã a Sfatului, joi la orele 17.30, majoritatea militantilor s-au mobilizat si au luat drumul spre Codlea, unde începând cu ora 17.00 s-a desfãsurat un protest pasnic în centrul orasului, urmat pret de câteva ore bune de o amplã actiune de informare organizatã sub forma unei sesiuni de vizionare filme si documentarii, urmatã de o dezbatere publicã semnatã “Transilvania Center for Leadership and Development”.
De la Timisoara pentru toatã tara
4 Aprilie, Ziua Nationalã împotriva exploatãrii gazelor de sist prin fracturare hidraulicã, a fost marcatã printr-un protest si în Piata Unirii din Timisoara. De asemenea, manifestantii au semnat si depus o petitiei la Prefectura Timis prin care cer si ei anularea hotãrârilor de guvern care au aprobat acordurile de exploatare emise pentru Chevron, Clara Petroleum si East West Petroleum, care intentioneazã sã demareze lucrãri în Bihor, Arad, Timis, Vaslui si Constanta.
“Refuz, rezist, nu vreau gaze de sist!”, Bihorul si Vasluiul într-un glas
“Refuz, rezist, nu vreau gaze de sist”, asta au scandat joi searã si cei peste 150 de orãdeni adunati sã protesteze, în fata Prefecturii Bihor, împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Ca si în judetul Vaslui, aici, pericolul exploatãrii este iminent, în judetul Bihor, compania canadiana East West Petroleum a primit de la guvern undã verde pentru nu mai putin de patru perimetre, Voievozi, Felix, Tria si Tulca. Dupã o orã în care manifestantii i-au cerut prefectului judetului sã coboare în mijlocul lor, în calitatea lui de reprezentant al guvernului, prefectul Claudiu Pop a cedat si a luat în mod direct pulsul pietei. La Oradea, manifestarea s-a încheiat abia dupã ce prefectul a însotit un grup de protestatari pentru a depune un memoriu la Institutia Prefectului în care se cere interzicerea exploatãrii gazelor de sist pe întreg teritoriul României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu