RÃZBOI pe data de 3 iulie in Bãcesti, Pungesti si Gãgesti

Barlad Online

 Obiectiuni împotriva studiului de impact asupra mediului depus de Chevron
RÃZBOI Pe data de 3 iulie, adicã mâine, la orele 15.00, are loc în cele trei comune vizate de Chevron pentru amenajarea de sonde pentru explorare a gazelor de sist – Bãcesti, Pungesti si Gãgesti – o dezbatere publicã, la care vor participa cetãteni din toate cele trei comune precum si reprezentanti ai Agentiei de Protectia Mediului. Faptul cã deja primarii a douã comune si anume Bãcesti si Pungesti au fost plecati în Polonia si si-au schimbat opiniile, acceptând pe teritoriul comunei lor ca Chevron sã facã prospectiuni si explorare a gazelor de sist, a fãcut ca toatã atentia opozantilor Chevron si a ecologistilor sã se îndrepte spre comuna Gãgesti, unde chiar acum câteva zile CL a emis un proiect de hotãrâre de interzicere a gazelor de sist pe teritoriul comunei lor. De asemenea, GISC Bârlad si Asociatia “România Fãrã Ei” au depus la APM Vaslui obiectiuni legete de studiul de impact.
Cu privire la “Rapoartele privind impactul asupra mediului ale S.C. HALCROW ROMANIA S.R.L. pentru SC CHEVRON ROMANIA EXPLORATION AND PRODUCTION SRL – Lucrãri de amenajare si foraj pentru sondele de explorare Popeni 1A, com. Gãgesti, Pãltinis 1A, com. Bãcesti si Silistea 1A, com. Pungesti, jud. Vaslui”, douã dintre organizatiile puternice care se opun din rãsputeri ca Chervron sã intre în judet si sã înceapã forarea pentru explorarea gazelor de sist au depus obiectiuni la APM Vaslui. Ele solicitã reprezentantilor agentiei de mediu sã constate cã respectivele rapoarte nu constituie studii de impact asupra mediului asa cum cere legislatia în vigoare din considerente pe care le explicã în obiectiunile adresate APM Vaslui. “Cerem Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui respectarea îndatoririlor constitutionale si legale privind ameliorarea si protectia mediului si avizarea negativã a Rapoartelor CHEVRON ROMANIA EXPLORATION AND PRODUCTION SRL” se aratã în adresa trimisã la APM Vaslui de cãtre George Epurescu, presedintele Asociatiei RFE. Acesta a depus nu mai putin de 25 de obiectiuni privind faptul cã s-a încãlcat Constitutia României, Legea petrolului, mai multe Hotãrâri de Guvern precum si Ordinul Nr. 135/76/84/1284 din 10 februarie 2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluãrii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private. La acest ordin face referire si GISC Bârlad, care a depus ieri obiectiunile la APM Vaslui, precizând cã este o încãlcare grosolanã a legii de cãtre Chevron si cã cei de la mediu trebuie sã ia act si sã avizeze negativ solicitarea Chevron. “S-a încãlcat grosolan art. 5 din acest ordin, deoarece el prevede la al. 1 cã evaluarea impactului asupra mediului nu poate fi efectuatã dupã ce lucrãrile de investitie au fost demarate sau proiectele realizate si al. 3 care prevede cã în situatia în care o investitie se realizeazã etapizat sau se amplaseazã pe terenuri aflate în raza teritorialã a mai multor unitãti administrativ-teritoriale învecinate, evaluarea impactului asupra mediului se face pentru întreaga investitie, adicã Chevron trebuie sã facã studiu de impact si pentru fracturarea hidraulicã, metoda folositã la exploatare! Nu cum au fãcut acum un studiu doar pentru faza de explorare, cãci ei intrã aici în categoria celor care fac investitie etapizatã”, a spus ing. Ovidiu Tiron de la GISC Bârlad.
Manevre la Gãgesti
În timp ce la Pungesti sau Bãcesti lucrurile se pare cã s-au aranjat pentru Chevron, cu sprijinul larg al primului lobbyst al judetului, Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, la Gãgesti lucrurile nu sunt prea bune pentru chevronisti. În aceastã comunã, imediat dupã 16 iunie, când a avut loc acea dezbatere cu scântei, când Dumitru Buzatu a fost huiduit, o “firmã” de aiurea a venit si a solicitat sã facã un sondaj pentru “problemele sociale ale comunei” si au cerut un spatiu pentru a sta de vorbã cu oamenii. Primarul comunei Costel Stupu a “pasat” sarcina viceprimarului (PSD) si astfel vreo 13-14 oameni sãrmani din sat au participat la “sondaj” primind un pachetel cu mâncare, o sticlã de suc si câte 40 de lei! “Au venit unii cãrora li s-a închiriat o salã si la vreo 13-14 oameni le-au dat suc, un sandwich si câte 40 de lei. Oamenilor li s-au pus diferite întrebãri privind starea economicã a comunei si la final erau întrebati si ce pãrere au despre gazele de sist si dacã sunt de acord cu ele. Pãi, de ce puneau întrebãrile astea? Cam dubios a fost si mã tem sã nu cumva sã fie o manevrã de-a Chevronului ca sã arate cã lumea din sat e de acord si asta sã fie consideratã dezbaterea. Vom vedea pe 3 iulie ce va fi dar la noi în sat lumea nu este de acord cu gazele de sist si din câte înteleg nici oamenii cãrora li s-a luat interviu nu au fost de acord”, a spus Ion Crãciun, unul din consilierii CL Gãgesti, cel care a initiat proiectul de hotãrâre, aprobat vineri de CL Gãgesti, de interzicere a gazelor de sist în comunã. Pentru data de 3 iulie, Chevron a închiriat deja la Gãgesti pentru douã zile Cãminul Cultural, pregãtindu-se pentru dezbaterea publicã ce va avea loc si la care se zvoneste cã ar participa un secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului. Initial, aici se anuntase vizita lui Liviu Dragnea, vicepremierul României, dar acesta s-a rãzgândit si va trimite pe cineva din Ministerul Mediului. Tot la nivel de zvon se pare cã este si venirea la dezbaterea publicã de la Pungesti (sau Bãcesti) a Ministrului Mediului si Schimbãrilor Climatice, Rovana Plumb.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu