NU NE GAZATI!

Barlad Online

 BÂRLAD: Proteste la vila primarului!
DERANJ MARE Neaprobarea manifestatiei împotriva exploatãrii gazelor de sist în municipiul Bârlad a supãrat rãu pe unii bârlãdeni, astfel cã dupã slujba de la Biserica Sf. Ilie au plecat în fata Primãriei, unde au strigat sloganuri împotriva Chevron si a alesilor locali, de pe trotuar. Politistii si jandarmii au fost prezenti si ei în numãr impresionant, poate chiar mai mare decât al protestatarilor. Din fata Primãriei, circa 150 de bârlãdeni, în special tineri, au mers în fata casei primarului Constantinescu unde a avut loc un alt protest spontan, pe trotuarul din fata casei sale. I s-au adus astfel la cunostintã nemultumirile locuitorilor orasului si faptul cã partidul din care face parte va aduce gazele de sist în Bârlad. Nu a scãpat primarul nici de “Iesi afarã, javrã ordinarã”. Manifestantii au pornit apoi spre Grãdina Publicã, unde au încercat sã blocheze drumul european, trecând pe marcajul pietonal din zona FEPA. S-au opus însã jandarmii si astfel cã protestele s-au finalizat în fata Primãriei Bârlad, de unde patru persoane au ajuns la Politia Bârlad, pentru identificare. De asemenea, protestatarii din comuna Coroiesti, au fost opriti si identificati de politie si jandarmi la iesirea din Bârlad, când plecau spre casã. Se pare cã protestul spontan nu va rãmâne “nepedepsit” de autoritãtile locale. Unii bârlãdeni au declarat cã vor initia o petitie prin care vor sã declanseze sustinerea unui referendum, strângând deja semnãturi pentru ca primarul Constantin Constantinescu sã fie demis de cãtre cei care l-au ales.
În Bârlad, centrul protestelor de pânã acum împotriva gazelor de sist si a explorãrii si exploatãrii acestora prin metoda fracturãrii hidraulice, circa 1.000 de oameni s-au strâns la orele 15.00 la Biserica Sfântul Ilie, în Piata Centralã. Acolo un sobor de preoti din Bârlad si alte comune alãturate, în frunte cu protopopul Vasile Lãiu, au efectuat o slujbã intitulatã “Acatistitul Sfintei Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei”. La slujbã au luat parte reprezentantii Grupului de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad, deputatul bârlãdean Tudor Ciuhodaru, membrii ai CLM Bârlad (chiar si unii din PSD), precum si mai multi jurnalisti strãini din Franta si Belgia. De asemenea, si-au fãcut aparitia si mai multi cetãteni ai comunei Coroiesti, care au purtat pancarte si, îmbrãcati în costume populare romãnesti, au cerut sprijin pentru ca sã nu fie aprobatã exploatarea gazelor de sist. Dupã slujbã, protopopul Vasile Lãiu a tinut o cuvântare în care a cerut oamenilor sã se solidarizeze împotriva fractionãrii hidraulice si a exploatãrii gazelor de sist în Bârlad si în judetul Vaslui. A îndemnat oamenii sã fie civilizati si sã se îndrepte spre casã în liniste. GISC Bârlad s-a retras cu jurnalistii strãini pentru o discutie privatã.
La primar acasã: “Demisia”!
Dupã terminarea slujbei, în altã parte a orasului, mai precis în fata Primãriei Bârlad, a început un protest spontan, din cauza faptului cã primarul Constantin Constantinescu nu a acordat autorizatie pentru un miting. Oamenii au înfruntat ploaia si au afisat bannere cu “Chevron Go Home”. Ulterior, manifestantii s-au îndreptat spre casa primarului Constantin Constantinescu. El este cel care a fost împotriva acordãrii autorizatiei pe motiv cã se disturbã lucrãrile edilitare de pe anumite strãzi si deranjeazã institutiile cu gãlãgia fãcutã de manifestanti. Bârlãdenii sunt furiosi atât pe Titi Constantinescu, cât si pe Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, si pe Adrian Solomon, deputat PSD de Bârlad, pe motiv cã acestia s-au sucit cu 180 de grade fatã de primãvara anului trecut. Printre strigãtele care se puteau auzi în fata casei primarului au fost: “Demisia!”, “Titi si cu gasca lui sã sã se ducã dracului”, “Hotii, hotii”, “Trãdãtorii, trãdãtorii”, “Iesi afarã, javrã ordinarã” “Rusine, rusine”, “Du-te primare si lasã-ne”, “Solomon comunist, ne-ai vândut pe gaz de sist”, etc. Dupã jumãtate de orã, protestatarii s-au îndreptat spre Grãdina Publicã unde au încercat sã blocheze DE 581, trecând continuu pe marcajul pietonal … cam 5 minute, pentru cã au intervenit imediat jandarmii, aflati la protest si ei în numãr impresionant, poate chiar mai mare decât al celor 100 de manifestanti! Vãzând cã nu pot bloca drumul, protestatarii au plecat pe trotuare înapoi la Primãrie, unde în jurul orelor 20.00 s-a terminat protestul.
Ridicati si identificati, dar nu amendati!
Politistii bârlãdeni au ridicat apoi patru tineri din rândul protestatarilor, cei mai “vehementi” de altfel si care dãdeau tonul la sloganuri, pe care i-au dus la sediul Politiei Municipale. “Am identificat patru tineri dintre participantii la aceastã manifestare de protest, în scopul verificãrilor unor eventuale sesizãri penale sau contraventionale care ar putea sã fie fãcute de persoane fizice sau reprezentanti ai autoritãtilor. Nu s-a luat fatã de ei nicio mãsurã”, a precizat comandantul Politiei Bârlad, comisarul sef Vasile Chelaru. Mentionãm cã la manifestarea din Bârlad au asigurat desfãsurarea în limitele legale si fãrã violentã, peste 100 de jandarmi din cadrul IJJ Vaslui si politisti bârlãdeni, precum si mai multi politisti locali. Circulatia rutierã n-a fost întreruptã niciun moment, protestul spontan fiind în fata Primãriei, iar manifestantii s-au deplasat pe trotuare. Nu au avut loc incidente între fortele de ordine si manifestanti.
“Trãdãtorul”: Bârlãdenii vor referendum pentru destituirea primarului
Mai multi bârlãdeni nemultumiti de aroganta cu care sunt tratati de primar, de faptul cã acesta nu a aprobat manifestarea lor, de sucirea la 180 de grade a PSD-ului fatã de gazele de sist si exploatarea lor în zona Bârlad, de faptul cã Chevron a anuntat cã în a doua parte a anului va monta prima sondã de explorare în perimetrul Bârlad si mai ales, nemultumiti cã l-au votat tocmai pentru a fi scãpati de Chevron, si Titi Constantinescu asta le-a promis în campanie, vor acum sã cearã demiterea primarului Constantinescu. Asa cã au deschis o listã de strângere de semnãturi pentru initierea unui referendum prin care localnicii care l-au ales sã-l si demitã, pe primarul pe care ei considerã cã nu-i mai reprezintã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu